Комарица освештао крст у Новом Мартинцу

Бискуп бањалучки Фрањо Комарица обавио је чин освештања крста који је подигнут на гробљу Пољака у Новом Мартинцу код Српца, којем је присуствовало око 120 пољских грађана из Новогрођеца, потомака пољака који су у овом селу живјели измедју 1900 и 1946. године.

Република Српска 24.07.2015 | 14:26
Комарица освештао крст у Новом Мартинцу

Комарица је нагласио да је крст симбол некадашњег суживота Пољака и народа бивше Југославије на овим просторима.

Он је упутио ријечи молитве за преминуле становнике некадашње жупе Нови Мартинац, која је била највећа од седам пољских жупа на овим просторима и изразио захвалност руководству општине Србац за допринос успостављању веза потомака са завичајем својих предака, а нарочито одржавању мјеста гдје су живјели Пољаци.

Жупу у Новом Мартинцу основао је бањалучки бискуп Маријан Марковић 1900. године, када је подигнута и црква брвнара, а шест година касније брвнару је замијенила зидана црква посвећена Богородици, подсјетио је бискуп Комарица. Према његовим ријечима, Нови Мартинац је 1935. године имао 3.365 становника, од којих 1674 католика, међу којима су преовладавали Пољаци.

У вријеме аустроугарске власти и владавине Бењамина Калаја, на подручје србачке општине стигло је 3000 Пољака и 500 Украјинаца, који су живјели у Новом Мартинцу, Раковцу, Кунови, Расавцу и Грабашници.

Одлуком тадашње власти, они су 1946. године исељени у покрајину Шлезију, а највише у Новогрођец, гдје има 22.000 становника од којих чак 13.000 води поријекло из општине Србац. У последње вријеме они све чешће и у све већем броју обилазе завичај својих предака, а захваљујући томе успостављени су пријатељски односи и сарадња општина Србац и Новогрођец, нарочито на културном и вјерском плану. Та сарадња, према договору званичника двију општина, биће проширени и на привреду и туризам.

Свечаности у Новом Мартинцу присуствовали су и бројни гости, међу којима конзул и први секретар пољске Амбасаде у БиХ Роберт Амброзијак, те представници општина Србац, Прњавор и Новогрођец, као и припадници пољског батаљона ЕУФОР-а .

С. К.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

херцеговина

24.07.2015 17:58

Хоцете реци освестао кукасти крст. Има ли ко овим Пољацима реци ста су радили католицки фратри за врјеме 2.рата на насим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре херцеговина

25.07.2015 10:46

Херцеговина, ти си болестан човјек,лијечи се брате под хитно.

ОДГОВОРИТЕ