Неразвијене општине на ивици опстанка

На тематској сједници Савеза општина и градова Републике Српске, одржаној у Источном Сарајеву, којој су присуствовали начелници 33 неразвијене и изразито неразвијене општине, закључено је да би Влада Републике Српске требала хитно финансијски да помогне општинама које су под блокадом и не могу да функционишу.

Република Српска 22.07.2015 | 20:47
Неразвијене општине на ивици опстанка

У питању је шест општина Републике Српске, међу којима је Источни Стари Мостар, Источни Стари Град и Источни Дрвар.

Савез општина и градова Републике Српске упутиће иницијативу да Српска поведе рачуна о равномјерном регионалном развоју, како неразвијене и изразито неразвијене општине не би биле у позицији у којој се сада налазе.

“Тај равномјерни регионални развој подразумијева нова законска рјешења и измјену бројних закона, како би смо довели до тога да се број становника у овим локалним заједницама повећава, а не смањује. Половина Републике Српске ће остати без становништва, а историја нас је научила да ће неко други населити те локалне заједнице и оне више неће бити локалне заједнице Републике Српске”, сматра начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић.

Начелник општине Источни Стари Мостар Радован Палавестра сматра да изразито неразвијеним општинама треба око 150 хиљада марака.

“Ако је то много за Владу Републике Српске онда немамо разлога за постојање таквих општина. Ако се оваква тенденција настави небриге према општинама буде спроводила и даље, Република Српска ће спасти на пет градова”, додаје Палавестра.

Начелници неразвијених општина сматрају да су те локалне заједнице пале оног момента када је Влада Републике Српске донијела одлуку да смањи грантове са три милиона и седам стотина хиљада на милион марака, те примјеном одређених закона.

Овакве општине принуђене су и да своје проблеме покушавају да рјеше путем Савеза општина и градова, јер већина њих нема своје представнике у власти Републике Српске.

“Ми смо покренули иницијативу да ако се буде мјењао изборни закон, да се врати такав однос да свака општина има свог представника односно посланика. На тај начин би се промјенио однос власти према малим општинама, које сада власт не занимају, јер нико за њих тамо не диже руку”, истиче начелник општине Чајниче Горан Караџић.

Начелници сматрају и да општине и локалне заједнице требају да имају веће ингеренције над оним чиме располажу, те да Влада Републике Српске треба да схвати геостратешки значај постојања општина које се налазе у тешкој ситуацији, што се показало у прошлости, а показаће се и у будућности.

(БН ТВ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Брод

22.07.2015 19:48

Мале општине незанимају ни "фактички" ни дрекавца, јер имају мало гласача још ако на изборима није побиједила црвена банда нема ни марке.Пред изборе "фактички" посјетила Брод и у разговору са начелником општине отворено рекла ако побиједимо биће пара за кружне токове, за санацију водоводне мреже итд. На изборима дрекавац изгубијо у Броду а наравно и "фактички", "фактичли" неда ни марке општина тоне као Титаник и вјероватно ће међу првим банкротирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.07.2015 20:01

Овакав излгед РС-а једноставно не може се финансијски одржати. Источни дио БиХ, који је сад под управом РС-а је одвајкада увијек овисио од центара који су сад под управом ФБиХ. Горажде, Сарајево, Мостар, па до некле и Тузла...... Ван сваке памети ми је да требињац мора да иде у Бања Луку да се лијечи умјесто Мостара или Сарајева....

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

22.07.2015 20:58

Не морас уопсте да бринес за нас.....свој ти посао гледај.

Name

Реално

22.07.2015 22:10

Не бринем се ја за тебе тикване, већ за себе. Радим у Горажду из Фоче сам.....

Name

херцеговина

22.07.2015 23:08

Па мамлазе ста кога брига гдје ти радис и гдје зивис,имате коридор у Горазду па се лијеците на коридору.

Name

ста те брига

22.07.2015 23:39

Знас ли како су Срби добили Албанце , а Бошњаци Херцеговце? Ако знас и јасно ти је све од овог хере коментар да се не бринес...Поздрав

Name

херцеговина

23.07.2015 09:53

А ко су Босњаци а ко Албанци....хоцес реци муслимани и сиптари??? Зелени не би ти ни постојао да ти није било Дејтона и Милосевица. Гледај недје има ли у Бузицима,Брези и сл да лопатас по руднику мани се ти историје и књиге.

Name

Фоча

22.07.2015 20:02

Код нас Машић све упропасти, једина општина гдје се СДС и СНСД воле и све паре покупише пресједници тих странака, а Балтазар узме коју хиљада што дозволи терасе од кафића на зеленим површина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

22.07.2015 20:45

ПДВ треба да се враца локалним заједницама за развој и изградњу и побољсање услова зивота становниства. Насе власти новац од ПДВа користе за плате запослених у ПДВу цца 6000 запослених. Остатак новца за попуну будзета и разних фондова цца 90.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацопер

22.07.2015 20:49

Па реално то треба све и укинути Јер све паре потросе опстински пацови на своје плате.Ако је то Опстина,па и нетренају нам

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

22.07.2015 23:10

Укините ви зелени код вас у Сарајстану и осталим мудзахединским јазбинама ста ви само трабуњате о РС! Зивите свој зивот од 25% и пола Мостара!

Name

ја

23.07.2015 04:58

Мале општине једино не заостају у висини примања функционера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источни Мостар

23.07.2015 08:14

Док је било "донација" није се залио Палавестра.Сам пут према Невесињу има двије трасе, руши, засипај па опет чисти и равнај.Не може ништа до вијека трајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

23.07.2015 10:22

Теби ћемо се обратити за финасијску помоћ. Брине ме твоја превелика брига за , како ти рече ''источни дио БиХ под управом РС-а''. Види нове формулације, сад није мањи БиХ ентитет већ нешто треће.Не просипај то мало памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

23.07.2015 10:23

Невесиње је сиромасна опстина коју је бивси нацелник унаказио финансијски.Довео је пред колапс тотални.Само кредити и пљацке.Доста је висе па сада се приклонио резиму мислеци да це се тако заститити русеци СДС и савез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за радована

23.07.2015 10:41

Мозда неби било толике пропасти да се радило постеније.па у невесињу све испливало на поврсину о малверзацијема и пљацкама.те неки агрегат,те путеви,те мајдан,те снијег.народ сваста прица.казу да је много истине у свему.то је само мали дио ста је радено?па на крају онда се кренуло у русење руководства сдс да би се тако затаскеле преваре и пљацке.како даље нико незна?исти ликови нацелник па савјетник.директор просвјете,предсједник спортских друстава.брука и срамота ста сте дозволили дотицном.вјерујем да тако висе неце моци.или цете радоване и даље дрзати главу у пјеску ко нојеви.а нека све пропеда?

ОДГОВОРИТЕ