Tužna lica Sirije na beogradskim ulicama

Segal Alzoabi je mladić iz Sirije. Danima bježeći od rata u svojoj zemlji, pješači sa hiljadama drugih sunarodnika, kroz Grčku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, na putu za Njemačku.

Srbija 24.07.2015 | 20:58
Tužna lica Sirije na beogradskim ulicama

Sreo sam ga u parku pokraj autobuske stanice u Beogradu.

Često sam, na proputovanju kroz Beograd, baš u ovom parku čekao naredni autobus.

Najčešće sam se, putujući kod bake i djeda u Vojvodinu, igrao upravo na ovoj livadi koja je sada puna sirijskih mališana. Bezbrižna djeca ne mare za loše, neljudske uslove, igraju se loptom, prskaju se vodom, ganjaju se. Utrčavaju u kadar i traže da vide kako su ispali na fotografijama.

Drugi roditelji čvrsto drže svoju djecu u naručju, nepovjerljivi su.

Javna česma i hladovina parka su kakva-takva zaštita od nesnosnih vrućina.

Beograd je samo usputna stanica većini sa kojima sam razgovarao. Jedni čekaju prijatelje da dođu po njih, drugi nemaju koga da čekaju, kreću se u grupama ka nepoznatom, u nadi da će se skrasiti negdje u Evropi.


Ne dobijaju gotovo nikakvu podršku od stanovnika Beograda. Zaobilaze ih i izbjegavaju. Segal mi kaže da šta god upita prolaznike, oni odmahuju rukom. Niko ih ne obilazi, niti im nudi pomoć.

Dok smo razgovarali, pristizali su novi imigranti, stotine njih. Jedan od njih, Omar, pješači već deset dana kroz Bugarsku sa grupom mladića. Jednog od njih zove kapetan, kaže da on vodi brigu o njima. Zamolio me je da ga ne fotografišem, njegovi su još uvijek u Siriji i ne bi da im pravi problem. Nisu se čuli od kada je krenuo na put. Čim odmore malo, kreću ponovo na put.

Segal me pita me da li je istina da su Mađari napravili zid. “Zašto to rade, pa i mi smo ljudi. Nisam pobjegao iz svoje zemlje zato što mi je dobro.” Pokazuje mi slike kampa u Makedoniji, gdje im je, kaže, bilo je prljavo, neuslovno. Pješačili su željezničkim šinama u nadi da će se ukrcati na neki teretni voz. Kada su stigli u Beograd, legitimisani su više puta. Prsti mu se crne od uzimanja otisaka.Policajci su neljubazni i viču na nas, žali mi se. Kažu da su čuli da će Mađarska za tri dana izaći iz EU. Pitaju me da li je to istina. “Ako je to tačno, neće nam biti dobro”, kaže zabrinuto.

Nemam srca da im kažem da oni imaju više vjere u Evropu, nego što Evropa ima razumijevanja za njih. Mađarska bagremova ograda najiskreniji je evropski pogled na ove nesrećne ljude.

Pozdravljam se sa Segalom, a on mi zahvaljuje što sam razgovarao sa njim. Dodaje me za prijatelja na Fejsbuku i kaže da će mi poslati fotografije i snimke sa putovanja. Zamolio sam ga da mi se javi sa trase, dokle je stigao i da li ima problema. Poželio sam mu sreću, ma gdje god da je krenuo, mada i on i ja znamo da će mu trebati mnogo više od toga.

Kada bismo pokazali samo malo više ljudskosti i saosjećanja prema njima i njihovoj nesreći, ubijeđen sam, bilo bi im barem mrvicu lakše.

Autor: Aleksandar Trifunović

Buka

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tuzno

24.07.2015 19:20

Potsejeća me na vreme 1990-1995. u bivšoj Jugoslaviji.

ODGOVORITE
Name

89 - 92

24.07.2015 19:26

A mene podsjeća na vrijeme 1989 -1992.

Name

Da

24.07.2015 20:58

I ja sam bila jedna od njih. Jedinu pomoc sam dobila od Muslimana u Beogradu iako je tata Srbijanac. Njegovi su se uplasili pa su na sve odgovarali s 'poskupelo'. Maslo iz Australije- Crveni Krst. Stara odjeca iz Danske od Srbijanaca bas nista. Krali su nase pakete. Uzimali novac i kad smo vec napistili. Nije pomoglo odjavljivanje. Tako da ovo s Arapima nije na vjerskoj bazi.

Name

Edo , Slatina - Tuzla

24.07.2015 21:54

Ne mogu naci prikladnije rijeci , ali ovo je "lijepa poruka usijanim glavama" u BiH sta bi nam se vrlo lako moglo opet desiti! Razmisljajmo mozgom a ne srcem !

Name

Osvit

24.07.2015 19:54

Bila je to pristojna zemlja dok neki nisu odlucili da promjenu vlast u Siriji.Isti esaloni izbjeglica se krecu i iz Libije koja je bila jos uredenija zemlja.Nazalost traze srecu tamo odakle im je stigla sva nesreca,cudni su putevi gospodnji.

ODGOVORITE
Name

najjači su najjači

24.07.2015 20:16

Sve to je posljedica američke politike u regionu Balkana i Bliskog istoka.

ODGOVORITE
Name

eto ti ga sad

24.07.2015 20:55

Eto to je americka demokratija,oslobadjaju narod od tiranina ili kako oni to vole da kazu Milosrdni Andeo samo ne znamo koji dio,kad saberemo sve njihove Andele po cijelom svjetu na kraju ih mora pogoditi neki meteor,to im je najmanje sti im sleduje koliko su samo zla nanjeli .Kako ono kazu nicija nije do zore sjala.Rimsko carstvo vlada 1000 godina il vise al na ktaju se pocjepa i nestade tako ce i oni na kraju proci.

ODGOVORITE
Name

izbjeglica

24.07.2015 20:57

Ovo me podsjeca na moju sudbinu.Isti sam bio kao ono malo dijete u trenercici.Mene je slikao fotoreporter SRNE na raskrscu u Han Derventi.Imao sam isti pogled.Istu nesrecu.Isto tako i Krajisnici...........Uvijek me srce zabo I,kad ovo vidim.Jer sam na kozi osjetio ovo.

ODGOVORITE
Name

projekat

24.07.2015 22:23

Amaričko , Arapsko proljeće i ina proljeća , će ih lijepo rasporediti po Evropi , a onda ,kad zatreba , opet upotrijebiti za svoje ciljeve, naravno pogane !

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

26.07.2015 06:50

Ne razumem.Pesacio deset dana kroz Bugarsku?! Sta radi sad u Srbiji,pa bio je u Bugarskoj u EU.Mogao je dalje iz Bugarske kroz ostale zemlje EU do cilja u EU.

ODGOVORITE