Живот на Земљи до 2100. године?

Америчко истраживање проведено 1972. које је предвиђало да ће ресурси за преживљавање на Земљи нестати до 2050., сада је оповргнуто новим у којем се тврди да ће ресурса ипак бити до 2100., пише Даилy Маил.

Свијет 24.07.2015 | 18:56
Живот на Земљи до 2100. године?

Нову истраживање провели су научници Института за одрживост на Универзитету Англиа Рускин. До овог  закључка су дошли када су ажурирали компјутерски модел кориштен '70-их којим се предвиђа крај ресурса на Земљи.

Истраживачи прије 40 година нису узели у обзир бројне факторе, за које се показало да нам дају још додатних 50 година прије него потрошимо све ресурсе.

Примјера ради, индустријски сектор који ствара мање загађења и користи мање енергије него  што  је очекивано у складу с трендовима 1970-их. Индустрија такође више улаже у чишћење загађења него што су пријашња предвиђања сматрала да ће се догодити.

Прије се, наиме, није предвидио велики раст у сектору услуга и телекомуникација, што чини свјетску економију продуктивнијом.

Иновације у агрокултури омогућиле су да се узгаја више хране.

“Године 1970 имали су добар покушај, али су били превише песимистични”, рекао је Алед Јонед, коаутор новог истраживања, за часопис 'Одрживост'.

Упркос неколико погрешних варијабли првог истраживања, друго и даље показује да ће друштво колабрирати у овом вијеку.

"Раст се не може наставити унедоглед, ако се темељи на материјалној конзумацији и ако се не темељи на нашем разумијевању да планета има ограничену расположивост и изворе.

Друштво се почело суочавати с неким проблемима истакнутима 1972., али морамо научити из онога што смо већ постигли и усмјерити наше напоре да избјегнемо та ограничења", закључује Јонед.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 0

Оставите коментар