Ових 5 симптома љети не смијете да игноришете

Било да волите да кампујете или да само уживате у неком парку, лекари упозоравају да обратите пажњу на сваку промену на телу, јер могу да указују на опасности које вребају у природи током лета. Докторка Натали Азар говорила је о пет могућих летњих опасности и како их лечити.

Здравље 24.07.2015 | 10:46
Ових 5 симптома љети не смијете да игноришете

Дехидратација
Људи који су у највећој опасности од дехидратације су они који се баве интензивним физичким активностима, а да притом не уносе довољну количину воде. Такође, у већој опасности су старији људи и они који пате од хроничних болести.


Кључни симптоми дехидратације су жеђ и тамни урин. Други симптоми су сува кожа, смањено уринирање, главобоља, констипација и вртоглавице. Једини начин лечења дехидратације је уношење велике количине течности, а у екстремним случајевима потребно је болничко лечење.

Астма
Класични знаци астме су кашаљ, недостатак ваздуха, бол у грудима и тешко дисање. Лекари упозоравају на плућне болести и током лета и да је погрешно мишљење да само јесен и зима могу да погоршају стање код асматичара. Влага и буђ могу да погоршају симптоме астме, али је битно обратити пажњу да ли је у питању нека алергија, јер симптоми могу да буду исти.

Лајмска болест
Прстенасти осип је класичан показатељ ове болести коју изазива бактерија коју преносе крпељи. Осип има црвени центар, где је ујед крпеља, а око њега се појави црвени прстен. Иако лекари на основу осипа лако могу да утврде о чему се ради, они упозоравају да људи обично не обраћају пажњу на осип, а да се некима ни не развије у прстенастом облику.

Други симптоми лајмске болести могу да буду мучнина, отечене лимфне жлезде, као и симптоми слични грипу.

Пливачко уво
Ако вам се дешава да вам уђе вода у уши током пливања, имате велике шансе да оболите од пливачког ува, то јест инфекције спољног ушног канала. Вода је влажна средина која је савршена за развој инфекција.

Ова инфекција најчешће погађа децу, али и одрасле. Најлакши начин за утврђивање пливачког ува је бол на додир. Лекари за лечење најчешће приписују стероидне антибиотике. За превенцију инфекције лекари препоручују ношење чепића или лежање на том увету на пешкиру да би вода сама изашла напоље.

Отровни бршљен
Отровни бршљен може да доведе до црвенила, отока и пликова. Оно што изазива овакву реакцију је додиривање ове биљке чије је уље кривац за овакву реакцију коже.

За лечење осипа од отровног бршљена користи се лосион са цинком или хидрокортизон кремама.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар