Stranci krpe kadrovske rupe u Srpskoj

Dok mnogi stanovnici Srpske kao razlog za odlazak u inostranstvo navode nemogućnost zaposlenja, ovdašnje tržište rada postalo je poslovna šansa za stotine stranih državljana.

Republika Srpska 25.07.2015 | 14:00
Stranci krpe kadrovske rupe u Srpskoj

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, u prvih šest mjeseci ove godine strancima je izdato 318 dozvola za rad. Među njima su najbrojniji državljani Srbije i Kine, a nisu rijetki ni gastarbajteri iz Rusije.

- Od ukupnog broja izdatih dozvola 157 je produženih, a 161 je nova. Najviše ih je izdato za poslove u oblasti prerađivačke industrije, trgovine na veliko i malo, te u oblasti obrazovanja i umjetnosti - naveli su u Zavodu za zapošljavanje RS.

"Trbuhom za kruhom" stranci su dolazili u Srpsku i prošle godine kada su im izdate 634 dozvole za rad.

- Radnici iz Srbije dobili su 371 radnu dozvolu, Kine 82, Rusije 41, a Crne Gore 23 dozvole - kazali su u Zavodu za zapošljavanje.

Napominju da se dozvole izdaju strancima samo ako na birou nema stanovnika RS sa istim zanimanjima ili u slučaju da poslodavci traže dodatna znanja i vještine za pojedine poslove koje nemaju radnici u Srpskoj.

Predsjednik Unije poslodavaca u RS Dragutin Škrebić kaže da postoje djelatnosti u kojima se ne može funkcionisati bez stranih stručnjaka kao što su tekstilna i industrija kože i obuće. On smatra da se i to može promijeniti obrazovanjem i osposobljavanjem domaćeg kadra za ove poslove.

- Upravo zbog toga smo se izborili da od prošle školske godine banjalučki Tehnološki fakultet uvede smjer inženjer obućarstva. Prvih nekoliko generacija će sigurno odmah po završetku studija dobiti posao i zarađivaće više od ljekara opšte prakse - rekao je Škrebić napominjući da su poslodavci dužni gdje god postoji mogućnost da zaposle građane RS umjesto stranaca.

Kvota
Kvota radnih dozvola za strance u RS za 2015. godinu je 800 dozvola, od čega se 500 odnosi na produženje, a 300 na nove.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zero

25.07.2015 18:35

Kod mene u mjestu znam 2 kineza-trgovina ,1 ruskinju i 4 srpkinje dobile dozvolu da konobarisu.A dvije je SIPA istjerala nazad jer su radile na crno.Kad im je ovdje dobro kako je kod njih??

ODGOVORITE
Name

Navala

27.07.2015 09:06

Pa ovo je prava navala: Od kvote 800 radnih dozvola je za šest mjeseci izdato 318! Manje od pola. Ma dajte ljudi, ovo je smješno...

ODGOVORITE