Србија у трећем шеширу на жребу за СП 2018.

Потпредседник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Саво Милошевић предводиће делегацију Србије на жребу квалификационих група за Мундијал у Русији.

Фудбал 24.07.2015 | 10:00
Србија у трећем шеширу на жребу за СП 2018.

Жреб за Мундијал у Русији биће одржан у суботу у Санкт Петербургу.

Како је саопштио ФСС, поред Милошевића у делегацији биће селектор А тима Радован Ћурчић и тим менаџер Александар Бошковић.

На церемонији жреба, односно један од оних који ће извлачити групе биће и најбољи млади голман света Предраг Рајковић, и то у одабраном друштву Бразилца Роналда, Фабија Канавара, Оливера Бирхофа, Дијега Форлана, Самјуела Етоа, Александра Кержакова, Рината Дасајева и Хулка.

Том приликом биће обављен жреб квалификационих група у свим конфедерацијама, осим у Азијској, где је квалификационо такмичење већ почело.

Дан раније биће одржана седница Организационог комитета ФИФА СП 2018, а на којој ће бити саопштен распоред по "шеширима" и комплетна процедура. Очекује се и званична потврда да ће репрезентација Србије бити сврстана у трећи шешир.

У европским квалификацијама учествоваће 52 репрезентације, а селекција домаћина Русије је директан учесник финалног турнира. Та 52 национална тима биће жребана у девет група – седам са по шест тимова и две са по пет тимова.

Квалификационо такмичење на територији Европе почеће у септембру 2016. године и завршиће се у октобру 2017. године. Европа ће, поред Русије, дати још 13 представника, директан пласман обезбедиће девет победника квалификационих група, а за још четири места играће осам најбољих другопласираних.

Церемонија жреба заказана је за суботу од 17 сати.

Како ће се играти европски део квалификација?
У тим квалификацијама ће учествовати 52 репрезентације, а селекција домаћина Русије је директан учесник финалног турнира. Та 52 национална тима биће жребана у девет група - седам са по шест тимова и две са по пет тимова.

На поменутој седници Организационог одбора ФИФА СП 2018 биће дефинисан и начин одигравања пријатељских утакмица тимова из група са по пет тимова.

Напомиње се да ће они медјусобно играти у два упражњена термина (за разлику од група са по шест тимова они ће одиграти по 8, уместо по 10 утакмица на квалификационом путу), а у тај распоред одигравања пријатељских утакмица биће укључен и домаћин Шампионата Русија (али на другачији начин него у текућем циклусу Француска).

Квалификационо такмичење на територији Европе почеће у септембру 2016. године и завршиће се у октобру 2017. године.

Европа ће, поред Русије, дати још 13 представника на Мондијалу. Директан пласман обезбедиће девет победника квалификационих група. Осам од девет другопласираних репрезентација (са посебно састављене табеле на којој ће екипама из група са по шест тимова бити избрисани резултати и бодови против шестопласираних селекција из група како би биле у идентичном положају са селекцијама из група са по пет учесника) учествоваће у баражу, а који ће бити одигран у новембру 2017. године. Четири победника две бараж утакмице обезебдиће пласман у Русију 2018. године.

Дан по одржавању церемоније жреба свим европским селекцијама биће достављен календар квалификационог такмичења са комплетним распоредом одигравања утакмица, одређеног од стране УЕФА, саопштио је ФСС.

Коментари / 0

Оставите коментар