За српске жетеоце и даље нема правде!

За убиство 14 жетеоца, међу којима је најмлађи имао седамнасет година, починиоци нису приведени правди, нити је утврђено како су побијени.

Србија 23.07.2015 | 10:40
За српске жетеоце и даље нема правде!

На данашњи дан, пре 16 година у селу Старо Грацко надомак Липљана догодио се један од најмонструознијих злочина почињених над Србима од доласка мировних снага на Косово и Метохију за који до дана данашњег нико није одговарао.

Само неколико сати пре истека рока од додатних 48 сати за предају оружја албанске паравојне формације ОВК (УQК), 23. јула, 1999. год. спасавајући презрео род од невремена, 14 жетелаца се по други пут у касне поподневне сате вратило у поље. У страху од напада албанских екстремиста тражили су пратњу Кфора, коју нису добили.

Како се нису враћали, забринуте породице су тражиле помоћ од припадника Кфора, који су у 21.30 у пољу поред комбајна пронашли 13 беживотних тела и једно масакрирано тело 150 метара даље.

Тада су побијени четири члана породице Јанићијевић : Слободан (35), Миле (42), Момир (50) и Новица (17). Рафалима су на лицу места покошени и Андрија Одаловић (30), браћа Јовица (29) и Раде (33) Живић, Станимир (45) и Бошко (50) Ђекић, Саша (25) и Љубиша (50) Цвејић, затим Никола Стојановић (60), Миодраг Тепшић (45) и Милован Јовановић (25).

За убиство 14 жетелаца, међу којима је најмлађи имао седамнасет година, починиоци нису приведени правди, нити је утврђено како су побијени.

Унмик полиција је октобра, 2007. год ухапсила Мазљума Битићија из оближњег села Велики Алас осумњиченог да је учествовао у убиству 14 жетеоца. Услед недостатка доказа после два месеца притвора он је пуштен.

Еулексови тужиоци из канцеларије Специјалног тужилаштва Косова и полицијски истражитељи, годинама понављају да раде на овом случају како би прикупили неопходне доказе.

Екстремисти су у више наврата скрнавили и минирали гробље у Старом Грацку на коме су сахрањени и страдали српски жетеоци, због чега се парастос страдалим служи испред спомен плоче постављене у центру села.

Парастосу, који ће данас у Старом Грацком испред спомен плоче служити епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије, како је најављано присуствоваће директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Репулике Србије Марко Ðурић и министар за повратак у косовској влади Далибор Јевтић.

Међу злочине почињене над Србима од 1999.год. на Косову и Метохији, за које до сада нико није одговарао, спадају и убистава деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса Ниш експреса код Подујева.

(Телеграф)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мук

23.07.2015 15:27

Сви ћутимо...нико нема коментар... а и шта више рећи за шиптарске невиђене злочине под окриљем КФОР - а...

ОДГОВОРИТЕ