Најава: Крећу Белгијанци! Бриж, Андерлехт, Стандард или...?!

Овог викенда стартује шампионат Белгије. Многи тимови ће за носиоце игре имати баш српске фудбалере, а ту су и Славољуб Муслин и Александар Јанковић.

Фудбал 24.07.2015 | 15:20
Најава: Крећу Белгијанци! Бриж, Андерлехт, Стандард или...?!

Многима неразумљив систем такмичења, али свима је јасно да је белгијски фудбал у успону, па и првенство постаје све узбудљивије о чему сведочи податак да је у последњих пет сезона само два пута пехар дизао тим који је био први у регуларном току сезоне.

Титулу сада, у сезони која почиње вечерас у 20.30 утакмицом Ст. Трујден - Клуб Бриж, брани Гент, али ретки верују да ће после освајања првог наслова првака Белгије, па и Суперкупа (Клуб Бриж савладан голом у 88. минуту) тим Уроша Витаса и Марка Полетановића успети да понови подвиг. Просто, Клуб Бриж ипак има бољи тим, Андерлехт 20.000.000 евра на располагању за појачања, а не треба заборавити ни Стандард.

Међутим, нови власник великана из Лијежа Бруно Венанзи већ је најавио да ће неколицина играча отићи јер тренер Славољуб Муслин треба да у дело спроведе дугорочни план газде. Ова сезона требало да буде транзициона. Први је отишао Мехди Карсела-Гонзалес, за њим и Џонатан Вијера, али су стигла и појачања. Пре свега за напад. Из Лиону је за 2.200.000 евра доведен Мохамед Јатара, из Кортајка искусни Иван Сантини.

Најскупље је, бар до закључења овог броја, пазарио Клуб Бриж, који је зарадио 7.000.000 евра на продаји голмана Метјуа Рајана Валенсији, а за 4.000.00 довео Ханса Ванакена из Локерена и за још 2.000.000 из Лила и Абдулајеа Дијабија. Због ултранападачког Брижовог стила Дијабија многи виде као првог стрелца лиге на крају сезоне. Чека се голман, помиње се и Предраг Рајковић из Црвене звезде. Колумбијски нападач Хозе Изкијердо је имао одличну прву сезону у Европи, прави озбиљну разлику на терену, Виктора Васкеза само треба да заобиђу повреде... Клуб Бриж, који је прошле сезоне био први после 30 кола, али се распао у финишу трке, један је од два главна фаворита за титулу.

Други је Андерлехт чије потезе на тржишту још чекамо, али после селидбе Александра Митровића у Њукасл буџет је обезбеђен. За сада је утрошено само 2.500.000 евра на Ивана Обрадовића, чека се замена за Митровића, али и у последњој линији због све извеснијег одласка Шансела Мбембе. У Бриселу се надају експлозији суперталентованих Јурија Тилеманса и Леандера Дендонкера, који ће са искусним Стивеном Дефуром држати везу тима.

Кад смо већ поменули Обрадовића треба рећи да он није једини играч због којег ћемо помно пратити Про лигу. У Мехелену Александра Јанковића требало би да заблистају пре свих Милош Косановић, али и Далибор Веселиновић и Владимир Волков, Адам Марушић је израстао у покретачку снагу Кортрајка, капитен златне генерације „Литванаца“ Марко Павловски ће у Мускрону (где су се „сместили“ и Гулан, Марко Шћеповић, Аксентијевић...) покушати да оживи уснулу каријеру, видећемо како ће се Генк снаћи без Сергеја Милинковић Савића и Жела Фосена...

ПРОПОЗИЦИЈЕ

После регуларног дела првенства (30 кола) првих шест екипа игра плеј-оф за титулу, тимови од 7. до 14. места играју плеј-оф за пласман у Лигу Европе, 15. на табели иде у бараж за опстанак, док само 16, тј. последњепласирани испада.

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА:

Петак
20.30 Ст. Трујден - Клуб Бриж 

Субота
18.00 Кортрајк - Стандард 
20.00 Генк - Леувен 
20.00 Остенде - Мехелен 
20.00 Варегем - Локерен 

Недеља
14.30 Вестерло - Гент 
18.00 Андерлехт - Беверен 
20.00 Шарлроа - Мускрон 

Коментари / 0

Оставите коментар