Анализа: Ма, шта то ''кује'' Билић у Вест Хему?!

Летеће варнице испод Чекића, хрватски шмекер кује модерно оружје! Вест Хем би у наредној сезони могао да буде хит Премијер лиге...

Фудбал 23.07.2015 | 23:00
Анализа: Ма, шта то ''кује'' Билић у Вест Хему?!

Европске победе од 3:0 и 1:0 против скромних Луситаноса из Андоре и потом тријумф од 1:0 на свом терену над такође лилипутанцем Биркиркаром са Малте би забринуле чак и потцењивачку публику српских клубова, а камоли навијаче озбиљног енглеског премијерлигаша. Ипак, све то се овог лета дешава угледном Вест Хему и ник у томе не види проблем.

Као ретко који премијерлигаш, стари шмекер са Аптон Парка је званично започео сезону у терминима резервисаним за први филтер европског фудбала у којем је много кукоља, а мало жита. Захваљујући специјалној позивници за фер-плеј, популарни Чекићари су много пре осталих енгелских клубова заврнули рукаве и почели са припремама за дуеле против ривала из Андоре, Малте...

Нису приказали ништа посебно у те три утакмице, али створила се нека аура око њих који обећава да би могли да буду хит у наредној сезони Премијер лиге. Одласком досадног Сема Олардајса са клупе и доласком Славена Билића створен је први предуслов да очекујемо нешто више од Вест Хема. Имао је Олардајс добрих момената, али једноставно са њим и даље на клупи се није могао очекивати корак напред.

Осим тога што је бивши играч и што познаје клуб, Билић је и нека врста гаранције да ће екипа играти допадљив и модеран фудбал. Он је као неотпакован поклон од којег не знате шта да очекујете, али се потајно надате да је баш оно што сте пожелели. Русија једноставно није била за њега, у Турској је водио неравноправну битку са Фенером и Галатом, Аптон парк је ипак право место где ће сва његова лудост и генијалност доћи до изражаја.

Доласком Билића, некако се променила и клима око Вест Хема и клуб је постао занимљив за озбиљна фудбалска имена ван Острва. Довођење Димитрија Пајета је означило серију занимљивих трансфера клуба из источног Лондона. Пајет се доказао у Француској као врсни офанзивац, страшан пакер и играч потеза. Пре њега је направљен и сјајан потез куповином Педра Обијанга који је блистао у вези Сампдорије претходне сезоне. Уследили су дугачки, али на крају ефикасни преговори о довођењу Анђела Огбоне. Он може бити велико појачање. Поред онакве дефанзивне линије у Јувентусу није имао много простора, али могао би да израсте у капитално појачање Вест Хемове одбране. Продужена је позајмица Карла Џенкинсона, а као пун погодак ми могао да се испостави долазак Мануела Лансинија који је некада блистао у Риверу. Аргентински „Драгуљ“ има капацитет да направи дар-мар.

Поменута појачања су гарант да је Билић добипо материјал да направи екипу која ће више играти модеран континентални, а мање недопадљив и острвски сттил фудбал који је форсирао Олардајс.

Поред Великог Сема, Вест Хем се овог лета решио и баласта у виду ветерана попут Јаскалаинена, Демела и љубимца навијача Карлтона Кола. Отишао је и Стјуарт Даунинг. Док се правила листа за одстрел ветерана, клуб је учинио све да задржи оне који вреде. Још пре неколико месеци је остварио велику победу када је убедио Винстона Рида да потпише нови уговор и тиме расплакао градске ривале Арсенал и Тотенхем. Задржали су и одличног левог бека Крезвела на којег је и Мурињо био бацио око. На крају, ставили су свима до знања да ни Дијафра Сако није на продају и охладили планове Манчестер Јунајтеда.

Уз проверене снаге попут голмана Адријана, легенду Нолана, неуморног Нобла, те Амалфитана, Чекићари су заиста створили екипу за респект. Ту треба додати и да ће велики посао бити завршен када се ових дана буду окончали преговори са Барселоном о откупу Алекса Сонга.

С обзиром да ће Енди Керол заиграти тек крајем септембра, очекује се долазак још једне убитачне „деветке“ која ће чинити офанзивни линију уз Сакоа, Заратеа, Валенсију, Пајета и Лансинија.

У претходне две деценије, Вест Хем је енглеском фудбалу дао много. Од Лампарда, преко Фединанда, Дожа Кола, Керика, Дефоа, Глена Џонсона... Време је да се нешто и врати.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

?

23.07.2015 21:15

Коња по мјесецу!

ОДГОВОРИТЕ