Najava: Kreću Belgijanci! Briž, Anderleht, Standard ili...?!

Ovog vikenda startuje šampionat Belgije. Mnogi timovi će za nosioce igre imati baš srpske fudbalere, a tu su i Slavoljub Muslin i Aleksandar Janković.

Fudbal 24.07.2015 | 15:20
Najava: Kreću Belgijanci! Briž, Anderleht, Standard ili...?!

Mnogima nerazumljiv sistem takmičenja, ali svima je jasno da je belgijski fudbal u usponu, pa i prvenstvo postaje sve uzbudljivije o čemu svedoči podatak da je u poslednjih pet sezona samo dva puta pehar dizao tim koji je bio prvi u regularnom toku sezone.

Titulu sada, u sezoni koja počinje večeras u 20.30 utakmicom St. Trujden - Klub Briž, brani Gent, ali retki veruju da će posle osvajanja prvog naslova prvaka Belgije, pa i Superkupa (Klub Briž savladan golom u 88. minutu) tim Uroša Vitasa i Marka Poletanovića uspeti da ponovi podvig. Prosto, Klub Briž ipak ima bolji tim, Anderleht 20.000.000 evra na raspolaganju za pojačanja, a ne treba zaboraviti ni Standard.

Međutim, novi vlasnik velikana iz Liježa Bruno Venanzi već je najavio da će nekolicina igrača otići jer trener Slavoljub Muslin treba da u delo sprovede dugoročni plan gazde. Ova sezona trebalo da bude tranziciona. Prvi je otišao Mehdi Karsela-Gonzales, za njim i Džonatan Vijera, ali su stigla i pojačanja. Pre svega za napad. Iz Lionu je za 2.200.000 evra doveden Mohamed Jatara, iz Kortajka iskusni Ivan Santini.

Najskuplje je, bar do zaključenja ovog broja, pazario Klub Briž, koji je zaradio 7.000.000 evra na prodaji golmana Metjua Rajana Valensiji, a za 4.000.00 doveo Hansa Vanakena iz Lokerena i za još 2.000.000 iz Lila i Abdulajea Dijabija. Zbog ultranapadačkog Brižovog stila Dijabija mnogi vide kao prvog strelca lige na kraju sezone. Čeka se golman, pominje se i Predrag Rajković iz Crvene zvezde. Kolumbijski napadač Hoze Izkijerdo je imao odličnu prvu sezonu u Evropi, pravi ozbiljnu razliku na terenu, Viktora Vaskeza samo treba da zaobiđu povrede... Klub Briž, koji je prošle sezone bio prvi posle 30 kola, ali se raspao u finišu trke, jedan je od dva glavna favorita za titulu.

Drugi je Anderleht čije poteze na tržištu još čekamo, ali posle selidbe Aleksandra Mitrovića u Njukasl budžet je obezbeđen. Za sada je utrošeno samo 2.500.000 evra na Ivana Obradovića, čeka se zamena za Mitrovića, ali i u poslednjoj liniji zbog sve izvesnijeg odlaska Šansela Mbembe. U Briselu se nadaju eksploziji supertalentovanih Jurija Tilemansa i Leandera Dendonkera, koji će sa iskusnim Stivenom Defurom držati vezu tima.

Kad smo već pomenuli Obradovića treba reći da on nije jedini igrač zbog kojeg ćemo pomno pratiti Pro ligu. U Mehelenu Aleksandra Jankovića trebalo bi da zablistaju pre svih Miloš Kosanović, ali i Dalibor Veselinović i Vladimir Volkov, Adam Marušić je izrastao u pokretačku snagu Kortrajka, kapiten zlatne generacije „Litvanaca“ Marko Pavlovski će u Muskronu (gde su se „smestili“ i Gulan, Marko Šćepović, Aksentijević...) pokušati da oživi usnulu karijeru, videćemo kako će se Genk snaći bez Sergeja Milinković Savića i Žela Fosena...

PROPOZICIJE

Posle regularnog dela prvenstva (30 kola) prvih šest ekipa igra plej-of za titulu, timovi od 7. do 14. mesta igraju plej-of za plasman u Ligu Evrope, 15. na tabeli ide u baraž za opstanak, dok samo 16, tj. poslednjeplasirani ispada.

PAROVI PRVOG KOLA:

Petak
20.30 St. Trujden - Klub Briž 

Subota
18.00 Kortrajk - Standard 
20.00 Genk - Leuven 
20.00 Ostende - Mehelen 
20.00 Varegem - Lokeren 

Nedelja
14.30 Vesterlo - Gent 
18.00 Anderleht - Beveren 
20.00 Šarlroa - Muskron 

Komentari / 0

Ostavite komentar