Анализа: Еx-Ју клубови у Европи, до сада...

На евросцени су остала по два тима из Србије и Хрватске, а по један из Босне и Херцеговине и Македоније.

Фудбал 25.07.2015 | 00:00
Анализа: Еx-Ју клубови у Европи, до сада...

Од 25 клубова из еx-YУ земаља, колико је током јула кренуло у квалификације за два европска такмичења, до трећег преткола Лиге шампиона и Лиге Европе догурало је само њих шест.

Част нашег фудбала браниће Партизан и Војводина, од Хрвата су "у игри" Динамо Загреб и Хајдук Сплит, Жељезничар је једини преостали представник БиХ, а Работнички Македоније.

Најнепријатније изненађење је елиминација Марибора од Астане (Казахстан), јер је реч о клубу који је прошле сезоне био учесник групне фазе Лиге шампиона, а пре тога три пута заредом групне фазе Лиге Европе.

Много испод очекивања одиграла је и амбициозна Ријека (прошле јесени актер Лиге Европе), коју је шокирао шкотски Абердин. После 0:3 у Ријеци, у реваншу је хрватски клуб повео 0:2, али је Абердин на крају изборио реми.

Црвена звезда би могла да се правда касним довођењем појачања, неуиграношћу, надасве лошом срећом при жребу (извукла је солидан тим, у "пуној" такмичарској форми), али чињеница је да је елиминација од казахстанског Каирата у првом претколу Лиге Европе спустила некадашњег шампиона Европе на још ниже гране.

Звезда после дуго, дуго времена више није ни други српски клуб на УЕФА ранг листи, пошто ју је победама над мађарским МТК и летонским Спартаксом престигла Војводина.

Партизан на листи УЕФА заузима 125. место (четврти у еx-YУ региону, уз реалне изгледе да претекне Ријеку и избије на трећу позицију), Воша је 195 (шеста у региону), а Звезда 205 (осма у региону), једно место иза РНК Сплита.

Чукарички, као релативно ново лице у Европи, после испадања од азербејџанске Габале је 315. на континенту, а 23. у региону...

Следећи ривал црно-белих у борби за Лигу шампиона је Стеауа (29. јула у Букурешту и 5. августа у Београду), првак Европе 1986, док "лале" 30. јула гостују Сампдорији, за коју их везују имена Вујадина Бошкова и Синише Михајловића. Реванш на "Карађорђу" је 6. августа.

Што се тиче осталих "преживелих" клубова из бивше Југославије, Динамо Загреб дочекује Молде у квалификацијама Лиге шампиона, у Лиги Европе Хајдук је домаћин Стромсгодсету, Работнички игра против Трабзона, а Жељезничар гостује Стандарду.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

24.07.2015 22:05

Молим Вас обавезно погледати !! хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=К-Н1yqЛг_6У

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.07.2015 22:24

Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко из И. Сарајева

24.07.2015 22:30

""Част нашег фудбала браниће Партизан и Војводина, од Хрвата су "у игри" Динамо Загреб и Хајдук Сплит, Жељезничар је једини преостали представник БиХ, а Работнички Македоније."" ======================= "Насег фудбала" ??? Нисам занао да је Бијељина у Србији.

ОДГОВОРИТЕ