Analiza: Ex-Ju klubovi u Evropi, do sada...

Na evrosceni su ostala po dva tima iz Srbije i Hrvatske, a po jedan iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Fudbal 25.07.2015 | 00:00
Analiza: Ex-Ju klubovi u Evropi, do sada...

Od 25 klubova iz ex-YU zemalja, koliko je tokom jula krenulo u kvalifikacije za dva evropska takmičenja, do trećeg pretkola Lige šampiona i Lige Evrope doguralo je samo njih šest.

Čast našeg fudbala braniće Partizan i Vojvodina, od Hrvata su "u igri" Dinamo Zagreb i Hajduk Split, Željezničar je jedini preostali predstavnik BiH, a Rabotnički Makedonije.

Najneprijatnije iznenađenje je eliminacija Maribora od Astane (Kazahstan), jer je reč o klubu koji je prošle sezone bio učesnik grupne faze Lige šampiona, a pre toga tri puta zaredom grupne faze Lige Evrope.

Mnogo ispod očekivanja odigrala je i ambiciozna Rijeka (prošle jeseni akter Lige Evrope), koju je šokirao škotski Aberdin. Posle 0:3 u Rijeci, u revanšu je hrvatski klub poveo 0:2, ali je Aberdin na kraju izborio remi.

Crvena zvezda bi mogla da se pravda kasnim dovođenjem pojačanja, neuigranošću, nadasve lošom srećom pri žrebu (izvukla je solidan tim, u "punoj" takmičarskoj formi), ali činjenica je da je eliminacija od kazahstanskog Kairata u prvom pretkolu Lige Evrope spustila nekadašnjeg šampiona Evrope na još niže grane.

Zvezda posle dugo, dugo vremena više nije ni drugi srpski klub na UEFA rang listi, pošto ju je pobedama nad mađarskim MTK i letonskim Spartaksom prestigla Vojvodina.

Partizan na listi UEFA zauzima 125. mesto (četvrti u ex-YU regionu, uz realne izglede da pretekne Rijeku i izbije na treću poziciju), Voša je 195 (šesta u regionu), a Zvezda 205 (osma u regionu), jedno mesto iza RNK Splita.

Čukarički, kao relativno novo lice u Evropi, posle ispadanja od azerbejdžanske Gabale je 315. na kontinentu, a 23. u regionu...

Sledeći rival crno-belih u borbi za Ligu šampiona je Steaua (29. jula u Bukureštu i 5. avgusta u Beogradu), prvak Evrope 1986, dok "lale" 30. jula gostuju Sampdoriji, za koju ih vezuju imena Vujadina Boškova i Siniše Mihajlovića. Revanš na "Karađorđu" je 6. avgusta.

Što se tiče ostalih "preživelih" klubova iz bivše Jugoslavije, Dinamo Zagreb dočekuje Molde u kvalifikacijama Lige šampiona, u Ligi Evrope Hajduk je domaćin Stromsgodsetu, Rabotnički igra protiv Trabzona, a Željezničar gostuje Standardu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

24.07.2015 22:05

Molim Vas obavezno pogledati !! https://www.youtube.com/watch?v=K-N1yqLg_6U

ODGOVORITE
Name

A

24.07.2015 22:24

Kosova.

ODGOVORITE
Name

Marko iz I. Sarajeva

24.07.2015 22:30

""Čast našeg fudbala braniće Partizan i Vojvodina, od Hrvata su "u igri" Dinamo Zagreb i Hajduk Split, Željezničar je jedini preostali predstavnik BiH, a Rabotnički Makedonije."" ======================= "Naseg fudbala" ??? Nisam zanao da je Bijeljina u Srbiji.

ODGOVORITE