Странци крпе кадровске рупе у Српској

Док многи становници Српске као разлог за одлазак у иностранство наводе немогућност запослења, овдашње тржиште рада постало је пословна шанса за стотине страних држављана.

Република Српска 25.07.2015 | 14:00
Странци крпе кадровске рупе у Српској

Према подацима Завода за запошљавање РС, у првих шест мјесеци ове године странцима је издато 318 дозвола за рад. Међу њима су најбројнији држављани Србије и Кине, а нису ријетки ни гастарбајтери из Русије.

- Од укупног броја издатих дозвола 157 је продужених, а 161 је нова. Највише их је издато за послове у области прерађивачке индустрије, трговине на велико и мало, те у области образовања и умјетности - навели су у Заводу за запошљавање РС.

"Трбухом за крухом" странци су долазили у Српску и прошле године када су им издате 634 дозволе за рад.

- Радници из Србије добили су 371 радну дозволу, Кине 82, Русије 41, а Црне Горе 23 дозволе - казали су у Заводу за запошљавање.

Напомињу да се дозволе издају странцима само ако на бироу нема становника РС са истим занимањима или у случају да послодавци траже додатна знања и вјештине за поједине послове које немају радници у Српској.

Предсједник Уније послодаваца у РС Драгутин Шкребић каже да постоје дјелатности у којима се не може функционисати без страних стручњака као што су текстилна и индустрија коже и обуће. Он сматра да се и то може промијенити образовањем и оспособљавањем домаћег кадра за ове послове.

- Управо због тога смо се изборили да од прошле школске године бањалучки Технолошки факултет уведе смјер инжењер обућарства. Првих неколико генерација ће сигурно одмах по завршетку студија добити посао и зарађиваће више од љекара опште праксе - рекао је Шкребић напомињући да су послодавци дужни гдје год постоји могућност да запосле грађане РС умјесто странаца.

Квота
Квота радних дозвола за странце у РС за 2015. годину је 800 дозвола, од чега се 500 односи на продужење, а 300 на нове.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зеро

25.07.2015 18:35

Код мене у мјесту знам 2 кинеза-трговина ,1 рускињу и 4 српкиње добиле дозволу да конобарису.А двије је СИПА истјерала назад јер су радиле на црно.Кад им је овдје добро како је код њих??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навала

27.07.2015 09:06

Па ово је права навала: Од квоте 800 радних дозвола је за шест мјесеци издато 318! Мање од пола. Ма дајте људи, ово је смјешно...

ОДГОВОРИТЕ