Тачи је огрезао у злочинима и криминалу

Лидери на Косову, укључујући и министра спољних послова Хашима Тачија, су силеџије огрезле у ратним злочинима и организованом криминалу које ризикују да дугорочно покваре односе Приштине са Вашингтоном и Бриселом, пише данас амерички портал "Политико".

Србија 22.07.2015 | 22:32
Тачи је огрезао у злочинима и криминалу

У тексту који је за европско издање "Политика" написао угледни амерички новинар Чак Судетић, Тачи и "клика око њега" се оптужују да намерно саботирају оснивање Специјалног суда за злочине ОВК како би избегли одговорност за злодела описана у извештају Дика Мартија, укључујући и трговину људским органима.

"Западни дипломати спекулишу да је Тачијева јавна подршка оснивању суда политичко позориште и да он иза сцене ради на томе да се то што више одложи, не презајући ни од застрашивања посланика сопствене странке", наводи "Политико", уз претпоставку да је то вероватно зато што се Тачи прибојава да и сам не буде оптужен.

Тачи као "звер у кавезу"

У тексту се цитирају делови Мартијевог извештаја, као и анализе западних обавештајних агенција према којима су Тачи и други командант ОВК одговорни за више од 400 случајева киднаповања, прогона, илегалног притварања и убистава Срба, Рома и "нелојалних" Албанаца након повлачења српских безбедносних снага са Косова 1999. године.

"Тачи се понаша као звер у кавезу", цитира "Политико" неименованог представника међународне заједнице у Приштини.

Судетић цитира бројне западне дипломате који кажу да вишекратно одлагање доношења закона о специјалном суду у парламенту на Косову прети да трајно угрози односе Косова са САД и Европском унијом.

Вашинготон престаје да утиче на стране инвеститоре да улажу у Косово

У тексту се наводи да западне земље, разочаране Тачијем, неће формално прекинути односе са Приштином, али ће Вашингтон вероватно престати да охрабрује стране инвеститоре да улажу у Косово и да наговара земље које нису признале Косово то учине.

"Србија се никад није одрекла тог дела своје територије, закључује "Политико".

Тачи укључен у трговину дрогом

"Тужно је што су САД и европске земље још пре 10 година знале да је Тачи укључен у трговину дрогом и да стварају мафијашку државу, али су се држали начела: ‘Јесте гад, али је наш гад’", казао је за "Политико" један западни дипломата.

(Политико)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

фоцак

22.07.2015 21:06

Гмизавци су веома опасни !!! Сунце их измами, а има их свуда ...Треба се цувати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

22.07.2015 21:07

Браво за "Политико". Ипак није све тако црно у САДу. Нису свима успјели испрати мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

22.07.2015 22:21

САД И ЕУ су и створиле Тација а сад ин као неодговара,супља прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

23.07.2015 11:00

А који политицар у овим насталим резерватима распадом уредјене земље СФРЈ није огрезао у злоцину и криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАР

24.07.2015 12:32

И шта вреди што је Судетић ово констатовао, да не кажем изнео. Као да се раније није знало за ово и у вашингтону и лондону (намерно малим словима сам писао),а и у Бриселу (намерно великим словом,јер мислим и даље да су ови у Европи, без британије наравно, мање фашистоидни). Да Београд одбија нешто слично, вероватно би западни пси рата одавно бомбардовали и Србију и Српску, мајку им ''савезничку''

ОДГОВОРИТЕ