Najava: Achtung, achtung, počinje Cvajta!

Hoće li Matešicevi milioni doneti Lajpcigu promociju u novoj sezoni nemačke druge lige?!

Fudbal 24.07.2015 | 13:40
Najava: Achtung, achtung, počinje Cvajta!

Mnogim ljubiteljima fudbala nemačka Bundesliga prestavlja najbolje fudbalsko takmičenje na svetu. I verovatno nisu daleko od istine, a nije mali broj onih koji tvrde da je Cvajta pravi skriveni rudnik fudbalskog zlata. Nema, doduše baš toliko glamura, ali svako ko je barem jednom petkom od 20.30 odgledao neki od mečeva Cvajte mogao je da vidi da se radi o pravom „atomskom fudbalu“ u poređenju sa mnogim prvim ligama evropskih zemalja.

Nova sezona u ovoj ligi počinje večeras, utakmicom Duizburg - Kajzerslautern (20.30).

Kada je u pitanju bogastvo klubova, ove sezone tu bi bez premca trebalo da bude Red Bul Lajpcig, iza kojeg, kao što i ime kaže, stoji kompanija Red Bul i ambiciozni austrijski biznismen Diter Matešic. Prošlu sezone Lajpcig je završio dalje od pete pozicije, ali je u međuvremenu doveo novog trenera Ralfa Rangnika, a glavni igrači su supertalentovani napadač David Zelke, stigao iz Verdera za 8.000.000 evra i reprezentativac Danske Jusuf Poulsen. Čini se da je „pola lige“ protiv Lajpciga zbog količine novca i kako mnogi vide, bahatosti, ali to će ovoj ekipi predstavljati dodatni motiv.

Među slavnim klubovima kojima je prošle godine izmakao plasman u Bundesligu je i Kajzerslautern. Crveni đavoli su bili prilično aktivni u dosadašnjem toku prelaznog roka, a najviše su platili, oko 800.000 evra za zadnjeg veznog Patrika Ciglera koji je stigao iz Paderborna. Nikako ne bi smeli da zaboravimo na Karlsrue, koji je prošle sezone u baražu za Bundesligu izgubio od Hamburga. Ovaj klub u letnjem prelaznom roku poslovao je na omiljeni srpski način, odnosno dovodio slobodne igrače za koje nije morao da plaća obeštećenje.

Kandidat za ekspresni povratak u najviši rang svakako je i Frajburg koji je prošle sezone ispao iz Bundeslige. Član ovog kluba još uvek je i reprezentativac Srbije Stefan Mitrović, ali kako stvari stoje on će verovatno ponovo put Španije. Uprava kluba nije štedela novac da u ovom prelaznom roku dovede napadača Nilsa Petersena koji je Verderu plaćen oko 2.800.000 evra. U istu kategoriju spada i ekipa Paderborna koja je na kraju prošle sezone napustila elitni rang takmičenja, ali je u velikoj meri uspela, zasad da sačuva kostur ekipe.

Tu je i uspavani, nekada veliki Minhen 1860 koji je jedva izvukao živu glavu prošle godine u baražu za opstanak protiv Kila. U ovom prelaznom roku Minhen je dospeo u centar pažnje medija kada je iz PSŽ-a doveo Romijala Lakazeta, brata mnogo poznatijeg Aleksandra. Kada su u pitanju novi timovi u Cvajti, radi se o ozbiljnim imenima nemačkog fudbala – Arminija iz Bilefelda i Duizburg. Ekipu Duizburga kao kapiten predvodi bivši fudbaler Partizana Branimir Bajić. I Arminija i Duizburg verovatno nemaju ekipe koje će odmah moći da su uključe u borbu za sam vrh, ali iza njih su armije navijača i svetla tradicija.

U svakom slučaju, dobar fudbal zagarantovan nam je i ove sezone u Cvajti, a ostaje da vidimo da li će uspavani velikani uspeti da pariraju novokomponovanom bogatašu iz Lajpciga.

PROPOZICIJE

Prvi i drugi idu u Bundesligu 1, treći u baraž, poslednji i pretposlednji ispadaju u niži rang, a 16. igra baraž. Sandhauzen započinje sezonu sa tri boda minusa.

PAROVI PRVOG KOLA:

PETAK
20.30 Duizburg – K’lautern 

SUBOTA
13.00 Grojter – Karlsrue 

15.30 St. Pauli – Bilefeld 
15.30 FSV Frankfurt – RB Lajpcig 

NEDELJA
13.30 Paderborn – Bohum 
15.30 Ajntraht B. – Sandhauzen 
15.30 Hajdenhajm – Minhen 1860 
15.30 Union Berlin – Fortuna D. 

PONEDELJAK
20.15 Frajburg – Nirnberg 

Komentari / 0

Ostavite komentar