Komarica osveštao krst u Novom Martincu

Biskup banjalučki Franjo Komarica obavio je čin osveštanja krsta koji je podignut na groblju Poljaka u Novom Martincu kod Srpca, kojem je prisustvovalo oko 120 poljskih građana iz Novogrođeca, potomaka poljaka koji su u ovom selu živjeli izmedju 1900 i 1946. godine.

Republika Srpska 24.07.2015 | 14:26
Komarica osveštao krst u Novom Martincu

Komarica je naglasio da je krst simbol nekadašnjeg suživota Poljaka i naroda bivše Jugoslavije na ovim prostorima.

On je uputio riječi molitve za preminule stanovnike nekadašnje župe Novi Martinac, koja je bila najveća od sedam poljskih župa na ovim prostorima i izrazio zahvalnost rukovodstvu opštine Srbac za doprinos uspostavljanju veza potomaka sa zavičajem svojih predaka, a naročito održavanju mjesta gdje su živjeli Poljaci.

Župu u Novom Martincu osnovao je banjalučki biskup Marijan Marković 1900. godine, kada je podignuta i crkva brvnara, a šest godina kasnije brvnaru je zamijenila zidana crkva posvećena Bogorodici, podsjetio je biskup Komarica. Prema njegovim riječima, Novi Martinac je 1935. godine imao 3.365 stanovnika, od kojih 1674 katolika, među kojima su preovladavali Poljaci.

U vrijeme austrougarske vlasti i vladavine Benjamina Kalaja, na područje srbačke opštine stiglo je 3000 Poljaka i 500 Ukrajinaca, koji su živjeli u Novom Martincu, Rakovcu, Kunovi, Rasavcu i Grabašnici.

Odlukom tadašnje vlasti, oni su 1946. godine iseljeni u pokrajinu Šleziju, a najviše u Novogrođec, gdje ima 22.000 stanovnika od kojih čak 13.000 vodi porijeklo iz opštine Srbac. U poslednje vrijeme oni sve češće i u sve većem broju obilaze zavičaj svojih predaka, a zahvaljujući tome uspostavljeni su prijateljski odnosi i saradnja opština Srbac i Novogrođec, naročito na kulturnom i vjerskom planu. Ta saradnja, prema dogovoru zvaničnika dviju opština, biće prošireni i na privredu i turizam.

Svečanosti u Novom Martincu prisustvovali su i brojni gosti, među kojima konzul i prvi sekretar poljske Ambasade u BiH Robert Ambrozijak, te predstavnici opština Srbac, Prnjavor i Novogrođec, kao i pripadnici poljskog bataljona EUFOR-a .

S. K.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

hercegovina

24.07.2015 17:58

Hocete reci osvestao kukasti krst. Ima li ko ovim Poljacima reci sta su radili katolicki fratri za vrjeme 2.rata na nasim prostorima.

ODGOVORITE
Name

re hercegovina

25.07.2015 10:46

Hercegovina, ti si bolestan čovjek,liječi se brate pod hitno.

ODGOVORITE