Представљамо Стеауу (румунску Звезду) - ривала Партизана за ЛШ

Све што треба да знате о ФК Стеауа из Букурешта, противнику Партизана у 3. колу квалификација за Лигу шампиона. Војни клуб, основан 1947. године, две године после црно-белих.

Фудбал 24.07.2015 | 00:00
Представљамо Стеауу (румунску Звезду) - ривала Партизана за ЛШ

Стеауа је, несумњиво, најпознатији и један од најпопуларнијих клубова у Румунији, уз комшије - Динамо.

Основана је 1947. године, као армијски клуб (до 1961. гдодине клуб је носио име Војна спортска асоцијација) две године након Партизана, а у својој богатој историји, освајала је много трофеја. Између осталих, највреднији је онај из 1986. године. Тада је Стеауа постала првак Европе. Стеауа је три године после тог усхепа поново играла у финалу тадашњег Купа европских шампиона, али је глатко поражена од Милана - 0:4 (по два гола Руда Гулита и Марка ван Бастена).

Стеауа је 26 пута била првак Румуније (у последње три године - стопроцентан учинак), 22 пута је осваја румунски куп, шест пута је освајала трофеј румунског Суперкупа.

Откако се Лига шампиона игра у садашњем формату (од сезоне 1992/93.), Стеауа је седам пута била учесник групе фазе Лиге шампиона - последњи пут у сезони 2013/14, а прошле сезоне 2014/15. је на невероватан начин елиминисана у плеј-офу од Лудогореца.

Подсетимо се тог лудог меча - Лудогорец је у реваншу у последњим секундама дао гол и изборио продужетке, да би пред саму пенал серију остао и без голмана, па је играч Лудогореца, интересантно баш Румун Козмин Моци, постао херој Лудогореца јер је и као голман бранио пенале, и као играч погодио пенал!

Осим учешћа у Лиги шампиона, Стеауа је играла и Лигу Европе. Четири пута је "презимила", а 2006. године је дошла до полуфинала овог такмичења.

Многи познати румунски фудбалери носили су дрес Стеауе. Свакако, најпознатији су Георги Хаџи, Маријуш Лакатуш, потом Николае Унгуреану, голмани Хелмут Дукадам и Богдан Стелеа, дефанзивци Дан Петреску, Миодраг Белодедић (у Румунији га зову Белодедићи)...

Садашњи тим углавном чине румунски фудбалери, али има и неколико странаца - занимљиво, капитен је дефанзивац Фернандо Варела, родом из Капо Вердеа, а његов заменик је везиста Александру Ћипћију.

Стадион - "Стеауа Арена" може да прими 28.000 гледалаца. Направљен је 1974. године, а реновиран 1996. године. Класичан је фудбалски стадион, дакле без атлетске стазе.

Прву утакмицу на овом стадиону, априла 1974. године, Стеауа је играла против једног клуба из Србије - био је то ОФК Београд, а резултат је био 2:2.

На овом стадиону игра и румунска репрезентација.

Навијачи - према неким истраживањима јавног мњења, Стеауа је доминатно најпопуларнији клуб у Румунији са 42 одсто подршке у румунском народу. Следи Динамо из Букурешта са 12 процената и Рапид из Букурешта са 9%. Најватренији навијачи Стеауе су окупљени у групу Армата Улрас и имају типично "италијански фазон".

Уочи двомеча са црно-белима, на сајту Партизана се са поштовањем пише о Стеауи, којој се препушта улога фаворита, што, наравно, не значи да су се црно-бели предали.

Штавише!

ЗАНИМЉИВОСТИ
Стеауа је често мењала грб и дресове. У почетку, дресови су били жуте боје, са црвеним рукавима и плавим шортсевима (попут румунске заставе), а грб је био црвена звезда на плавој позадини. До 1961. гдине била је још једна верзија грба, да би од те године, када је Стеауа и добила име које сада носи, он био поново измењен - плаво-црвена позадина са жутом звездом у средини. Три деценије касније, након слома режима НИколае Чаушескуа, Стеауа је опет променила грб - у центру је био орао. Када је у управу дошао Георги "Ђиђи" Бекали, поново је враћен стари амблем - са звездом. Занимљиво, Стеауа никада није имала стандардне, односно уобичајене дресове током своје историје, али најчешће је играча у црвеним дресовима, плавим шортсевима и црвеним чарапама. На ту тему су биле варијације: комплет црвена опрема, комплет плава опрема, потом црвено-плаве пруге дресова... Још једна занимљивост - када је играла финале Купа европских шампиона 1986. године и победила Барселону на пенале, Стеауа је играла у комплетној белој опреми. И то је било једини пут!

Коментари / 0

Оставите коментар