Тужна лица Сирије на београдским улицама

Сегал Алзоаби је младић из Сирије. Данима бјежећи од рата у својој земљи, пјешачи са хиљадама других сународника, кроз Грчку, Србију, Бугарску, Македонију, на путу за Њемачку.

Србија 24.07.2015 | 20:58
Тужна лица Сирије на београдским улицама

Срео сам га у парку покрај аутобуске станице у Београду.

Често сам, на пропутовању кроз Београд, баш у овом парку чекао наредни аутобус.

Најчешће сам се, путујући код баке и дједа у Војводину, играо управо на овој ливади која је сада пуна сиријских малишана. Безбрижна дјеца не маре за лоше, нељудске услове, играју се лоптом, прскају се водом, гањају се. Утрчавају у кадар и траже да виде како су испали на фотографијама.

Други родитељи чврсто држе своју дјецу у наручју, неповјерљиви су.

Јавна чесма и хладовина парка су каква-таква заштита од несносних врућина.

Београд је само успутна станица већини са којима сам разговарао. Једни чекају пријатеље да дођу по њих, други немају кога да чекају, крећу се у групама ка непознатом, у нади да ће се скрасити негдје у Европи.


Не добијају готово никакву подршку од становника Београда. Заобилазе их и избјегавају. Сегал ми каже да шта год упита пролазнике, они одмахују руком. Нико их не обилази, нити им нуди помоћ.

Док смо разговарали, пристизали су нови имигранти, стотине њих. Један од њих, Омар, пјешачи већ десет дана кроз Бугарску са групом младића. Једног од њих зове капетан, каже да он води бригу о њима. Замолио ме је да га не фотографишем, његови су још увијек у Сирији и не би да им прави проблем. Нису се чули од када је кренуо на пут. Чим одморе мало, крећу поново на пут.

Сегал ме пита ме да ли је истина да су Мађари направили зид. “Зашто то раде, па и ми смо људи. Нисам побјегао из своје земље зато што ми је добро.” Показује ми слике кампа у Македонији, гдје им је, каже, било је прљаво, неусловно. Пјешачили су жељезничким шинама у нади да ће се укрцати на неки теретни воз. Када су стигли у Београд, легитимисани су више пута. Прсти му се црне од узимања отисака.



Полицајци су нељубазни и вичу на нас, жали ми се. Кажу да су чули да ће Мађарска за три дана изаћи из ЕУ. Питају ме да ли је то истина. “Ако је то тачно, неће нам бити добро”, каже забринуто.

Немам срца да им кажем да они имају више вјере у Европу, него што Европа има разумијевања за њих. Мађарска багремова ограда најискренији је европски поглед на ове несрећне људе.

Поздрављам се са Сегалом, а он ми захваљује што сам разговарао са њим. Додаје ме за пријатеља на Фејсбуку и каже да ће ми послати фотографије и снимке са путовања. Замолио сам га да ми се јави са трасе, докле је стигао и да ли има проблема. Пожелио сам му срећу, ма гдје год да је кренуо, мада и он и ја знамо да ће му требати много више од тога.

Када бисмо показали само мало више људскости и саосјећања према њима и њиховој несрећи, убијеђен сам, било би им барем мрвицу лакше.

Аутор: Александар Трифуновић

Бука

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Тузно

24.07.2015 19:20

Потсејећа ме на време 1990-1995. у бившој Југославији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

89 - 92

24.07.2015 19:26

А мене подсјећа на вријеме 1989 -1992.

Name

Да

24.07.2015 20:58

И ја сам била једна од њих. Једину помоц сам добила од Муслимана у Београду иако је тата Србијанац. Његови су се упласили па су на све одговарали с 'поскупело'. Масло из Аустралије- Црвени Крст. Стара одјеца из Данске од Србијанаца бас ниста. Крали су насе пакете. Узимали новац и кад смо вец напистили. Није помогло одјављивање. Тако да ово с Арапима није на вјерској бази.

Name

Едо , Слатина - Тузла

24.07.2015 21:54

Не могу наци прикладније ријеци , али ово је "лијепа порука усијаним главама" у БиХ ста би нам се врло лако могло опет десити! Размисљајмо мозгом а не срцем !

Name

Освит

24.07.2015 19:54

Била је то пристојна земља док неки нису одлуцили да промјену власт у Сирији.Исти есалони избјеглица се крецу и из Либије која је била јос уреденија земља.Назалост тразе срецу тамо одакле им је стигла сва несреца,цудни су путеви господњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

најјачи су најјачи

24.07.2015 20:16

Све то је посљедица америчке политике у региону Балкана и Блиског истока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето ти га сад

24.07.2015 20:55

Ето то је америцка демократија,ослобадјају народ од тиранина или како они то воле да казу Милосрдни Андео само не знамо који дио,кад саберемо све њихове Анделе по цијелом свјету на крају их мора погодити неки метеор,то им је најмање сти им следује колико су само зла нањели .Како оно казу ниција није до зоре сјала.Римско царство влада 1000 година ил висе ал на ктају се поцјепа и нестаде тако це и они на крају проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

24.07.2015 20:57

Ово ме подсјеца на моју судбину.Исти сам био као оно мало дијете у тренерцици.Мене је сликао фоторепортер СРНЕ на раскрсцу у Хан Дервенти.Имао сам исти поглед.Исту несрецу.Исто тако и Крајисници...........Увијек ме срце забо И,кад ово видим.Јер сам на кози осјетио ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пројекат

24.07.2015 22:23

Амаричко , Арапско прољеће и ина прољећа , ће их лијепо распоредити по Европи , а онда ,кад затреба , опет употријебити за своје циљеве, наравно погане !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

26.07.2015 06:50

Не разумем.Песацио десет дана кроз Бугарску?! Ста ради сад у Србији,па био је у Бугарској у ЕУ.Могао је даље из Бугарске кроз остале земље ЕУ до циља у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ