Pokrenut vitalni nacionalni interes

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je vitalni nacionalni interes na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i inicijativu o ustavnosti i zakonitosti ove odluke.

Republika Srpska 23.07.2015 | 16:56
Pokrenut vitalni nacionalni interes

Predsjednik Kluba Mujo Hadžiomerović rekao je da će biti data inicijativa da se utvrdi ustavnost i zakonitost Zakona o referendumu, na koji se odluka poziva.

On je istakao da Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske odbiti njihov zahtjev, ali da će onda biti stvoreni uslovi da se ide prema Ustavnom sudu BiH, koji je i ranije donosio odluke da su Sud i Tužilaštvo BiH ustavni.

Hadžiomerović je, nakon sjednice Kluba, rekao da u Ustavu Republike Srpske jedini član koji govori o referendumu podrazumijeva da on može biti pokrenut jedino u slučaju razgraničenja entiteta.

On je istakao da se Bošnjaci ne mogu složiti s primjedbom da Sud BiH ne procesuira Bošnjake za ratne zločine, te da parlament Srpske o radu Suda i Tužilaštva treba da se izjašnjava na osnovu izvještaja ovih institucija, a ne nevladinih organizacija.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH na desetoj posebnoj sjednici koja je održana 16. jula.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vratiti dug...

23.07.2015 14:49

Selman je na potezu da Baji vrati dug za postavljanje podobnog a nestručnog prvo Ministra nepravde a zatim nažalost i predsednika Ustavnog suda RS... ŽALOSNO ZA SVE POŠTENE GRAĐANE REPUBLIKE SRPSKE!

ODGOVORITE
Name

Modrica

23.07.2015 14:52

I meni je glup ovaj referendum i stvarno mu ne vidim svrhu ovakav kakav je, ali apsolutno mi nija jasno na koji nacin je ugrozen vitalni nacionalni interes Bosnjaka?!

ODGOVORITE
Name

CUJ

23.07.2015 15:14

MA NIJE UGROZEN. NEGO JEDINI NACIN DA SE OPOZOVE REFERENDUM I NA KRAJU CE BAJA OKRIVITI SUD REPUBLIKE SRPSKE DA RADI ZA BAKIRA IZEBEGOVICA. MEDJUTIM U PARLAMENTE PRIJE SJEDNICA PUSTITI SERIJE LUD, ZBULJEN NORMALAN.

Name

Zero

23.07.2015 16:42

MD , vidis da ja nevidim po cemu je referendum od vitalnog znacaja za Srbe?

Name

Sarajlija

24.07.2015 15:37

Pogledaj pod naslovom "Bosnjaci objavili plan rusenja Republike SRPSKE" i sve ce ti bitio jasnoo

Name

Brod

23.07.2015 15:27

Crni Mujo pa drekavac je računao na taj potez i vi mu izlazite u susret, da niste to uradili sam bi marao da se ponizi i odustane od referenduma, kao i prije četiri godine kad nije pokrenut nacionalni interes. Zaključak za ovaj potez ili ste totalne dilajle za politiku ili ste i vi njegovi papci.

ODGOVORITE
Name

re Brod

23.07.2015 21:31

I 2011 god. kada je usvojen zakon o referendumu klub Bošnjaka je uložio veto, Ustavni Sud RS , je donio odluku da nema povrede vitalnog nacionalnog intetrsa.

Name

Pakic

23.07.2015 16:33

Dusanka Majkic i Petar Kunic su pokazali otpremninama kako se brani vitalni nacionalni Interes,sve ostalo je Agenda i produzeni vikend.

ODGOVORITE