Tači je ogrezao u zločinima i kriminalu

Lideri na Kosovu, uključujući i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, su siledžije ogrezle u ratnim zločinima i organizovanom kriminalu koje rizikuju da dugoročno pokvare odnose Prištine sa Vašingtonom i Briselom, piše danas američki portal "Politiko".

Srbija 22.07.2015 | 22:32
Tači je ogrezao u zločinima i kriminalu

U tekstu koji je za evropsko izdanje "Politika" napisao ugledni američki novinar Čak Sudetić, Tači i "klika oko njega" se optužuju da namerno sabotiraju osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK kako bi izbegli odgovornost za zlodela opisana u izveštaju Dika Martija, uključujući i trgovinu ljudskim organima.

"Zapadni diplomati spekulišu da je Tačijeva javna podrška osnivanju suda političko pozorište i da on iza scene radi na tome da se to što više odloži, ne prezajući ni od zastrašivanja poslanika sopstvene stranke", navodi "Politiko", uz pretpostavku da je to verovatno zato što se Tači pribojava da i sam ne bude optužen.

Tači kao "zver u kavezu"

U tekstu se citiraju delovi Martijevog izveštaja, kao i analize zapadnih obaveštajnih agencija prema kojima su Tači i drugi komandant OVK odgovorni za više od 400 slučajeva kidnapovanja, progona, ilegalnog pritvaranja i ubistava Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova 1999. godine.

"Tači se ponaša kao zver u kavezu", citira "Politiko" neimenovanog predstavnika međunarodne zajednice u Prištini.

Sudetić citira brojne zapadne diplomate koji kažu da višekratno odlaganje donošenja zakona o specijalnom sudu u parlamentu na Kosovu preti da trajno ugrozi odnose Kosova sa SAD i Evropskom unijom.

Vašingoton prestaje da utiče na strane investitore da ulažu u Kosovo

U tekstu se navodi da zapadne zemlje, razočarane Tačijem, neće formalno prekinuti odnose sa Prištinom, ali će Vašington verovatno prestati da ohrabruje strane investitore da ulažu u Kosovo i da nagovara zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine.

"Srbija se nikad nije odrekla tog dela svoje teritorije, zaključuje "Politiko".

Tači uključen u trgovinu drogom

"Tužno je što su SAD i evropske zemlje još pre 10 godina znale da je Tači uključen u trgovinu drogom i da stvaraju mafijašku državu, ali su se držali načela: ‘Jeste gad, ali je naš gad’", kazao je za "Politiko" jedan zapadni diplomata.

(Politiko)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

focak

22.07.2015 23:06

Gmizavci su veoma opasni !!! Sunce ih izmami, a ima ih svuda ...Treba se cuvati..

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

22.07.2015 23:07

Bravo za "Politiko". Ipak nije sve tako crno u SADu. Nisu svima uspjeli isprati mozak.

ODGOVORITE
Name

MD

23.07.2015 00:21

SAD I EU su i stvorile Tacija a sad in kao neodgovara,suplja prica.

ODGOVORITE
Name

Svedska

23.07.2015 13:00

A koji politicar u ovim nastalim rezervatima raspadom uredjene zemlje SFRJ nije ogrezao u zlocinu i kriminalu.

ODGOVORITE
Name

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАР

24.07.2015 14:32

И шта вреди што је Судетић ово констатовао, да не кажем изнео. Као да се раније није знало за ово и у вашингтону и лондону (намерно малим словима сам писао),а и у Бриселу (намерно великим словом,јер мислим и даље да су ови у Европи, без британије наравно, мање фашистоидни). Да Београд одбија нешто слично, вероватно би западни пси рата одавно бомбардовали и Србију и Српску, мајку им ''савезничку''

ODGOVORITE