Predstavljamo Steauu (rumunsku Zvezdu) - rivala Partizana za LŠ

Sve što treba da znate o FK Steaua iz Bukurešta, protivniku Partizana u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Vojni klub, osnovan 1947. godine, dve godine posle crno-belih.

Fudbal 24.07.2015 | 00:00
Predstavljamo Steauu (rumunsku Zvezdu) - rivala Partizana za LŠ

Steaua je, nesumnjivo, najpoznatiji i jedan od najpopularnijih klubova u Rumuniji, uz komšije - Dinamo.

Osnovana je 1947. godine, kao armijski klub (do 1961. gdodine klub je nosio ime Vojna sportska asocijacija) dve godine nakon Partizana, a u svojoj bogatoj istoriji, osvajala je mnogo trofeja. Između ostalih, najvredniji je onaj iz 1986. godine. Tada je Steaua postala prvak Evrope. Steaua je tri godine posle tog ushepa ponovo igrala u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona, ali je glatko poražena od Milana - 0:4 (po dva gola Ruda Gulita i Marka van Bastena).

Steaua je 26 puta bila prvak Rumunije (u poslednje tri godine - stoprocentan učinak), 22 puta je osvaja rumunski kup, šest puta je osvajala trofej rumunskog Superkupa.

Otkako se Liga šampiona igra u sadašnjem formatu (od sezone 1992/93.), Steaua je sedam puta bila učesnik grupe faze Lige šampiona - poslednji put u sezoni 2013/14, a prošle sezone 2014/15. je na neverovatan način eliminisana u plej-ofu od Ludogoreca.

Podsetimo se tog ludog meča - Ludogorec je u revanšu u poslednjim sekundama dao gol i izborio produžetke, da bi pred samu penal seriju ostao i bez golmana, pa je igrač Ludogoreca, interesantno baš Rumun Kozmin Moci, postao heroj Ludogoreca jer je i kao golman branio penale, i kao igrač pogodio penal!

Osim učešća u Ligi šampiona, Steaua je igrala i Ligu Evrope. Četiri puta je "prezimila", a 2006. godine je došla do polufinala ovog takmičenja.

Mnogi poznati rumunski fudbaleri nosili su dres Steaue. Svakako, najpoznatiji su Georgi Hadži, Marijuš Lakatuš, potom Nikolae Ungureanu, golmani Helmut Dukadam i Bogdan Stelea, defanzivci Dan Petresku, Miodrag Belodedić (u Rumuniji ga zovu Belodedići)...

Sadašnji tim uglavnom čine rumunski fudbaleri, ali ima i nekoliko stranaca - zanimljivo, kapiten je defanzivac Fernando Varela, rodom iz Kapo Verdea, a njegov zamenik je vezista Aleksandru Ćipćiju.

Stadion - "Steaua Arena" može da primi 28.000 gledalaca. Napravljen je 1974. godine, a renoviran 1996. godine. Klasičan je fudbalski stadion, dakle bez atletske staze.

Prvu utakmicu na ovom stadionu, aprila 1974. godine, Steaua je igrala protiv jednog kluba iz Srbije - bio je to OFK Beograd, a rezultat je bio 2:2.

Na ovom stadionu igra i rumunska reprezentacija.

Navijači - prema nekim istraživanjima javnog mnjenja, Steaua je dominatno najpopularniji klub u Rumuniji sa 42 odsto podrške u rumunskom narodu. Sledi Dinamo iz Bukurešta sa 12 procenata i Rapid iz Bukurešta sa 9%. Najvatreniji navijači Steaue su okupljeni u grupu Armata Ulras i imaju tipično "italijanski fazon".

Uoči dvomeča sa crno-belima, na sajtu Partizana se sa poštovanjem piše o Steaui, kojoj se prepušta uloga favorita, što, naravno, ne znači da su se crno-beli predali.

Štaviše!

ZANIMLJIVOSTI
Steaua je često menjala grb i dresove. U početku, dresovi su bili žute boje, sa crvenim rukavima i plavim šortsevima (poput rumunske zastave), a grb je bio crvena zvezda na plavoj pozadini. Do 1961. gdine bila je još jedna verzija grba, da bi od te godine, kada je Steaua i dobila ime koje sada nosi, on bio ponovo izmenjen - plavo-crvena pozadina sa žutom zvezdom u sredini. Tri decenije kasnije, nakon sloma režima NIkolae Čaušeskua, Steaua je opet promenila grb - u centru je bio orao. Kada je u upravu došao Georgi "Điđi" Bekali, ponovo je vraćen stari amblem - sa zvezdom. Zanimljivo, Steaua nikada nije imala standardne, odnosno uobičajene dresove tokom svoje istorije, ali najčešće je igrača u crvenim dresovima, plavim šortsevima i crvenim čarapama. Na tu temu su bile varijacije: komplet crvena oprema, komplet plava oprema, potom crveno-plave pruge dresova... Još jedna zanimljivost - kada je igrala finale Kupa evropskih šampiona 1986. godine i pobedila Barselonu na penale, Steaua je igrala u kompletnoj beloj opremi. I to je bilo jedini put!

Komentari / 0

Ostavite komentar