УЕФА листа: Воша други српски клуб, Звезда иза ње!!!

Пласманом у треће коло квалификација за Лигу Европе Новосађани направили историјски подвиг!

Фудбал 24.07.2015 | 23:20
УЕФА листа: Воша други српски клуб, Звезда иза ње!!!

Прошлу сезону у Суперлиги завршила је Војводина иза Партизана, Црвене звезде и Чукаричког, али фудбал се не игра "од јуче". Постоји и нешто што се зове традиција, а по овој скорашњој, тачније петогодишњој, новосадска Стара дама је не четврти, већ други клуб Србије. Пласманом у треће коло квалификација за Лигу Европа Воша је наиме претекла Црвену звезду као други најбољи српски клуб на Уефиној ранг листи.

Први је већ више година Партизан, који би према постојећем стању у наредни такмичарски циклус ушао као 125. тим на Старом континенту (овај је почео са 127. места), у друштву Сампдорије (120), Палерма, Хапоела из Тел Авива, Академике, Зултеа, Висле, Рио Авеа, Насионала... Јасно је међутим да би у наставку сезоне ствари могле да се промене.

Воша је пак у ову сезону ушла са 230. позиције, али је после елиминације мађарског МТК и летонског Спартакса скочила до деобе 195. места са норвешким Стромгодсетом. Испред су АЕК, АДО Ден Хаг, албански Секндербег па Спартак Трнава, иза турски трио Истанбул Башакшехир, Ескишехир, Газијантеп, па аустријски Рид и Сервет из Женеве. Можда ће бити и боље, под условом да Воша направи изненађење у предстојећем двомечу са већ поменутом Сампдоријом.

Тачно десет степеника испод Новосђана је други београдски великан Црвена звезда, коју су порази у двомечу са казахстанским Каиратом (следеће сезоне 307. на листи према тренутном стању) оставили на месту број 205 испод Сервета, Шахтјора из Солигорска и Сплита, а испред Анортозиса, Шахтјор Карагандија, Утрехта, Дебрецина и Сарајева. Мораће у Љутице Богдана да се уозбиље пошто им се у наредне две године бришу и сезоне 2011/2012 и 2012/2013 када су црвено-бели још и освајали неке бодове.

Као четврти клуб Србије Уефа третира Јагодину на деоби 302. места на листи – раме уз раме са Габалом, која је баш синоћ избацила Чукарички у трећем колу квалификација за Лигу Европе. Чука ће ипак са другим узастопним европским учешћем направити искорак и са 329. места попети се на 315. у наредној години. И даље ће испред ње бити лилипутанци попут Сконта из Риге, Фоле Еш, Торпеда из Жодина...

Од српских представника на листи је још и Рад на 340. месту, ОФК Београд и Спартак из Суботице су избрисани до даљег.

Коментари / 0

Оставите коментар