UEFA lista: Voša drugi srpski klub, Zvezda iza nje!!!

Plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope Novosađani napravili istorijski podvig!

Fudbal 24.07.2015 | 23:20
UEFA lista: Voša drugi srpski klub, Zvezda iza nje!!!

Prošlu sezonu u Superligi završila je Vojvodina iza Partizana, Crvene zvezde i Čukaričkog, ali fudbal se ne igra "od juče". Postoji i nešto što se zove tradicija, a po ovoj skorašnjoj, tačnije petogodišnjoj, novosadska Stara dama je ne četvrti, već drugi klub Srbije. Plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evropa Voša je naime pretekla Crvenu zvezdu kao drugi najbolji srpski klub na Uefinoj rang listi.

Prvi je već više godina Partizan, koji bi prema postojećem stanju u naredni takmičarski ciklus ušao kao 125. tim na Starom kontinentu (ovaj je počeo sa 127. mesta), u društvu Sampdorije (120), Palerma, Hapoela iz Tel Aviva, Akademike, Zultea, Visle, Rio Avea, Nasionala... Jasno je međutim da bi u nastavku sezone stvari mogle da se promene.

Voša je pak u ovu sezonu ušla sa 230. pozicije, ali je posle eliminacije mađarskog MTK i letonskog Spartaksa skočila do deobe 195. mesta sa norveškim Stromgodsetom. Ispred su AEK, ADO Den Hag, albanski Seknderbeg pa Spartak Trnava, iza turski trio Istanbul Bašakšehir, Eskišehir, Gazijantep, pa austrijski Rid i Servet iz Ženeve. Možda će biti i bolje, pod uslovom da Voša napravi iznenađenje u predstojećem dvomeču sa već pomenutom Sampdorijom.

Tačno deset stepenika ispod Novosđana je drugi beogradski velikan Crvena zvezda, koju su porazi u dvomeču sa kazahstanskim Kairatom (sledeće sezone 307. na listi prema trenutnom stanju) ostavili na mestu broj 205 ispod Serveta, Šahtjora iz Soligorska i Splita, a ispred Anortozisa, Šahtjor Karagandija, Utrehta, Debrecina i Sarajeva. Moraće u Ljutice Bogdana da se uozbilje pošto im se u naredne dve godine brišu i sezone 2011/2012 i 2012/2013 kada su crveno-beli još i osvajali neke bodove.

Kao četvrti klub Srbije Uefa tretira Jagodinu na deobi 302. mesta na listi – rame uz rame sa Gabalom, koja je baš sinoć izbacila Čukarički u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Čuka će ipak sa drugim uzastopnim evropskim učešćem napraviti iskorak i sa 329. mesta popeti se na 315. u narednoj godini. I dalje će ispred nje biti liliputanci poput Skonta iz Rige, Fole Eš, Torpeda iz Žodina...

Od srpskih predstavnika na listi je još i Rad na 340. mestu, OFK Beograd i Spartak iz Subotice su izbrisani do daljeg.

Komentari / 0

Ostavite komentar