Zašto su iščezli mamuti?

Fauna koja je krasila našu planetu krajem poslednjeg ledenog doba, a čiji je najpoznatiji predstavnik mamut, najverovatnije je iščezla zbog niza brzih klimatskih promena.

Zanimljivosti 27.07.2015 | 08:26
Zašto su iščezli mamuti?

Studije ukazuju da su temperature za vrlo kratko vreme u tom periodu porasle za između 1 i 13 stepeni Celzijusa i to za samo nekoliko decenija.

Studija ukazuje da je pre između 60.000 i 12.000 godina globalno zagrevanje dovelo do izumiranja onih vrsta koje fiziološki nisu bile dovoljno prilagođene višim temperaturama.

Vođa studije Alan Kuper kaže da je otopljavanje promenilo i vegetaciju planete.

Štaviše, nova studija koju je sprovela Elin Loranzen sa Univerziteta u Kopenhagenu, pokazuje da je brzo zagrevanje planete više uticalo na faunu od poslednjeg glacijalnog maksimuma, kada je veličina ledenog pokrivača u poslednjem ledenom dobu dostigla svoj vrhunac.

“Ova studija bi trebalo da nam otvori oči. Imamo empirijski dokaz da je brzo klimatsko zagrevanje imalo veliki uticaj na životinje u poslednjih 50.000 godina. To ne govori ništa dobro o budućem preživljavanju velikih populacija životinja u budućnosti”, rekla je Loranzen.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Starenje Sunca

27.07.2015 08:33

Dovest ce opet do hladjenja kugle. Tad ce izumirati mali i zgoljavi bez sala da ih grije.

ODGOVORITE