Покренут витални национални интерес

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо је витални национални интерес на одлуку Народне скупштине о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, као и иницијативу о уставности и законитости ове одлуке.

Република Српска 23.07.2015 | 16:56
Покренут витални национални интерес

Предсједник Клуба Мујо Хаџиомеровић рекао је да ће бити дата иницијатива да се утврди уставност и законитост Закона о референдуму, на који се одлука позива.

Он је истакао да Клуб Бошњака очекује да ће Уставни суд Републике Српске одбити њихов захтјев, али да ће онда бити створени услови да се иде према Уставном суду БиХ, који је и раније доносио одлуке да су Суд и Тужилаштво БиХ уставни.

Хаџиомеровић је, након сједнице Клуба, рекао да у Уставу Републике Српске једини члан који говори о референдуму подразумијева да он може бити покренут једино у случају разграничења ентитета.

Он је истакао да се Бошњаци не могу сложити с примједбом да Суд БиХ не процесуира Бошњаке за ратне злочине, те да парламент Српске о раду Суда и Тужилаштва треба да се изјашњава на основу извјештаја ових институција, а не невладиних организација.

Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ на десетој посебној сједници која је одржана 16. јула.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вратити дуг...

23.07.2015 14:49

Селман је на потезу да Баји врати дуг за постављање подобног а нестручног прво Министра неправде а затим нажалост и председника Уставног суда РС... ЖАЛОСНО ЗА СВЕ ПОШТЕНЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

23.07.2015 14:52

И мени је глуп овај референдум и стварно му не видим сврху овакав какав је, али апсолутно ми нија јасно на који нацин је угрозен витални национални интерес Босњака?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦУЈ

23.07.2015 15:14

МА НИЈЕ УГРОЗЕН. НЕГО ЈЕДИНИ НАЦИН ДА СЕ ОПОЗОВЕ РЕФЕРЕНДУМ И НА КРАЈУ ЦЕ БАЈА ОКРИВИТИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДА РАДИ ЗА БАКИРА ИЗЕБЕГОВИЦА. МЕДЈУТИМ У ПАРЛАМЕНТЕ ПРИЈЕ СЈЕДНИЦА ПУСТИТИ СЕРИЈЕ ЛУД, ЗБУЉЕН НОРМАЛАН.

Name

Зеро

23.07.2015 16:42

МД , видис да ја невидим по цему је референдум од виталног знацаја за Србе?

Name

Сарајлија

24.07.2015 15:37

Погледај под насловом "Босњаци објавили план русења Републике СРПСКЕ" и све це ти битио јасноо

Name

Брод

23.07.2015 15:27

Црни Мујо па дрекавац је рачунао на тај потез и ви му излазите у сусрет, да нисте то урадили сам би марао да се понизи и одустане од референдума, као и прије четири године кад није покренут национални интерес. Закључак за овај потез или сте тоталне дилајле за политику или сте и ви његови папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Брод

23.07.2015 21:31

И 2011 год. када је усвојен закон о референдуму клуб Бошњака је уложио вето, Уставни Суд РС , је донио одлуку да нема повреде виталног националног интетрса.

Name

Пакиц

23.07.2015 16:33

Дусанка Мајкиц и Петар Куниц су показали отпремнинама како се брани витални национални Интерес,све остало је Агенда и продузени викенд.

ОДГОВОРИТЕ