Клима у колима опасна колико и алкохол

Иако је и врућина у току вожње опасна, клима, услед неправилног коришћења може да створи велике проблеме.

Здравље 25.07.2015 | 12:40
Клима у колима опасна колико и алкохол

Ангел Суарез, инжењер у СЕАТ-овом техничком центру, каже да највећа опасност прети од непроветравања аутомобила пре укључивања климе у ауту. Да опасност буде већа, управо ово је најчешћа грешка возача.

"Тридесет секунди пре паљења климе, потребно је отворити прозоре, или врата, како би нестала врућина из аутомобила", тврди Суарез. Он саветује да се температура не намешта испод 21 степен, како се потрошња горива не би додатно повећала.

Суарез упозорава да врло високе температуре могу негативно да утичу на возачке способности. "Кад је температура у аутомобилу 35 степени, возач реагује 20 одсто спорије него кад је 25 степени. Возач у овим околностима реагује као да има 0,5 промила алкохола у крви", каже Суарез.

Извор: 021.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ХАХАХА

27.07.2015 10:37

Стручњаци (за климе), немојте будалити, молим вас. Како ја у свом Мегану, кецу да наместим температуру на одређену вредност кад немам ту могућност, пошто је уграђено једно дугме за укључивање (и подразумева се искључивање) и друго дугме за тростепено прилагођавање јачине издувавања. Значи ли то да имам 0,5 промила фреона у каросерији?

ОДГОВОРИТЕ