Тачи фаворит за предсједника Косова

Највећи број грађана Косова, око трећина (29,6 %) на предсједничким изборима гласало би за лидера ДПК и актуелног министра спољних послова Косова Хашима Тачија.

Србија 25.07.2015 | 16:31
Тачи фаворит за предсједника Косова

То је показало истраживање Демократског института Косова, које је спроведено од 26. јуна до 7. јула.

На другом мјесту је бивши предсједник покрета Самоопредјељења Албин Курти који би, да се избори одржавају у овом тренутку, добио 17,1 одсто гласова, док је на трећем мјесту лидер Алијансе за будучност Косова Рамуш Харадинај за кога би гласало 10,6 одсто бирача.

Свог фаворита за предсједника Косова нема 9,8 одсто испитаника, док би 6,9 одсто жељело да предсједник буде неко ко није на политичкој сцени Косова.

Актуелну предсједницу Косова Атифете Јахјагу, према резултатима истраживања, подржало би мало људи, тек два одсто.

На питање о начину избора предсједника, 89,7 одсто испитаника рекло је да би било најбоље да се предсједник бира директним изборима, а не као сада, када Скупштина бира предсједника.

За досадашњу праксу избора предсједника се изјаснило 10,3 одсто.У случају директног избора предсједника 84,8 одсто испитаника је изјавило да би учестовали на изборима, 10,9 одсто не зна да ли би гласало, док 4,3 одсто не би изашло на биралишта.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КиМ

26.07.2015 08:13

Па њима је предсједник Томислав Николић , а они к'о фол , могу себи поставити и ову бабу Јагу или како се већ зове , не знам !

ОДГОВОРИТЕ