Kina počela sklapanje najvećeg teleskopa na svijetu

Kina je počela na jugozapadu zemlje sklapanje najvećeg radioteleskopa na svetu koji će pokriti prostor jednak veličini 30 fudbalskih terena, javljaju zvanični mediji.

Zanimljivosti 24.07.2015 | 10:47
Kina počela sklapanje najvećeg teleskopa na svijetu

Naučna zajednica teleskop naziva skraćenicom FAST - radio teleskop sferičnog prečnika od petstotina metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

Glavni reflektor teleskopa biće sastavljen od 4.450 trouglastih panela, koje su juče počeli da instaliraju tehničari projekta, javlja agencija Sinhua. Kada bude završen iduće godine teleskop će biti veći od radio teleskopa Aresibo na Portoriku, koji ima prečnik od 305 metara. Teleskop FAST takođe će imati znatno veću osetljivost od sistema Aresibo.

- Pomoćiće nam da istražujemo inteligentan život van naše galaksije i poreklo svemira. Kina je do sada morala da se oslanja na informacije iz druge ruke u ovoj oblasti - rekao je generalni direktor kineske astronomske kompanije Vu Siangling.

FAST čija izgradnja je počela u martu 2011. postavljen je u ruralnoj zoni provincije Guidžu, između tri planine koje mu obezbeđuju prirodni oslonac. Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra kao simbolom nove snage zemlje pod pokroviteljstvom vladajuće Komunističke partije.

Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kina

24.07.2015 11:02

Dok Kina nastoji da se takmiči sa velikim silama u naoružanju, osvajanju svemira, i svemu onome što joj ne treba, trošeći ogroman dio kapitala koji zarađuju obespravljeni radnici, možda bi bilo bolje da se više okrene njima (radnicima) i dovede u red brojnu infrastrukturu kako im se krovovi trošnih fabrika rušili na glavu, smanji broj nesreća u kineskim rudnicima i dalje da ne nabrajam.

ODGOVORITE
Name

Ja

24.07.2015 13:28

Pa kad bi to radili, gdje bi onda zavrsili? U dugovima kao ameri!