Ivanić: Obećavam neću likovati kada se Dodik izvuče iz referenduma

Najznačajniji dio beogradske priče Predsjedništva BiH zbivao se daleko od kamera i novinara: bio je to, svjedoči u intervjuu za "Oslobođenje" Mladen Ivanić, vrlo iskren i konstruktivan razgovor Bakira Izetbegovića i Aleksandra Vučića o događaju u Potočarima.

Bosna i Hercegovina 24.07.2015 | 11:23
Ivanić: Obećavam neću likovati kada se Dodik izvuče iz referenduma

Iako Ivanić ne želi govoriti o detaljima, kaže da je za njega - koji se dugo bavi politikom - to bio možda i najveći događaj, jer otvara prostor, još ne i garanciju, da bi zaista moglo, ako se nastavi ovako, doći do istinskog pomirenja, posebno Srba i Bošnjaka. 

- U Beogradu je bilo izuzetno prijatno. To je zaista bio jedan iskren i topao doček, ne samo što je bilo vruće, ali je stvarno bio topao doček, u kome se Beograd vrlo jasno htio pokazati, potruditi da bude dobar domaćin. Pretpostavljam da su tu dva razloga - da se pokrije taj jedan negativan imidž u odnosima poslije događaja u Potočarima, a na neki način pretpostavljam da ima tu i želje da se malo pokaže i drugačija slika u odnosu na same one događaje u smislu organizacije, dočeka. I Beograd je stvarno izuzetan domaćin, gospodin Vučić posebno. Ja ne bih uopšte davao značaja povremenim komentarima tipa zašto je Predsjedništvo išlo na poziv premijera i sličnim stvarima - kazao je Ivanić. 

Misli da je od izuzetne važnosti to što je do te posjete došlo. 

- Naravno, u zvaničnom dijelu mi jesmo zaista razgovarali o potrebi čvršće saradnje namjenske industrije, o potrebi da zajednički pokušamo izgurati neke infrastrukturne projekte, a Beograd je izuzetno zainteresovan, o razvoju turizma. Mislim da je interes BiH da se rekonstruiše pruga Sarajevo - Tuzla - Zvornik - Beograd koja bi ispunjavala standarde, o čemu smo takođe razgovarali. I bilo je zaista istinskog dogovora o potrebi saradnje u oblasti energetike, uvezivanje energetskih sistema Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u tom trouglu. Kad je riječ o turizmu, i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju značajan uspon u broju turista jer očito da svijet traži nove destinacije, da su se umorili od standardnog turizma, i mi - jedni i drugi - u tom imamo sasvim solidnu šansu. Čak smo dogovorili i da radne grupe pregledaju vizne režime prema trećim zemljama i da pokušaju usaglasiti da imamo jednake sisteme prema trećim zemljama - navodi Ivanić. 

Vučić je davno najavljivao kako će predložiti bh. vlastima da dvije zemlje zajednički izlaze na međunarodne tendere.

Ivanić kaže da je bilo i o tome riječi, posebno u nekim oblastima u kojima on smatra da možemo imati zajedničku korist, a jedna od tih je namjenska industrija. 

- Vrlo jasno je rečeno: Bosna i Hercegovina ima neke prednosti, to je, recimo, dosta dobra pozicija posebno u zemljama koje su članice Organizacije islamske konferencije, a s druge strane, Srbija ima puno veće kapacitete i može da pruži široku paletu usluga u oblasti namjenske industrije. Tako da bi i jedni i drugi imali korist mislim da je to jako dobra stvar i dogovoreno je da poslije zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Srbije, koja će biti već u septembru, idemo dalje u konkretizaciju tih poslova - naveo je Ivanić. 

Kada je u pitanju Vučićev odnos prema Mladenu Ivaniću i Miloradu Dodiku, Ivanić kaže da je Vučić vrlo jasno rekao da on nema namjeru da se miješa u unutrašnje odnose u Republici Srpskoj, on to i ne radi. 

Kada je u pitanju referendum koji je Dodik najavio u vezi sa radom pravosudnih institucija BiH, Ivanić kaže da je jako važno, a ne vidim ni jedan razlog da Srpska na sebe uzima teret odgovornosti za neki zastoj u BiH. 

- Dodik je ozbiljan političar, bez obzira na to što se ja s njim ne slažem, ima previše avanturizma u sebi, ali će sigurno dobro razmisliti. Jasne je poruke dobio, a ima i vremena. Sad je očekivano Vijeće naroda stavilo neku vrstu blokade. Klub Bošnjaka pa Vijeće naroda, onda ide Ustavni sud, što je dovoljno vremena da se hladne glave vidi šta će iz toga izaći. Razumijem dio zahtjeva, oni su legitimni i mogu čak reći i opravdani. Tu posebno mislim na jedan malo veći i transparentniji odnos Suda prema svim stranama, kada su u pitanju ratni zločini. Ali, jedno je sadržaj i suština, a drugo kako do toga doći. To se može, po meni, obezbijediti kroz normalne razgovore i ne vidim razlog da se ulazi u neku rizičnu fazu. Mislim da će on ipak naći neki izlaz, a ja mogu dati svoj doprinos i neću likovati - rekao je Ivanić u intervjuu za "Oslobođenje".

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

da

24.07.2015 09:47

Sve sto radis ostaje zauvijek.

ODGOVORITE
Name

Gaja BL

24.07.2015 09:53

Ivanicu, sta bulaznis!? Kakav Dodik, kakvo cekanje hladjenja njegove glave!? Ivanicu, kada ce Dodik i njegova bulumenta da zaglave zatvor? Ivanicu, sta je sa Bircem, Bobarom, Boskom, Grandom, zdravstvom...

ODGOVORITE
Name

miso

24.07.2015 12:19

Sta bi ti ubijo gaja bl Do juce si bio clan snsd-a

Name

Prijedlog

24.07.2015 09:53

Predlažem da Skupština RS ne zasjeda nikako, da se ljudi ne umaraju džabe, neka isprintaju jedno 30-40 blanco odluka, pa neka Mile samo doda tekst, jedne sedmice ima referenduma, pa iduće nema, pa opet ukrug!!!

ODGOVORITE
Name

Нинџа

24.07.2015 09:55

Младене одједном је Додик озбиљан политичар ,није ли ти то Вучић рекао Плашим се да не видиш добро а и наглув си Поред Русије Србија јасно подржава референдум друга је ствар што ти нећеш да видиш и чујеш Зар те не би требало бити срамота да си био са Вучићем а нападачи на Вучића пустили на слободу и то је по теби суд који подржаваш

ODGOVORITE
Name

BGD

24.07.2015 10:03

Nema se tu šta likovati, žaliti i žaliti i baju i one koji ga podržavaju, samo dokle??? Baja daj ostavku!

ODGOVORITE
Name

Posjetilac

24.07.2015 10:08

Glasaj kako Baja nacionale kaže!!!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.07.2015 10:27

Opet svi bulazne umjesto da ovo pitanje shvate veoma ozbiljno. Svi bi da liječe svoju sujetu i ne vide realnu situaciju. Tako da drugi obilato korista mogućnost da hapse Srbe koji zgaze mrava za ratni zločin. Ovo pitanje prevazilazi sve tračerske priče. Ovo je pitanje RS-a i prilika je da se to iskoristi. Uopšte nebi smjela biti nijedna ličnost protiv ovoga niti o tome ko bio zaslužan. Zaslužan će biti gladni narod sa svojim izlazkom na referendum kao što je bio zaslužan i spreman da krvavo plati ovo što imamo. Poslije će kriminalci doći na red.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

24.07.2015 10:42

Zašto Ivanić kriminalca i dalje održava u političkom životu?

ODGOVORITE
Name

Mk

24.07.2015 10:53

Gospodine Ivanicu,ozbiljan politicar nikada se nece osvrtati na nepromisljene provokativno-neurtikulisane ideje koje za sada nemaju gotovo nikakovo Ustavno Z. uporiste niti su provodljive,te stoga smatram da je puno pametnije i svrsishodnije energiju utrositi na ideje,prijedloge i rjesenja koja ce ovom narodu pomoci u zadovoljenju osnovnih biolosko-materijanih potreba ako nista vise.

ODGOVORITE
Name

Dodik

24.07.2015 10:56

Referendum ce biti Mledene koji ti je ba?!

ODGOVORITE
Name

lumbago

24.07.2015 11:24

Da, trojanac.

ODGOVORITE
Name

Srbin

24.07.2015 11:41

Kad će policija, sipa, sud, tužilaštvo ili već ko ući u Rafineriju Brod...čekamo već duuuuuuugo.

ODGOVORITE
Name

Да Винчи

24.07.2015 12:04

Не знам зашто покушавате да спречите нешто што ће бити.Референдум ће се одржати.Москва је подржала одлуку Скупштине Републике Српске о расписивању референдума о "поверењу" у правосудни систем у БиХ.Реч Владимира Путина је последња.

ODGOVORITE
Name

sofer

24.07.2015 12:07

Šta čekati i šta pametno očekivati od samozvanog 'baje' sa poljoprivrednom naobrazbom ?!?

ODGOVORITE
Name

belaj

24.07.2015 12:09

On i ostali u Savezu za Promjene svi se Baji dodvoravaju i mole ga za saradnju, da i oni rade za njega a nas tu ni u blizini nema i nikada sa njima dočekati obećani Bolji život.

ODGOVORITE
Name

Slavko

24.07.2015 12:20

Ako Baju iko shvaća ozbiljno poslije price o referendumu onda je taj skroz neozbiljan.Mislim i na poziciju i opoziciju a i strance.Pa čovjek se povukao čim su za njega licno spomenute sankcije EU,toliko o hrabrosti i brigi za Republiku Srpsku od gromade od političara.

ODGOVORITE
Name

Osvit

24.07.2015 13:26

Presjednice Ivanicu politika je puno ozbiljnija stvar od igre i licne sujete.

ODGOVORITE
Name

za ivanica

24.07.2015 13:36

Gospodine Ivanicu,hapsi Dodika i sve one koji su pocinili kriminal i korupciju, s obzirom da je glasacko tijelo 50-50, svi ovi koji su glasali za Savez za promjenu su ti dali povjerenje da radis ono sto si pricao prije izbora, inace na sledecim izborima iduce godine mislim na lokalne dozivjecete totalan krah.

ODGOVORITE
Name

re sofer

24.07.2015 13:41

ALO MOMCINO DODIK JESTE ZAVRSIO POLJOPRIVREDNU SKOLU U BANJA LUCI ALI I FAKULTET ODSJEK POLITOLOGIJE U BEOGRADU A SVI OSTALI U SARAJEVU I ZATO JE GLAVNI BAJA SVIDJALO SE TEBI ILI NE SVIDJALO ON SE PITA I U BIH I U SRPSKOJ

ODGOVORITE
Name

Teofil

24.07.2015 14:09

Car je aminovao,referendum će biti i tačka. Zna Baja šta radi!

ODGOVORITE
Name

Teofil

24.07.2015 14:10

Ko tebe šta pita???

ODGOVORITE
Name

Risto

24.07.2015 14:17

Tako je Mladene,budući predsedniče RS!

ODGOVORITE
Name

Sandokan

24.07.2015 14:28

Биће онако како каже ЦАР!!! А Баја ће само спровести у дјело!!!

ODGOVORITE
Name

Poznanik

24.07.2015 14:36

Mladene, Srpska i BiH nemaju ozbiljnog političara, a pogotovo to ne može biti Dodik kojeg ti u nekoliko navrata nazivaš ozbiljnim političarem.Nemoj da mu podilaziš i da ga se plašiš, budi svoj i zajedno sa SZP radi i djeluj kako si obećavao narodu tokom predizborne kampanje. To ti savjetuje tvoj sugrađanin koji te dobro poznaje.

ODGOVORITE
Name

Горан

25.07.2015 00:11

Мислим да Србија треба да подржи сваку одлуку за коју наша браћа у Републици Српској мисле да је добра за њихов опстанак и безбедност.Добро је то што је данас Русија пуно јача него деведесетих а Запад слабији и то даје шансе и нама у Србији да се боримо за јачање нашег положаја заједно са Републиком Српском .Само јединство целог српског народа даје шансу за опоравак и просперитет.

ODGOVORITE