Za srpske žeteoce i dalje nema pravde!

Za ubistvo 14 žeteoca, među kojima je najmlađi imao sedamnaset godina, počinioci nisu privedeni pravdi, niti je utvrđeno kako su pobijeni.

Srbija 23.07.2015 | 10:40
Za srpske žeteoce i dalje nema pravde!

Na današnji dan, pre 16 godina u selu Staro Gracko nadomak Lipljana dogodio se jedan od najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima od dolaska mirovnih snaga na Kosovo i Metohiju za koji do dana današnjeg niko nije odgovarao.

Samo nekoliko sati pre isteka roka od dodatnih 48 sati za predaju oružja albanske paravojne formacije OVK (UQK), 23. jula, 1999. god. spasavajući prezreo rod od nevremena, 14 žetelaca se po drugi put u kasne popodnevne sate vratilo u polje. U strahu od napada albanskih ekstremista tražili su pratnju Kfora, koju nisu dobili.

Kako se nisu vraćali, zabrinute porodice su tražile pomoć od pripadnika Kfora, koji su u 21.30 u polju pored kombajna pronašli 13 beživotnih tela i jedno masakrirano telo 150 metara dalje.

Tada su pobijeni četiri člana porodice Janićijević : Slobodan (35), Mile (42), Momir (50) i Novica (17). Rafalima su na licu mesta pokošeni i Andrija Odalović (30), braća Jovica (29) i Rade (33) Živić, Stanimir (45) i Boško (50) Đekić, Saša (25) i Ljubiša (50) Cvejić, zatim Nikola Stojanović (60), Miodrag Tepšić (45) i Milovan Jovanović (25).

Za ubistvo 14 žetelaca, među kojima je najmlađi imao sedamnaset godina, počinioci nisu privedeni pravdi, niti je utvrđeno kako su pobijeni.

Unmik policija je oktobra, 2007. god uhapsila Mazljuma Bitićija iz obližnjeg sela Veliki Alas osumnjičenog da je učestvovao u ubistvu 14 žeteoca. Usled nedostatka dokaza posle dva meseca pritvora on je pušten.

Euleksovi tužioci iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i policijski istražitelji, godinama ponavljaju da rade na ovom slučaju kako bi prikupili neophodne dokaze.

Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci, zbog čega se parastos stradalim služi ispred spomen ploče postavljene u centru sela.

Parastosu, koji će danas u Starom Grackom ispred spomen ploče služiti episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije, kako je najavljano prisustvovaće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Repulike Srbije Marko Ðurić i ministar za povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Među zločine počinjene nad Srbima od 1999.god. na Kosovu i Metohiji, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

(Telegraf)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

muk

23.07.2015 17:27

Svi ćutimo...niko nema komentar... a i šta više reći za šiptarske neviđene zločine pod okriljem KFOR - a...

ODGOVORITE