Анализа: Упознајте ривале "Орлова"...

Србија је одлично прошла на жребу, али да ли је то довољно да се оде у Русију? Доносимо вам информације о противницима…

Фудбал 27.07.2015 | 00:00
Анализа: Упознајте ривале "Орлова"...

Када је извучена наша група у квалификацијама за Европско првенство 2016. године, а и даље је чине Србија, Јерменија, Португал, Албанија и Данска, из које чак три репрезентације могу да оду у Француску - многи су помислили, а неки и јавно рекли, "нема шансе да се не пласирамо...".

Та предвиђања била су тачна. Већ после четири утакмице било је јасно да се нећемо пласирати... Сада је ситуација још тежа.

52 репрезентације даће само 13 учесника за Светско првенство 2018. године, чему би требало додати и учешће домаћина. То значи да ће из сваке од девет група проћи најбоље пласирана репрезентација, док ће се за преостала четири места борити осам најбољих другопласираних.

Прерано се угасио сан да ће Србија играти Европско првенство после 16 година, па се већ сада размишља о Светском првенству које ће се за три године играти у Москви, Санкт Петербургу, Казању,Волгограду...

Пре почетка жреба, једино извесно било је да је немогуће да се у овим квалификацијама састанемо са "репрезентацијама по мери", ако је веровати ФИФА ранкингу. То су: Украјина, Шкотска, Пољска, Мађарска, Шведска, Албанија, Северна Ирска и Грчка. Србија је дакле била смештена у "средњи" , трећи шешир, а потенцијални ривали били су:

Први шешир: Немачка, Белгија, Холандија, Португал, Румунија, Енглеска, Велс, Шпанија и Хрватска

Други шешир: Словачка, Аустрија, Италија, Швајцарска, Чешка, Француска, Исланд, Данска и БиХ

Четврти шешир: Турска, Словенија, Израел, Република Ирска, Норвешка, Бугарска, Фарска Острва, Црна Гора и Естонија

Пети шешир: Кипар, Летонија, Јерменија, Финска, Белорусија, Македонија, Азербејџан, Литванија и Молдавија

Шести шешир: Казахстан, Луксембург, Лихтенштајн, Грузија, Малта, Сан Марино и Андора

Квалификације за „Русију“ почињу тек у септембру 2016. године... А ко и шта нас тамо чека?

У спектакуларном замку "Константиновски" Оливер Бирхоф и Александар Кержаков су одлучили да ће Србија играти против Велс, Аустрије, Ирске, Молдавије и Грузије.

Репрезентација Србије, већ сада, у квалификацијама за Светско првенство 2018. године има више бодова него у квалификацијама за Европско првенство 2016. (0 и -2).

Србија је последњу такмичарску утакмицу добила још у октобру 2013. године и то у Јагодини. Побеђена је Македонија 5:1. Од тада смо променили три селектора.

Ово је 11. пут да се Светско првенство игра у некој европској држави, а наша земља није учествовала само на три "европска" Светска првенства. У Италији 1934. Француској 1938. и Енглеској 1966. године.

ОВО СУ РИВАЛИ СРБИЈЕ:

ВЕЛС

На прву руку многе је изненадило како се репрезентација Велса, коју смо "прегазили" у Новом Саду 6:1 и 3:0 у Кардифу, нашла у првом шеширу и сматрана је за најпожељнијег ривала.

Али да ли је ипак у питању толико слаба репрезентација?

За разлику од неких, Фудбалски савез Велса је имао стрпљења за младог тренера Криса Колмана чија репрезентацијама у квалификацијама за ЕУРО 2016 игра одлично. Предвођени расположеним Геретом Бејлом (пет голова) пред њима су падали и Белгијанци.

За сада су првопласирана екипа своје групе и с обзиром на то какав их распоред чека до краја, било би изненађење да се не пласирају даље. Велс има тенденцију да се прилагођава ривалу, тако да формацијски варирају од система од четири или пет одбрамбених играча, као и од једног или два нападача.

Репрезентација Србије је, сем две раније поменуте победе, још два пута у овом веку славила против Велса.

У квалификацијама за Европско првенство 2004. године победили смо их 1:0 голом Драгана Младеновића, док смо у Кардифу такође били бољи 3:2 (Вукић, Милошевић, Љубоја). Укупно, Србија и Велс су се састајали 11 пута, а у осам утакмица је победила наша репрезентација, док је на три било нерешено.

СЕЛЕКТОР: Крис Колман

КАПИТЕН: Ешли Вилијамс

НАЈБОЉИ ПЛАСМАН НА СП: Нису никада учествовали

НАЈБОЉИ ИГРАЧИ: Герет Бејл, Ешли Вилијамс, Арон Рамзи

АУСТРИЈА

Још један ривал кога памтимо по бравурозној победи наше репрезентације, неки кажу и најбољем полувремену наше репрезентације последњих десет година. Одлична екипа Радомира Антића дала је три гола Аустријанцима за 25 минута и тиме се скоро дочепала места на Светском првенству 2010. године.

У овим квалификацијама је друга песма.

Након што им је место у баражу за Светско првенство 2014. измакло за длаку, због нешто лошијег старта, у квалификацијама за Европско нису поновили ту грешку. Тренутно су првопласирана екипа групе Г испред Шведске, Русије, Црне Горе, Лихтенштајна и Молдавије, уз пет победа и само један реми са Шведском.

Аустрија углавном игра са само једним истуреним играчем, док су у везном петорица, али у различитим системима, у зависности од ривала.

Биланс против репрезентације Аустрије је такође позитиван.

Пре последња два тријумфа у квалификацијама 2008. и 2009. године, наше селекције се нису састајале скоро двадесет година. У тим квалификацијама за Европско првенство 1992. године Југославија је узалуд "појела" Аустријанце два пута. Дарко Панчев им је у те две утакмице дао чак шест голова, али се испоставило Југославија због санкција није учествовала на Европском првенству.

Укупно, у 19 утакмица чак 10 пута је била боља наша репрезентација, четири пута је било нерешено, а пет пута је победила Аустрија.

СЕЛЕКТОР: Марсел Колер

КАПИТЕН: Кристијан Фухс

НАЈБОЉИ ПЛАСМАН НА СП: Треће место

НАЈБОЉИ ИГРАЧИ: Давид Алаба, Александар Драговић, Марко Арнаутовић, Андреас Вајман

РЕПУБЛИКА ИРСКА

Како идемо ка репрезентацијама из лошије пласираних шешира, тако слаби и историја ривалства.

Када је у питању "А" селекција Републике Ирске, са њом смо се само два пута састајали у званичним мечевима. То је било у квалификацијама за последње Европско првенство на коме смо учестовали – Холандија и Белгија 2000. године. Момци Милана Живадиновића су прво добили као домаћини, али су као гости изгубили.

Занимљиво је да је у тој утакмици коју смо изгубили против Ирске гол дао Роби Кин, који још увек игра за репрезентацију!

Репрезентација Ирске игра врло променљиво у актуелним квалификацијама.

Тренутно се налазе на четвртом месту групе Д и још имају шансе да се пласирају у доигравање, ако узмемо у обзир да су Пољска и Немачка сигурни путници у Француску.

У групи се налазе са још једним нашим ривалом, репрезентацијом Грузије. Управо против њих остварили су једну од две досадашње победе, друга је такође била против слабијег ривала, репрезентације Гибралтара.

У Ирској још гаје класичан остврски начин играња фудбала дугим лоптама на нападаче, а таквим стилом су умало отишли на Светско првенство 2010. године, али их је зауставила рука Тијерија Анрија. С обзиром на то колико наши играчи воле да играју руком, када су у питању Светска првенства, надамо се да им се срећа неће вратити против нас.

СЕЛЕКТОР: Мартин О’Нил

КАПИТЕН: Роби Кин

НАЈБОЉИ ПЛАСМАН НА СП: четврт-финале

НАЈБОЉИ ИГРАЧИ: Шимус Колман, Џејмс Мекарти, Шејн Лонг, Роби Кин

МОЛДАВИЈА

Репрезентација Молдавије представљаће праву енигму за нашу репрезентацију. Србија се никада, ни у пријатељској или такмичарској утакмици, није састајала са овом репрезентацијом.

Шта би требало да знамо?

Ради се о слабој репрезентацији која се ипак не сме потценити. У досадашњим квалификацијама за Европско првенство није добила ниједан меч, а налази се и чак иза Лихтенштајна.

Овај податак не сме да завара нашу репрезентацију којој сигурно неће бити лако на гостовању у Молдавији, где би се требало пазити пре свега прекида. Репрезентација Молдавије ће тако два квалификациона циклуса заредом играти са Аустријом, а за сада су у једином сусрету Аустријанци били бољи 2:1.

На срећу, честа је ситуација да наши играчи одлазе да играју у лиги Молдавије, тако да ће лакше бити сазнати мане њихове репрезентације, коју углавном чине играчи из домаће лиге.

СЕЛЕКТОР: Александру Куртијану

КАПИТЕН: Александру Епуреану

НАЈБОЉИ ПЛАСМАН НА СП: Нису никада учествовали

НАЈБОЉИ ИГРАЧИ: Александру Епуреану, Александру Суворов

ГРУЗИЈА

Као и против репрезентације Молдавије, ни са Грузијом Србија нема заједничку фудбалску прошлост (сем скорашњи одлазак Партизана у Гори).

Две репрезентације се никада нису састајале, па тако после три добра познантства са јачим тимовима наше групе, имамо и два потпуна непозната "слаба" ривала, што није добра комбинација, нарочито када је у питању одлазак на гостујући терен.

Грузија је наизглед најслабија репрезентација ове групе, не само по пласману на ФИФА листи, него и по свим скорашњим резултатима. За сада су у квалификацијама за ЕУРО тукли само нејаки Гибралтар и то само 3:0.

Са друге стране, приметно је у Грузијском фудбалу да се полако ствара и нека нова генерација, али се надамо да Ананидзе, Казаишвили и Окриашвили неће баш сазрети пред меч са репрезентацијом Србије.

СЕЛЕКТОР: Какхабер Чакхадзе

КАПИТЕН: Јаба Канкава

НАЈБОЉИ ПЛАСМАН НА СП: Нису никада учествовали

НАЈБОЉИ ИГРАЧИ: Јаба Канкава, Леван Мчелидзе, Валери Казаишвили, Јано Ананидзе

Како ће репрезентација Србије изгледати у квалификацијама?

За почетак је неопходно сачекати изборе у ФСС 28. септембра ове године. Како су распоредом квалификација за ЕУРО предвиђене још чак три "такмичарске" утакмице и то против Јерменије, Албаније и Португала, потребно је одлучити на кога рачунати у тим мечевима и полако размишљати о томе ко ће чинити окосницу тима за наредне квалификације.

Тим је, неки ће рећи, на силу подмлађен у претходним квалификацијама за Светско првенство у Бразилу, тако да ситуација са годинама није алармантна.

Када наредне године почну квалификације, Бранислав Ивановић ће имати 32 године, Владимир Стојковић 33, Коларов 31, али још су то играчи који су носиоци игре наше репрезентације, док се још увек од млађих чека да преузму тај терет на своју руку.

Да ли је прерано тај терет поделити и са освајачима Светског првенства до 20 година?

Није сасвим јасно ни да ли ће Радован Ћурчић бити селектор репрезентације у наредном циклусу. После четири меча на клупи репрезентације и даље није јасна селекторова визија овог тима.

Потенцијална снага репрезентације Србије у овим квалификацијама може да буде то да нас ривали потцене, ако се буду водили овим тужним квалификацијама за Европско 2016, али то је мало вероватно. Само да ми не потцењујемо ривале.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Халло

27.07.2015 04:20

Њемацки "Wелт" питао, ко је ноисилац у овој групи? Велс? Аустриа? Србија? Систем поена фифе је за курxа! Ако не додјес До мундијала, и не губис утакмице. Цуј спанија 12 француска 17?? А србија јос увек у топ 50??

ОДГОВОРИТЕ