Кина почела склапање највећег телескопа на свијету

Кина је почела на југозападу земље склапање највећег радиотелескопа на свету који ће покрити простор једнак величини 30 фудбалских терена, јављају званични медији.

Занимљивости 24.07.2015 | 10:47
Кина почела склапање највећег телескопа на свијету

Научна заједница телескоп назива скраћеницом ФАСТ - радио телескоп сферичног пречника од петстотина метара (Фиве-хундред-метре Апертре Спхерицал радио Телесцопе).

Главни рефлектор телескопа биће састављен од 4.450 троугластих панела, које су јуче почели да инсталирају техничари пројекта, јавља агенција Синхуа. Када буде завршен идуће године телескоп ће бити већи од радио телескопа Аресибо на Порторику, који има пречник од 305 метара. Телескоп ФАСТ такође ће имати знатно већу осетљивост од система Аресибо.

- Помоћиће нам да истражујемо интелигентан живот ван наше галаксије и порекло свемира. Кина је до сада морала да се ослања на информације из друге руке у овој области - рекао је генерални директор кинеске астрономске компаније Ву Сианглинг.

ФАСТ чија изградња је почела у марту 2011. постављен је у руралној зони провинције Гуиџу, између три планине које му обезбеђују природни ослонац. Кина издваја милијарде долара за свемирска истраживања и освајање свемира које сматра као симболом нове снаге земље под покровитељством владајуће Комунистичке партије.

Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кина

24.07.2015 09:02

Док Кина настоји да се такмичи са великим силама у наоружању, освајању свемира, и свему ономе што јој не треба, трошећи огроман дио капитала који зарађују обесправљени радници, можда би било боље да се више окрене њима (радницима) и доведе у ред бројну инфраструктуру како им се кровови трошних фабрика рушили на главу, смањи број несрећа у кинеским рудницима и даље да не набрајам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.07.2015 11:28

Па кад би то радили, гдје би онда заврсили? У дуговима као амери!