Иванић: Обећавам нећу ликовати када се Додик извуче из референдума

Најзначајнији дио београдске приче Предсједништва БиХ збивао се далеко од камера и новинара: био је то, свједочи у интервјуу за "Ослобођење" Младен Иванић, врло искрен и конструктиван разговор Бакира Изетбеговића и Александра Вучића о догађају у Поточарима.

Босна и Херцеговина 24.07.2015 | 11:23
Иванић: Обећавам нећу ликовати када се Додик извуче из референдума

Иако Иванић не жели говорити о детаљима, каже да је за њега - који се дуго бави политиком - то био можда и највећи догађај, јер отвара простор, још не и гаранцију, да би заиста могло, ако се настави овако, доћи до истинског помирења, посебно Срба и Бошњака. 

- У Београду је било изузетно пријатно. То је заиста био један искрен и топао дочек, не само што је било вруће, али је стварно био топао дочек, у коме се Београд врло јасно хтио показати, потрудити да буде добар домаћин. Претпостављам да су ту два разлога - да се покрије тај један негативан имиџ у односима послије догађаја у Поточарима, а на неки начин претпостављам да има ту и жеље да се мало покаже и другачија слика у односу на саме оне догађаје у смислу организације, дочека. И Београд је стварно изузетан домаћин, господин Вучић посебно. Ја не бих уопште давао значаја повременим коментарима типа зашто је Предсједништво ишло на позив премијера и сличним стварима - казао је Иванић. 

Мисли да је од изузетне важности то што је до те посјете дошло. 

- Наравно, у званичном дијелу ми јесмо заиста разговарали о потреби чвршће сарадње намјенске индустрије, о потреби да заједнички покушамо изгурати неке инфраструктурне пројекте, а Београд је изузетно заинтересован, о развоју туризма. Мислим да је интерес БиХ да се реконструише пруга Сарајево - Тузла - Зворник - Београд која би испуњавала стандарде, о чему смо такође разговарали. И било је заиста истинског договора о потреби сарадње у области енергетике, увезивање енергетских система Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, у том троуглу. Кад је ријеч о туризму, и Босна и Херцеговина и Србија имају значајан успон у броју туриста јер очито да свијет тражи нове дестинације, да су се уморили од стандардног туризма, и ми - једни и други - у том имамо сасвим солидну шансу. Чак смо договорили и да радне групе прегледају визне режиме према трећим земљама и да покушају усагласити да имамо једнаке системе према трећим земљама - наводи Иванић. 

Вучић је давно најављивао како ће предложити бх. властима да двије земље заједнички излазе на међународне тендере.

Иванић каже да је било и о томе ријечи, посебно у неким областима у којима он сматра да можемо имати заједничку корист, а једна од тих је намјенска индустрија. 

- Врло јасно је речено: Босна и Херцеговина има неке предности, то је, рецимо, доста добра позиција посебно у земљама које су чланице Организације исламске конференције, а с друге стране, Србија има пуно веће капацитете и може да пружи широку палету услуга у области намјенске индустрије. Тако да би и једни и други имали корист мислим да је то јако добра ствар и договорено је да послије заједничке сједнице Савјета министара и Владе Србије, која ће бити већ у септембру, идемо даље у конкретизацију тих послова - навео је Иванић. 

Када је у питању Вучићев однос према Младену Иванићу и Милораду Додику, Иванић каже да је Вучић врло јасно рекао да он нема намјеру да се мијеша у унутрашње односе у Републици Српској, он то и не ради. 

Када је у питању референдум који је Додик најавио у вези са радом правосудних институција БиХ, Иванић каже да је јако важно, а не видим ни један разлог да Српска на себе узима терет одговорности за неки застој у БиХ. 

- Додик је озбиљан политичар, без обзира на то што се ја с њим не слажем, има превише авантуризма у себи, али ће сигурно добро размислити. Јасне је поруке добио, а има и времена. Сад је очекивано Вијеће народа ставило неку врсту блокаде. Клуб Бошњака па Вијеће народа, онда иде Уставни суд, што је довољно времена да се хладне главе види шта ће из тога изаћи. Разумијем дио захтјева, они су легитимни и могу чак рећи и оправдани. Ту посебно мислим на један мало већи и транспарентнији однос Суда према свим странама, када су у питању ратни злочини. Али, једно је садржај и суштина, а друго како до тога доћи. То се може, по мени, обезбиједити кроз нормалне разговоре и не видим разлог да се улази у неку ризичну фазу. Мислим да ће он ипак наћи неки излаз, а ја могу дати свој допринос и нећу ликовати - рекао је Иванић у интервјуу за "Ослобођење".

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

да

24.07.2015 09:47

Све сто радис остаје заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја БЛ

24.07.2015 09:53

Иваницу, ста булазнис!? Какав Додик, какво цекање хладјења његове главе!? Иваницу, када це Додик и његова булумента да заглаве затвор? Иваницу, ста је са Бирцем, Бобаром, Боском, Грандом, здравством...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

24.07.2015 12:19

Ста би ти убијо гаја бл До јуце си био цлан снсд-а

Name

Приједлог

24.07.2015 09:53

Предлажем да Скупштина РС не засједа никако, да се људи не умарају џабе, нека испринтају једно 30-40 бланцо одлука, па нека Миле само дода текст, једне седмице има референдума, па идуће нема, па опет укруг!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

24.07.2015 09:55

Младене одједном је Додик озбиљан политичар ,није ли ти то Вучић рекао Плашим се да не видиш добро а и наглув си Поред Русије Србија јасно подржава референдум друга је ствар што ти нећеш да видиш и чујеш Зар те не би требало бити срамота да си био са Вучићем а нападачи на Вучића пустили на слободу и то је по теби суд који подржаваш

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

24.07.2015 10:03

Нема се ту шта ликовати, жалити и жалити и бају и оне који га подржавају, само докле??? Баја дај оставку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посјетилац

24.07.2015 10:08

Гласај како Баја национале каже!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.07.2015 10:27

Опет сви булазне умјесто да ово питање схвате веома озбиљно. Сви би да лијече своју сујету и не виде реалну ситуацију. Тако да други обилато користа могућност да хапсе Србе који згазе мрава за ратни злочин. Ово питање превазилази све трачерске приче. Ово је питање РС-а и прилика је да се то искористи. Уопште неби смјела бити ниједна личност против овога нити о томе ко био заслужан. Заслужан ће бити гладни народ са својим излазком на референдум као што је био заслужан и спреман да крваво плати ово што имамо. Послије ће криминалци доћи на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

24.07.2015 10:42

Зашто Иванић криминалца и даље одржава у политичком животу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

24.07.2015 10:53

Господине Иваницу,озбиљан политицар никада се неце освртати на непромисљене провокативно-неуртикулисане идеје које за сада немају готово никаково Уставно З. упористе нити су проводљиве,те стога сматрам да је пуно паметније и сврсисходније енергију утросити на идеје,приједлоге и рјесења која це овом народу помоци у задовољењу основних биолоско-материјаних потреба ако ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

24.07.2015 10:56

Референдум це бити Мледене који ти је ба?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лумбаго

24.07.2015 11:24

Да, тројанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

24.07.2015 11:41

Кад ће полиција, сипа, суд, тужилаштво или већ ко ући у Рафинерију Брод...чекамо већ дуууууууго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Винчи

24.07.2015 12:04

Не знам зашто покушавате да спречите нешто што ће бити.Референдум ће се одржати.Москва је подржала одлуку Скупштине Републике Српске о расписивању референдума о "поверењу" у правосудни систем у БиХ.Реч Владимира Путина је последња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

софер

24.07.2015 12:07

Шта чекати и шта паметно очекивати од самозваног 'баје' са пољопривредном наобразбом ?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

24.07.2015 12:09

Он и остали у Савезу за Промјене сви се Баји додворавају и моле га за сарадњу, да и они раде за њега а нас ту ни у близини нема и никада са њима дочекати обећани Бољи живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

24.07.2015 12:20

Ако Бају ико схваћа озбиљно послије прице о референдуму онда је тај скроз неозбиљан.Мислим и на позицију и опозицију а и странце.Па човјек се повукао чим су за њега лицно споменуте санкције ЕУ,толико о храбрости и бриги за Републику Српску од громаде од политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

24.07.2015 13:26

Пресједнице Иваницу политика је пуно озбиљнија ствар од игре и лицне сујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за иваница

24.07.2015 13:36

Господине Иваницу,хапси Додика и све оне који су поцинили криминал и корупцију, с обзиром да је гласацко тијело 50-50, сви ови који су гласали за Савез за промјену су ти дали повјерење да радис оно сто си прицао прије избора, инаце на следецим изборима идуце године мислим на локалне дозивјецете тоталан крах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре софер

24.07.2015 13:41

АЛО МОМЦИНО ДОДИК ЈЕСТЕ ЗАВРСИО ПОЉОПРИВРЕДНУ СКОЛУ У БАЊА ЛУЦИ АЛИ И ФАКУЛТЕТ ОДСЈЕК ПОЛИТОЛОГИЈЕ У БЕОГРАДУ А СВИ ОСТАЛИ У САРАЈЕВУ И ЗАТО ЈЕ ГЛАВНИ БАЈА СВИДЈАЛО СЕ ТЕБИ ИЛИ НЕ СВИДЈАЛО ОН СЕ ПИТА И У БИХ И У СРПСКОЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теофил

24.07.2015 14:09

Цар је аминовао,референдум ће бити и тачка. Зна Баја шта ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теофил

24.07.2015 14:10

Ко тебе шта пита???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристо

24.07.2015 14:17

Тако је Младене,будући председниче РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

24.07.2015 14:28

Биће онако како каже ЦАР!!! А Баја ће само спровести у дјело!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познаник

24.07.2015 14:36

Младене, Српска и БиХ немају озбиљног политичара, а поготово то не може бити Додик којег ти у неколико наврата називаш озбиљним политичарем.Немој да му подилазиш и да га се плашиш, буди свој и заједно са СЗП ради и дјелуј како си обећавао народу током предизборне кампање. То ти савјетује твој суграђанин који те добро познаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

25.07.2015 00:11

Мислим да Србија треба да подржи сваку одлуку за коју наша браћа у Републици Српској мисле да је добра за њихов опстанак и безбедност.Добро је то што је данас Русија пуно јача него деведесетих а Запад слабији и то даје шансе и нама у Србији да се боримо за јачање нашег положаја заједно са Републиком Српском .Само јединство целог српског народа даје шансу за опоравак и просперитет.

ОДГОВОРИТЕ