"Додиков страшни суд"

Још само да се огласи видовита Зорка и слика ће бити потпуна, јер су се сви - и важни и мање важни, и питани и непитани, и аналитичари и они који воле да их тако зову - огласили о референдуму у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ.

Република Српска 25.07.2015 | 21:32
 "Додиков страшни суд"

Ако је то у почетку и био само један озбиљан проблем који је затресао БиХ, по многима више него иједан од рата досад, сада је то већ регионална невоља, па и више од тога јер су изгледа и они највећи у свету нашли још једно згодно место и време да међусобно одмере снаге.

Зна се, Парламент РС донео је одлуку о расписивању референдума, ипак се он и у домаћим, али и иностраним медијима углавном зове "Додиков референдум", делом што се председник Милорад Додик доживлајава као политичар који парламент види више као народно тркалиште на којем се народ и народни представници истрче до миле воље, док се одлуке доносе на сасвим другом месту, а делом и због тога што сам Додик није сасвим невин у настанку сада оспораваних Суда и Тужилаштва БиХ.

У РС већ поодавно постоји незадовољство радом и Тужилаштва и Суда, поготово њихових одељења за ратне злочине и то је више пута избијало у јавност. Најчешће замерке су да се углавном суди Србима, да се код Бошњака процесуирају углавном нижерангирани у војсци и полицији и слично.

Подаци кажу: Србима је досад изречено 1.498 година затвора за различита ратна недела, Бошњацима 224, а Хрватима 188 година.

Још пре четири године Парламент РС је донео одлуку да се распише референдум, али тада је све заустављено договором Додика и тадашње високе представнице за спољну политику ЕУ Кетрин Ештон да отпочне тзв. структурални дијалог које је требало довести до реконструкције Суда и Тужилаштва и исправљања, како је тада речено, свих лоших ствари.

Али, како тада тако и данас, састајања којекаквих експерата је било, али се буквално није променило ништа. И сада је Додик поново повукао ногу.

Али да ли је само у игри Суд и Тужилаштво, да ли је Додик довољно кредибилан да води целу причу, ко има које савезнике у свету, да ли ће ово бити увод у драматичан политички расплет у РС, али и на нивоу БиХ, може ли то имати какав утицај на регионална збивања, хоће ли референдума уопште бити...

Све су ово питања која су избила одједном након званичне одлуке о расписивању референдума.

Прво о Додику. Сви декрети и одлуке међународних намесника о Суду и Тужилаштву непосредно након њиховог доношења су претворене у законе које су оба дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила.

Од српских представника за то су увек гласали, а неретко домовима и председавали, људи Додиковог СНСД-а, док рецимо посланици СДС ни у једној прилици нису гласали, уз образложење да је то нелегалан пренос надлежности.

Било је то доба велике Додикове љубави са међународном управом, пре свих Вашингтоном и Бриселом, и он је за српске представнике који нису хтели бити део те приче говорио како ништа не разумеју.

Други проблем Додика озбиљан свет види у чињеници да за овакав потез није обезбедио већу подршку од танке и врло шаролике скупштинске већине, која често делује не као апсолутна већ као покорна већина. Нико од опозиције није гласо за одржавање референдума, али нису били ни против, већ су се уздржали од гласања, пре свега што знају да је јавност врло негативно расположена према Суду и према Тужилаштву, а и сами мисле исто.

Додик их због тога бар два пута дневно у својим бројним јавним наступима назива издајницима.

Аргументација опозиције за овакав свој став је најчешће - да Додик води авантуристичку политику, да није осмислио потез после референдума чији се исход унапред зна, да није требао гласати у парламенту БиХ за оснивање Суда и Тужилаштва и коначно. оно што Додика највише боли, да све ово ради јер су до њега дошле вести да су почеле тужилачке истраге о бројним криминалним аферама тешким више стотина милиона евра, у којма се спомињју многи његови најближи сарадници, а и он сам.

Има наравно, и процена да он тако одвлачи пажњу јавности од демографског и економског суноврата у којем се налази РС.

Баш су припретили Додику. Уз оно уобичајено кад год им се не свиђа потез неког из домаће власти "да је против Дејтона" овога пута има и сасвим конкретних, као што је рецимо из Амбасаде САД да ће одређена одељења и агенције Владе те земље "предузети одговарајуће мере". Са те, али и још неких западних адреса стижу и оптужбе да су Додик и његова власт корумпирани и криминализовани.

Озбиљнија правна аргументација у оспоравању накане о референдуму се још није чула из тог дела међународне заједнице. Истовремено, и министри спољних послова ЕУ затражили су од власти РС да одустане од референдума.

Руска амбасада, за разлику од неких ранијих времена, овога пута не дозвољава да Американци искораче, већ су поручили да се мора уважавати "шта мислим пола Босне", мислећи наравно, на РС. Тако велики, ето и овде одмеравају снаге. И то ће, кажу упућени, потрајати

Многе, цела ова ситуација неодољиво подсећа на ону уочи рата.


Суштински, ствари су ипак другачије.


Овде су још мировне трупе ЕУ, које делују под називом ЕУФОР, ни опште светске политичке прилике нису исте, као ни штошта друго.

Најнепристраснији и они најхладније главе, а таквих је овде исувише мало, уместо видовите Зорке покушавају прогнозирати даљу драматургију.

По тим веровањима, референдума, по свој прилици, неће бити. Самом наканом да га одржи РС је, процењује се, ојачала своје позиције у дијалогу о Суду и Тужилаштву, који ЕУ води већ четири године. Такав расплет они виде у чињеници да је шеф Делегације ЕУ У БиХ Ларс Гунар Вигемарк већ дао изјаву да није била намера да Суд и Тужилаштво процесуирају само Србе и да ће се то, ако је тачно, исправити.

Он има податке, као и сви, да постоји неравнотежа, што страни управници у БиХ признају, али само у неформалном разговору. Многи су ово схватили као прављења корака уназад и формулисање неке врсте излазне стратегије.

И Додик је, након разговора са Вучићем, изгледа направио корак уназад формулишући четири услова чије испуњавање би значило одустајање од референдума. По њему су то: независност Суда и Тужилаштва, што би требало да значи излазак странаца из њих, други, процесуирање и оних који су чинили злочине над Србима, трећи услов је да се накнадна проширења надлежности ових институција елиминишу, а која су дошла након њиховог формирања пре четрнаест година, и последње, Додик тражи да се примењују они закони који су важили у време извршења кривичних дела, а не они који су донесени после рата.

Ако би се ствари и овако расплеле многи би могли успех приписати себи. У Бриселу би рецимо могли рећи да су зауставили референдум, Вучић би могао очекивати похвале како је смирио Додика. У Сарајеву би могли причати како су они уз помоћ моћних приајтеља зауставили "оне тамо". И Додик би могао причати како је одиграо велику игру и штошта добио.

У самој БиХ где се последњих година међунационални односи озбиљно кваре цела ова ситуација је само допринела да стање буде још горе.

Само Додик и његов СНСД, чини се, да су своју позицију додатно погоршали, јер и без овога губе снагу и поверење јавности. По једнима, зато што већ више од деценије причају о разноразним референдумима, па и оном о самосталности, а никако да га одрже - једноставно троше и обесмишљавају и тај последњи адут ако би РС заиста била угрожена. Ако су имали намеру да овом причом скрену пажњу са драматичних економских и социјалних прилика, неће успети јер се нака побољшања не виде. Стално називање опозиције "издајничком фалангом" превршило је сваку меру и они му то неће опростити. Већ се из њихових редова чује да је то Додик започео само зато "јер се истражује његов криминал".

Чак иду дотле и тврде да он зна да је политички готов и сад покушава "да падне као борац за националне ствари, а не као криминалац". Свако даље истраживање његовог криминала, кажу, он ће образлагати да је то због тога што штити Републику Српску и Србе.

Аутор: Бранислав Божић
(НИН)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

тигар

25.07.2015 19:38

Друг Миле се дрогира сигурно. Толико озбиљни проблема у дрзави народ му бијези из дрзаве па макар то била и ФБиХ а он се ухватијо референдума млати празну сламу док не додју избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скаске

25.07.2015 19:41

Одговорност це након одласка Додика бити питање питања.Морамо све мењати,све из поцетка,кад смо лосим дјацима повјерили будуцност и садасњост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блбл

25.07.2015 19:42

Јос један демагог без конкретног рјесења...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабић

25.07.2015 19:43

Додик је потрошен политичар који је пуштен низ воду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

бозо

25.07.2015 19:44

Боји се закона зато му смета суд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

25.07.2015 20:19

Да и ја рекнем стогод...у С.Кореји били избори у недјељу.Један кандидат 99,97 излазност и 100 подрске је добио водја....свако веце кад заспива ово замисља Додик.А буди се из сна кад сања СИПУ на вратима са мацолама...а ја свако јутро купим Глас Српске видим насловну страну и бацим га...цекам СИПУ па да наздравим....

Name

Саса

25.07.2015 19:48

Како год Додик је показао да има муда! Да није тако Инцко би наметнуо многе ствари!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

25.07.2015 20:40

Да ли си се икад запитао засто Инцко једноставно није искористио бонска овласцења и смијенио Додика? Размисли, мозес ти то.

Name

Милос

25.07.2015 20:44

Зато сто је и Инцо на Додиковом списку који плаца српски народ.Инцко це ускоро одговарати пред Аустријским судом цим се отворе његове криминалне афере а пре свега оне везане за Портороз и јахте!

Name

ре Милош

25.07.2015 21:04

Значи министар Мектић зна ко је био на јахти у Порторожу. ОХР не може више никог смјенити, ви Бошњаци још вјерујете у ОХР нема од бонских овлаштења ништа, зашто, нико не руши ни дејтонски споразум ни државу, само ви то не можете да схватите.

Name

Мудоња

26.07.2015 12:38

Додик је највисе показао "колико има м..а", када је он сам предао овластења на ниво БиХ и када је на оклопним визилима ИФОР-а, досао на власт. А сад, кад се накрао, видио је да би му то могло доци главе, сад се предомислио. Толико о Додику и његовим м...а.

Name

Ајој

25.07.2015 19:52

Ајој ста цемо сада ми угледни бизнисмени Интегралци МГ Миндасии Нискоградјевинци гдје цемо сада да крадемо цијеле бузете те радимо фиктивне путеве крадемо минералне ресурсе да перемо новац избјегавамо порезе и да наплацујемо сто никад нисмо ни радили итд итд знаци растанак се примакао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апокалипса

25.07.2015 19:54

Свему додје крај,бозија правда ;неке цемо лидере нароцито Тита,памтити по опстем добру,за фамилију,народе а неке цемо лидере,заборавити брзином свијетлости јер иза њих ниста не оста вриједно помена,јер прецјенисе себе,подцјенисе нас.На крају смо сви на губитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

референдум

25.07.2015 19:56

Званична подршка за референдум стигла је из Русије, сад се очекује подршка Кине и осталих слободних земаља свијета. Написа слободних, а односи се на све оне земље којима пре свега САД, а у задње вријеме и ЕУ, представљају осовину зла модерног свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретан пут брацо

25.07.2015 20:04

До сада смо имали одљев мозгова ка западу . Изгледа , да це мо убрзо имати одљев тајкуна и њихових послусника ка сјеверуистоку !

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

25.07.2015 20:10

Милорад Додик је од РС направио пустињу. Он и велика већина овог наопако насадјеног народа су идеална комбинација. Стокани су се слили у град, сви постали менаџери, а стварно образовани морају на село да чувају овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пујдо

25.07.2015 20:22

Уууу бога ти ово је роман, процитао сам 2/3 и приспа ми се, лаку ноц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељо

25.07.2015 21:26

Бране Бозицу па ти јос памети ниси досао. Знас ли ти да се Русе све пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Винчи

25.07.2015 21:46

Молим да ми неко објасни ко је аутор овог текста?Никад чуо.И где нађете овакве експерте за политику попут оваквог какав је овај?И одакле извлачите овакве и текстове и ауторе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

То о вама говори

26.07.2015 21:55

То што нисте чули и не знате ко су Нин и Бране Божић, не говори о њима него говори да сте необразовани. Паметан овакво питање никад не би поставио.

Name

Милорад

25.07.2015 21:54

Нема компромиса са умно поремећеним педофилима из Ватикана. РЕФЕРЕНДУМ нам је спас!. За умно премећене педофиле Ватика би била само добра вест да Срби у Српској изврше колективно самоубиство у већу славу сатане изу Ватикана. Само напоред са РЕФЕРЕНДУМОМ српски соколови! Доста смо пузили! Морамо се усправити људи смо.Једини спас од нестајања нам је РЕФЕРЕНДУМ! Востани Српска! Востани заспала си лаки те сан преварио! Востани! Живјећеш вијековма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

25.07.2015 23:23

Знас како Мики,јеси ти то управу за Ватикан али ниси за референдум. Кад неко дизе референдум или креце у неки рат тај цовјек мора бити постен,он мора да буде заједно са народом у рову,он мора да дјели муку,није битно да ли си тада монархиста или републиканац....медјутим не мозе ми у рову а он са Дедиња говори јурис. Он сазива референдум да би сакрио своју пљацку,он се крије сад иза Путина иако це му Путин узети цјело богаство али њега није брига њему је само да спаси зиву главу.Зар да се ми боримо за правосудни систем устасе из Лактаса који отимају тудју имовину,гдје судски процеси стоје нерјесени годинама....па о цему ти прицас.Пицоусти јесте издајник али и овај је али на други нацин.

Name

Судија

25.07.2015 22:15

Ово је лопов!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yес

26.07.2015 07:35

Велики лопузина.

Name

Глупи Босњак односно Србин

26.07.2015 06:01

Е моји Босњаци и Срби,ми смо убједљиво два најглупља народа у Европи,зивот пролази а ми се упорно свадјамо, док други напредују ми се кољемо око имагинарних ствари.Није крив нити Додик нити Изетбеговиц,ми смо г...а сто ономад реце Драгце у оном филму.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса Илиц

26.07.2015 06:50

И ста ми моземо да оцекујемо од суда који формира власт на целу са бајом Милорадом Додиком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера Којот

26.07.2015 18:36

Неко горе спомиње МЕКТИЋА . Је ли то онај што је 300 година у некаквим тајним агенцијама, који је са помоћником америчке амбасаде (који је ухапшен у САД) покрао милионе КМ од пројекта реорганизација тајних служби у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОНЕ

27.07.2015 05:30

БИЛО РЕФЕРЕНДУМА, ИЛИ ГА НЕ БИЛО? МИЛЕ МОРАЋЕШ ДА ВРАТИШ СВЕ ШТО СИ ПОКРАО А БАГАМИ И ДА ОДЛЕЖИШ КОЈУ ГОДИНИЦУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Сасу

27.07.2015 13:26

Кад има м.д. засто их није показао за вријеме Есдауна,лако је показивати м.д. кад знас да неце страдати,али таквих као ти пуна РС и зато и немамо напредка.Цуј глупости,мали Додо показује М.д. великом Обами и Саса се јос томе одусевљава,вјерујуци да је то истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШВИЦАРАЦ

27.07.2015 15:46

КАКВЕ СТЕ ВИ БУДАЛЕ У БИХ, НИСТЕ НИ ЗАСЛУЖИЛИ БОЉЕ, ПА У ШВИЦАРСКОЈ НЕ ЗНАЈУ НИЈЕДНОГ МИНИСТРА, АЛИ УЗМИ ИМ НЕШТО ПА ДА ВИДИТЕ ДЕМОНСТРАЦИЈА, ДОБРО ЗНАМ ДА ЈЕ ВЕЋИНА ГРАЂАНА У БИХ НЕПИСМЕНА И ГЛУПА АЛИ ДА СУ ТОЛИКО, НИСАМ ВЈЕРОВАО ДО САДА, ТО СУ САМО ЗНАЛИ ОВИ ШТО ВАС ВОДЕ ЗАТО СЕ ТАКО И ПОНАШАЈУ, ЗНАЈУ ДА ИМ НИКО НИШТА НЕМОЖЕ И НЕСМИЈЕ

Name

Ццццц

27.07.2015 20:51

Паддy плеасе, врати се, све ти је опроштено.

ОДГОВОРИТЕ