Најава: Ацхтунг, ацхтунг, почиње Цвајта!

Хоће ли Матешицеви милиони донети Лајпцигу промоцију у новој сезони немачке друге лиге?!

Фудбал 24.07.2015 | 13:40
Најава: Ацхтунг, ацхтунг, почиње Цвајта!

Многим љубитељима фудбала немачка Бундеслига преставља најбоље фудбалско такмичење на свету. И вероватно нису далеко од истине, а није мали број оних који тврде да је Цвајта прави скривени рудник фудбалског злата. Нема, додуше баш толико гламура, али свако ко је барем једном петком од 20.30 одгледао неки од мечева Цвајте могао је да види да се ради о правом „атомском фудбалу“ у поређењу са многим првим лигама европских земаља.

Нова сезона у овој лиги почиње вечерас, утакмицом Дуизбург - Кајзерслаутерн (20.30).

Када је у питању богаство клубова, ове сезоне ту би без премца требало да буде Ред Бул Лајпциг, иза којег, као што и име каже, стоји компанија Ред Бул и амбициозни аустријски бизнисмен Дитер Матешиц. Прошлу сезоне Лајпциг је завршио даље од пете позиције, али је у међувремену довео новог тренера Ралфа Рангника, а главни играчи су суперталентовани нападач Давид Зелке, стигао из Вердера за 8.000.000 евра и репрезентативац Данске Јусуф Поулсен. Чини се да је „пола лиге“ против Лајпцига због количине новца и како многи виде, бахатости, али то ће овој екипи представљати додатни мотив.

Међу славним клубовима којима је прошле године измакао пласман у Бундеслигу је и Кајзерслаутерн. Црвени ђаволи су били прилично активни у досадашњем току прелазног рока, а највише су платили, око 800.000 евра за задњег везног Патрика Циглера који је стигао из Падерборна. Никако не би смели да заборавимо на Карлсруе, који је прошле сезоне у баражу за Бундеслигу изгубио од Хамбурга. Овај клуб у летњем прелазном року пословао је на омиљени српски начин, односно доводио слободне играче за које није морао да плаћа обештећење.

Кандидат за експресни повратак у највиши ранг свакако је и Фрајбург који је прошле сезоне испао из Бундеслиге. Члан овог клуба још увек је и репрезентативац Србије Стефан Митровић, али како ствари стоје он ће вероватно поново пут Шпаније. Управа клуба није штедела новац да у овом прелазном року доведе нападача Нилса Петерсена који је Вердеру плаћен око 2.800.000 евра. У исту категорију спада и екипа Падерборна која је на крају прошле сезоне напустила елитни ранг такмичења, али је у великој мери успела, засад да сачува костур екипе.

Ту је и успавани, некада велики Минхен 1860 који је једва извукао живу главу прошле године у баражу за опстанак против Кила. У овом прелазном року Минхен је доспео у центар пажње медија када је из ПСЖ-а довео Ромијала Лаказета, брата много познатијег Александра. Када су у питању нови тимови у Цвајти, ради се о озбиљним именима немачког фудбала – Арминија из Билефелда и Дуизбург. Екипу Дуизбурга као капитен предводи бивши фудбалер Партизана Бранимир Бајић. И Арминија и Дуизбург вероватно немају екипе које ће одмах моћи да су укључе у борбу за сам врх, али иза њих су армије навијача и светла традиција.

У сваком случају, добар фудбал загарантован нам је и ове сезоне у Цвајти, а остаје да видимо да ли ће успавани великани успети да парирају новокомпонованом богаташу из Лајпцига.

ПРОПОЗИЦИЈЕ

Први и други иду у Бундеслигу 1, трећи у бараж, последњи и претпоследњи испадају у нижи ранг, а 16. игра бараж. Сандхаузен започиње сезону са три бода минуса.

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА:

ПЕТАК
20.30 Дуизбург – К’лаутерн 

СУБОТА
13.00 Гројтер – Карлсруе 

15.30 Ст. Паули – Билефелд 
15.30 ФСВ Франкфурт – РБ Лајпциг 

НЕДЕЉА
13.30 Падерборн – Бохум 
15.30 Ајнтрахт Б. – Сандхаузен 
15.30 Хајденхајм – Минхен 1860 
15.30 Унион Берлин – Фортуна Д. 

ПОНЕДЕЉАК
20.15 Фрајбург – Нирнберг 

Коментари / 0

Оставите коментар