Analiza: Ma, šta to ''kuje'' Bilić u Vest Hemu?!

Leteće varnice ispod Čekića, hrvatski šmeker kuje moderno oružje! Vest Hem bi u narednoj sezoni mogao da bude hit Premijer lige...

Fudbal 23.07.2015 | 23:00
Analiza: Ma, šta to ''kuje'' Bilić u Vest Hemu?!

Evropske pobede od 3:0 i 1:0 protiv skromnih Lusitanosa iz Andore i potom trijumf od 1:0 na svom terenu nad takođe liliputancem Birkirkarom sa Malte bi zabrinule čak i potcenjivačku publiku srpskih klubova, a kamoli navijače ozbiljnog engleskog premijerligaša. Ipak, sve to se ovog leta dešava uglednom Vest Hemu i nik u tome ne vidi problem.

Kao retko koji premijerligaš, stari šmeker sa Apton Parka je zvanično započeo sezonu u terminima rezervisanim za prvi filter evropskog fudbala u kojem je mnogo kukolja, a malo žita. Zahvaljujući specijalnoj pozivnici za fer-plej, popularni Čekićari su mnogo pre ostalih engelskih klubova zavrnuli rukave i počeli sa pripremama za duele protiv rivala iz Andore, Malte...

Nisu prikazali ništa posebno u te tri utakmice, ali stvorila se neka aura oko njih koji obećava da bi mogli da budu hit u narednoj sezoni Premijer lige. Odlaskom dosadnog Sema Olardajsa sa klupe i dolaskom Slavena Bilića stvoren je prvi preduslov da očekujemo nešto više od Vest Hema. Imao je Olardajs dobrih momenata, ali jednostavno sa njim i dalje na klupi se nije mogao očekivati korak napred.

Osim toga što je bivši igrač i što poznaje klub, Bilić je i neka vrsta garancije da će ekipa igrati dopadljiv i moderan fudbal. On je kao neotpakovan poklon od kojeg ne znate šta da očekujete, ali se potajno nadate da je baš ono što ste poželeli. Rusija jednostavno nije bila za njega, u Turskoj je vodio neravnopravnu bitku sa Fenerom i Galatom, Apton park je ipak pravo mesto gde će sva njegova ludost i genijalnost doći do izražaja.

Dolaskom Bilića, nekako se promenila i klima oko Vest Hema i klub je postao zanimljiv za ozbiljna fudbalska imena van Ostrva. Dovođenje Dimitrija Pajeta je označilo seriju zanimljivih transfera kluba iz istočnog Londona. Pajet se dokazao u Francuskoj kao vrsni ofanzivac, strašan paker i igrač poteza. Pre njega je napravljen i sjajan potez kupovinom Pedra Obijanga koji je blistao u vezi Sampdorije prethodne sezone. Usledili su dugački, ali na kraju efikasni pregovori o dovođenju Anđela Ogbone. On može biti veliko pojačanje. Pored onakve defanzivne linije u Juventusu nije imao mnogo prostora, ali mogao bi da izraste u kapitalno pojačanje Vest Hemove odbrane. Produžena je pozajmica Karla Dženkinsona, a kao pun pogodak mi mogao da se ispostavi dolazak Manuela Lansinija koji je nekada blistao u Riveru. Argentinski „Dragulj“ ima kapacitet da napravi dar-mar.

Pomenuta pojačanja su garant da je Bilić dobipo materijal da napravi ekipu koja će više igrati moderan kontinentalni, a manje nedopadljiv i ostrvski sttil fudbal koji je forsirao Olardajs.

Pored Velikog Sema, Vest Hem se ovog leta rešio i balasta u vidu veterana poput Jaskalainena, Demela i ljubimca navijača Karltona Kola. Otišao je i Stjuart Dauning. Dok se pravila lista za odstrel veterana, klub je učinio sve da zadrži one koji vrede. Još pre nekoliko meseci je ostvario veliku pobedu kada je ubedio Vinstona Rida da potpiše novi ugovor i time rasplakao gradske rivale Arsenal i Totenhem. Zadržali su i odličnog levog beka Krezvela na kojeg je i Murinjo bio bacio oko. Na kraju, stavili su svima do znanja da ni Dijafra Sako nije na prodaju i ohladili planove Mančester Junajteda.

Uz proverene snage poput golmana Adrijana, legendu Nolana, neumornog Nobla, te Amalfitana, Čekićari su zaista stvorili ekipu za respekt. Tu treba dodati i da će veliki posao biti završen kada se ovih dana budu okončali pregovori sa Barselonom o otkupu Aleksa Songa.

S obzirom da će Endi Kerol zaigrati tek krajem septembra, očekuje se dolazak još jedne ubitačne „devetke“ koja će činiti ofanzivni liniju uz Sakoa, Zaratea, Valensiju, Pajeta i Lansinija.

U prethodne dve decenije, Vest Hem je engleskom fudbalu dao mnogo. Od Lamparda, preko Fedinanda, Doža Kola, Kerika, Defoa, Glena Džonsona... Vreme je da se nešto i vrati.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

?

23.07.2015 21:15

Konja po mjesecu!

ODGOVORITE