Analiza: Upoznajte rivale "Orlova"...

Srbija je odlično prošla na žrebu, ali da li je to dovoljno da se ode u Rusiju? Donosimo vam informacije o protivnicima…

Fudbal 27.07.2015 | 00:00
Analiza: Upoznajte rivale "Orlova"...

Kada je izvučena naša grupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a i dalje je čine Srbija, Jermenija, Portugal, Albanija i Danska, iz koje čak tri reprezentacije mogu da odu u Francusku - mnogi su pomislili, a neki i javno rekli, "nema šanse da se ne plasiramo...".

Ta predviđanja bila su tačna. Već posle četiri utakmice bilo je jasno da se nećemo plasirati... Sada je situacija još teža.

52 reprezentacije daće samo 13 učesnika za Svetsko prvenstvo 2018. godine, čemu bi trebalo dodati i učešće domaćina. To znači da će iz svake od devet grupa proći najbolje plasirana reprezentacija, dok će se za preostala četiri mesta boriti osam najboljih drugoplasiranih.

Prerano se ugasio san da će Srbija igrati Evropsko prvenstvo posle 16 godina, pa se već sada razmišlja o Svetskom prvenstvu koje će se za tri godine igrati u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju,Volgogradu...

Pre početka žreba, jedino izvesno bilo je da je nemoguće da se u ovim kvalifikacijama sastanemo sa "reprezentacijama po meri", ako je verovati FIFA rankingu. To su: Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Severna Irska i Grčka. Srbija je dakle bila smeštena u "srednji" , treći šešir, a potencijalni rivali bili su:

Prvi šešir: Nemačka, Belgija, Holandija, Portugal, Rumunija, Engleska, Vels, Španija i Hrvatska

Drugi šešir: Slovačka, Austrija, Italija, Švajcarska, Češka, Francuska, Island, Danska i BiH

Četvrti šešir: Turska, Slovenija, Izrael, Republika Irska, Norveška, Bugarska, Farska Ostrva, Crna Gora i Estonija

Peti šešir: Kipar, Letonija, Jermenija, Finska, Belorusija, Makedonija, Azerbejdžan, Litvanija i Moldavija

Šesti šešir: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino i Andora

Kvalifikacije za „Rusiju“ počinju tek u septembru 2016. godine... A ko i šta nas tamo čeka?

U spektakularnom zamku "Konstantinovski" Oliver Birhof i Aleksandar Keržakov su odlučili da će Srbija igrati protiv Vels, Austrije, Irske, Moldavije i Gruzije.

Reprezentacija Srbije, već sada, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine ima više bodova nego u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. (0 i -2).

Srbija je poslednju takmičarsku utakmicu dobila još u oktobru 2013. godine i to u Jagodini. Pobeđena je Makedonija 5:1. Od tada smo promenili tri selektora.

Ovo je 11. put da se Svetsko prvenstvo igra u nekoj evropskoj državi, a naša zemlja nije učestvovala samo na tri "evropska" Svetska prvenstva. U Italiji 1934. Francuskoj 1938. i Engleskoj 1966. godine.

OVO SU RIVALI SRBIJE:

VELS

Na prvu ruku mnoge je iznenadilo kako se reprezentacija Velsa, koju smo "pregazili" u Novom Sadu 6:1 i 3:0 u Kardifu, našla u prvom šeširu i smatrana je za najpoželjnijeg rivala.

Ali da li je ipak u pitanju toliko slaba reprezentacija?

Za razliku od nekih, Fudbalski savez Velsa je imao strpljenja za mladog trenera Krisa Kolmana čija reprezentacijama u kvalifikacijama za EURO 2016 igra odlično. Predvođeni raspoloženim Geretom Bejlom (pet golova) pred njima su padali i Belgijanci.

Za sada su prvoplasirana ekipa svoje grupe i s obzirom na to kakav ih raspored čeka do kraja, bilo bi iznenađenje da se ne plasiraju dalje. Vels ima tendenciju da se prilagođava rivalu, tako da formacijski variraju od sistema od četiri ili pet odbrambenih igrača, kao i od jednog ili dva napadača.

Reprezentacija Srbije je, sem dve ranije pomenute pobede, još dva puta u ovom veku slavila protiv Velsa.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine pobedili smo ih 1:0 golom Dragana Mladenovića, dok smo u Kardifu takođe bili bolji 3:2 (Vukić, Milošević, Ljuboja). Ukupno, Srbija i Vels su se sastajali 11 puta, a u osam utakmica je pobedila naša reprezentacija, dok je na tri bilo nerešeno.

SELEKTOR: Kris Kolman

KAPITEN: Ešli Vilijams

NAJBOLJI PLASMAN NA SP: Nisu nikada učestvovali

NAJBOLJI IGRAČI: Geret Bejl, Ešli Vilijams, Aron Ramzi

AUSTRIJA

Još jedan rival koga pamtimo po bravuroznoj pobedi naše reprezentacije, neki kažu i najboljem poluvremenu naše reprezentacije poslednjih deset godina. Odlična ekipa Radomira Antića dala je tri gola Austrijancima za 25 minuta i time se skoro dočepala mesta na Svetskom prvenstvu 2010. godine.

U ovim kvalifikacijama je druga pesma.

Nakon što im je mesto u baražu za Svetsko prvenstvo 2014. izmaklo za dlaku, zbog nešto lošijeg starta, u kvalifikacijama za Evropsko nisu ponovili tu grešku. Trenutno su prvoplasirana ekipa grupe G ispred Švedske, Rusije, Crne Gore, Lihtenštajna i Moldavije, uz pet pobeda i samo jedan remi sa Švedskom.

Austrija uglavnom igra sa samo jednim isturenim igračem, dok su u veznom petorica, ali u različitim sistemima, u zavisnosti od rivala.

Bilans protiv reprezentacije Austrije je takođe pozitivan.

Pre poslednja dva trijumfa u kvalifikacijama 2008. i 2009. godine, naše selekcije se nisu sastajale skoro dvadeset godina. U tim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1992. godine Jugoslavija je uzalud "pojela" Austrijance dva puta. Darko Pančev im je u te dve utakmice dao čak šest golova, ali se ispostavilo Jugoslavija zbog sankcija nije učestvovala na Evropskom prvenstvu.

Ukupno, u 19 utakmica čak 10 puta je bila bolja naša reprezentacija, četiri puta je bilo nerešeno, a pet puta je pobedila Austrija.

SELEKTOR: Marsel Koler

KAPITEN: Kristijan Fuhs

NAJBOLJI PLASMAN NA SP: Treće mesto

NAJBOLJI IGRAČI: David Alaba, Aleksandar Dragović, Marko Arnautović, Andreas Vajman

REPUBLIKA IRSKA

Kako idemo ka reprezentacijama iz lošije plasiranih šešira, tako slabi i istorija rivalstva.

Kada je u pitanju "A" selekcija Republike Irske, sa njom smo se samo dva puta sastajali u zvaničnim mečevima. To je bilo u kvalifikacijama za poslednje Evropsko prvenstvo na kome smo učestovali – Holandija i Belgija 2000. godine. Momci Milana Živadinovića su prvo dobili kao domaćini, ali su kao gosti izgubili.

Zanimljivo je da je u toj utakmici koju smo izgubili protiv Irske gol dao Robi Kin, koji još uvek igra za reprezentaciju!

Reprezentacija Irske igra vrlo promenljivo u aktuelnim kvalifikacijama.

Trenutno se nalaze na četvrtom mestu grupe D i još imaju šanse da se plasiraju u doigravanje, ako uzmemo u obzir da su Poljska i Nemačka sigurni putnici u Francusku.

U grupi se nalaze sa još jednim našim rivalom, reprezentacijom Gruzije. Upravo protiv njih ostvarili su jednu od dve dosadašnje pobede, druga je takođe bila protiv slabijeg rivala, reprezentacije Gibraltara.

U Irskoj još gaje klasičan ostvrski način igranja fudbala dugim loptama na napadače, a takvim stilom su umalo otišli na Svetsko prvenstvo 2010. godine, ali ih je zaustavila ruka Tijerija Anrija. S obzirom na to koliko naši igrači vole da igraju rukom, kada su u pitanju Svetska prvenstva, nadamo se da im se sreća neće vratiti protiv nas.

SELEKTOR: Martin O’Nil

KAPITEN: Robi Kin

NAJBOLJI PLASMAN NA SP: četvrt-finale

NAJBOLJI IGRAČI: Šimus Kolman, Džejms Mekarti, Šejn Long, Robi Kin

MOLDAVIJA

Reprezentacija Moldavije predstavljaće pravu enigmu za našu reprezentaciju. Srbija se nikada, ni u prijateljskoj ili takmičarskoj utakmici, nije sastajala sa ovom reprezentacijom.

Šta bi trebalo da znamo?

Radi se o slaboj reprezentaciji koja se ipak ne sme potceniti. U dosadašnjim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nije dobila nijedan meč, a nalazi se i čak iza Lihtenštajna.

Ovaj podatak ne sme da zavara našu reprezentaciju kojoj sigurno neće biti lako na gostovanju u Moldaviji, gde bi se trebalo paziti pre svega prekida. Reprezentacija Moldavije će tako dva kvalifikaciona ciklusa zaredom igrati sa Austrijom, a za sada su u jedinom susretu Austrijanci bili bolji 2:1.

Na sreću, česta je situacija da naši igrači odlaze da igraju u ligi Moldavije, tako da će lakše biti saznati mane njihove reprezentacije, koju uglavnom čine igrači iz domaće lige.

SELEKTOR: Aleksandru Kurtijanu

KAPITEN: Aleksandru Epureanu

NAJBOLJI PLASMAN NA SP: Nisu nikada učestvovali

NAJBOLJI IGRAČI: Aleksandru Epureanu, Aleksandru Suvorov

GRUZIJA

Kao i protiv reprezentacije Moldavije, ni sa Gruzijom Srbija nema zajedničku fudbalsku prošlost (sem skorašnji odlazak Partizana u Gori).

Dve reprezentacije se nikada nisu sastajale, pa tako posle tri dobra poznantstva sa jačim timovima naše grupe, imamo i dva potpuna nepoznata "slaba" rivala, što nije dobra kombinacija, naročito kada je u pitanju odlazak na gostujući teren.

Gruzija je naizgled najslabija reprezentacija ove grupe, ne samo po plasmanu na FIFA listi, nego i po svim skorašnjim rezultatima. Za sada su u kvalifikacijama za EURO tukli samo nejaki Gibraltar i to samo 3:0.

Sa druge strane, primetno je u Gruzijskom fudbalu da se polako stvara i neka nova generacija, ali se nadamo da Ananidze, Kazaišvili i Okriašvili neće baš sazreti pred meč sa reprezentacijom Srbije.

SELEKTOR: Kakhaber Čakhadze

KAPITEN: Jaba Kankava

NAJBOLJI PLASMAN NA SP: Nisu nikada učestvovali

NAJBOLJI IGRAČI: Jaba Kankava, Levan Mčelidze, Valeri Kazaišvili, Jano Ananidze

Kako će reprezentacija Srbije izgledati u kvalifikacijama?

Za početak je neophodno sačekati izbore u FSS 28. septembra ove godine. Kako su rasporedom kvalifikacija za EURO predviđene još čak tri "takmičarske" utakmice i to protiv Jermenije, Albanije i Portugala, potrebno je odlučiti na koga računati u tim mečevima i polako razmišljati o tome ko će činiti okosnicu tima za naredne kvalifikacije.

Tim je, neki će reći, na silu podmlađen u prethodnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu, tako da situacija sa godinama nije alarmantna.

Kada naredne godine počnu kvalifikacije, Branislav Ivanović će imati 32 godine, Vladimir Stojković 33, Kolarov 31, ali još su to igrači koji su nosioci igre naše reprezentacije, dok se još uvek od mlađih čeka da preuzmu taj teret na svoju ruku.

Da li je prerano taj teret podeliti i sa osvajačima Svetskog prvenstva do 20 godina?

Nije sasvim jasno ni da li će Radovan Ćurčić biti selektor reprezentacije u narednom ciklusu. Posle četiri meča na klupi reprezentacije i dalje nije jasna selektorova vizija ovog tima.

Potencijalna snaga reprezentacije Srbije u ovim kvalifikacijama može da bude to da nas rivali potcene, ako se budu vodili ovim tužnim kvalifikacijama za Evropsko 2016, ali to je malo verovatno. Samo da mi ne potcenjujemo rivale.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hallo

27.07.2015 04:20

Njemacki "Welt" pitao, ko je noisilac u ovoj grupi? Vels? Austria? Srbija? Sistem poena fife je za kurxa! Ako ne dodjes Do mundijala, i ne gubis utakmice. Cuj spanija 12 francuska 17?? A srbija jos uvek u top 50??

ODGOVORITE