Srbija u trećem šeširu na žrebu za SP 2018.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Savo Milošević predvodiće delegaciju Srbije na žrebu kvalifikacionih grupa za Mundijal u Rusiji.

Fudbal 24.07.2015 | 10:00
Srbija u trećem šeširu na žrebu za SP 2018.

Žreb za Mundijal u Rusiji biće održan u subotu u Sankt Peterburgu.

Kako je saopštio FSS, pored Miloševića u delegaciji biće selektor A tima Radovan Ćurčić i tim menadžer Aleksandar Bošković.

Na ceremoniji žreba, odnosno jedan od onih koji će izvlačiti grupe biće i najbolji mladi golman sveta Predrag Rajković, i to u odabranom društvu Brazilca Ronalda, Fabija Kanavara, Olivera Birhofa, Dijega Forlana, Samjuela Etoa, Aleksandra Keržakova, Rinata Dasajeva i Hulka.

Tom prilikom biće obavljen žreb kvalifikacionih grupa u svim konfederacijama, osim u Azijskoj, gde je kvalifikaciono takmičenje već počelo.

Dan ranije biće održana sednica Organizacionog komiteta FIFA SP 2018, a na kojoj će biti saopšten raspored po "šeširima" i kompletna procedura. Očekuje se i zvanična potvrda da će reprezentacija Srbije biti svrstana u treći šešir.

U evropskim kvalifikacijama učestvovaće 52 reprezentacije, a selekcija domaćina Rusije je direktan učesnik finalnog turnira. Ta 52 nacionalna tima biće žrebana u devet grupa – sedam sa po šest timova i dve sa po pet timova.

Kvalifikaciono takmičenje na teritoriji Evrope počeće u septembru 2016. godine i završiće se u oktobru 2017. godine. Evropa će, pored Rusije, dati još 13 predstavnika, direktan plasman obezbediće devet pobednika kvalifikacionih grupa, a za još četiri mesta igraće osam najboljih drugoplasiranih.

Ceremonija žreba zakazana je za subotu od 17 sati.

Kako će se igrati evropski deo kvalifikacija?
U tim kvalifikacijama će učestvovati 52 reprezentacije, a selekcija domaćina Rusije je direktan učesnik finalnog turnira. Ta 52 nacionalna tima biće žrebana u devet grupa - sedam sa po šest timova i dve sa po pet timova.

Na pomenutoj sednici Organizacionog odbora FIFA SP 2018 biće definisan i način odigravanja prijateljskih utakmica timova iz grupa sa po pet timova.

Napominje se da će oni medjusobno igrati u dva upražnjena termina (za razliku od grupa sa po šest timova oni će odigrati po 8, umesto po 10 utakmica na kvalifikacionom putu), a u taj raspored odigravanja prijateljskih utakmica biće uključen i domaćin Šampionata Rusija (ali na drugačiji način nego u tekućem ciklusu Francuska).

Kvalifikaciono takmičenje na teritoriji Evrope počeće u septembru 2016. godine i završiće se u oktobru 2017. godine.

Evropa će, pored Rusije, dati još 13 predstavnika na Mondijalu. Direktan plasman obezbediće devet pobednika kvalifikacionih grupa. Osam od devet drugoplasiranih reprezentacija (sa posebno sastavljene tabele na kojoj će ekipama iz grupa sa po šest timova biti izbrisani rezultati i bodovi protiv šestoplasiranih selekcija iz grupa kako bi bile u identičnom položaju sa selekcijama iz grupa sa po pet učesnika) učestvovaće u baražu, a koji će biti odigran u novembru 2017. godine. Četiri pobednika dve baraž utakmice obezebdiće plasman u Rusiju 2018. godine.

Dan po održavanju ceremonije žreba svim evropskim selekcijama biće dostavljen kalendar kvalifikacionog takmičenja sa kompletnim rasporedom odigravanja utakmica, određenog od strane UEFA, saopštio je FSS.

Komentari / 0

Ostavite komentar