Tači favorit za predsjednika Kosova

Najveći broj građana Kosova, oko trećina (29,6 %) na predsjedničkim izborima glasalo bi za lidera DPK i aktuelnog ministra spoljnih poslova Kosova Hašima Tačija.

Srbija 25.07.2015 | 16:31
Tači favorit za predsjednika Kosova

To je pokazalo istraživanje Demokratskog instituta Kosova, koje je sprovedeno od 26. juna do 7. jula.

Na drugom mjestu je bivši predsjednik pokreta Samoopredjeljenja Albin Kurti koji bi, da se izbori održavaju u ovom trenutku, dobio 17,1 odsto glasova, dok je na trećem mjestu lider Alijanse za budučnost Kosova Ramuš Haradinaj za koga bi glasalo 10,6 odsto birača.

Svog favorita za predsjednika Kosova nema 9,8 odsto ispitanika, dok bi 6,9 odsto željelo da predsjednik bude neko ko nije na političkoj sceni Kosova.

Aktuelnu predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu, prema rezultatima istraživanja, podržalo bi malo ljudi, tek dva odsto.

Na pitanje o načinu izbora predsjednika, 89,7 odsto ispitanika reklo je da bi bilo najbolje da se predsjednik bira direktnim izborima, a ne kao sada, kada Skupština bira predsjednika.

Za dosadašnju praksu izbora predsjednika se izjasnilo 10,3 odsto.U slučaju direktnog izbora predsjednika 84,8 odsto ispitanika je izjavilo da bi učestovali na izborima, 10,9 odsto ne zna da li bi glasalo, dok 4,3 odsto ne bi izašlo na birališta.

(Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KiM

26.07.2015 08:13

Pa njima je predsjednik Tomislav Nikolić , a oni k'o fol , mogu sebi postaviti i ovu babu Jagu ili kako se već zove , ne znam !

ODGOVORITE