Nerazvijene opštine na ivici opstanka

Na tematskoj sjednici Saveza opština i gradova Republike Srpske, održanoj u Istočnom Sarajevu, kojoj su prisustvovali načelnici 33 nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine, zaključeno je da bi Vlada Republike Srpske trebala hitno finansijski da pomogne opštinama koje su pod blokadom i ne mogu da funkcionišu.

Republika Srpska 22.07.2015 | 20:47
Nerazvijene opštine na ivici opstanka

U pitanju je šest opština Republike Srpske, među kojima je Istočni Stari Mostar, Istočni Stari Grad i Istočni Drvar.

Savez opština i gradova Republike Srpske uputiće inicijativu da Srpska povede računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, kako nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine ne bi bile u poziciji u kojoj se sada nalaze.

“Taj ravnomjerni regionalni razvoj podrazumijeva nova zakonska rješenja i izmjenu brojnih zakona, kako bi smo doveli do toga da se broj stanovnika u ovim lokalnim zajednicama povećava, a ne smanjuje. Polovina Republike Srpske će ostati bez stanovništva, a istorija nas je naučila da će neko drugi naseliti te lokalne zajednice i one više neće biti lokalne zajednice Republike Srpske”, smatra načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović.

Načelnik opštine Istočni Stari Mostar Radovan Palavestra smatra da izrazito nerazvijenim opštinama treba oko 150 hiljada maraka.

“Ako je to mnogo za Vladu Republike Srpske onda nemamo razloga za postojanje takvih opština. Ako se ovakva tendencija nastavi nebrige prema opštinama bude sprovodila i dalje, Republika Srpska će spasti na pet gradova”, dodaje Palavestra.

Načelnici nerazvijenih opština smatraju da su te lokalne zajednice pale onog momenta kada je Vlada Republike Srpske donijela odluku da smanji grantove sa tri miliona i sedam stotina hiljada na milion maraka, te primjenom određenih zakona.

Ovakve opštine prinuđene su i da svoje probleme pokušavaju da rješe putem Saveza opština i gradova, jer većina njih nema svoje predstavnike u vlasti Republike Srpske.

“Mi smo pokrenuli inicijativu da ako se bude mjenjao izborni zakon, da se vrati takav odnos da svaka opština ima svog predstavnika odnosno poslanika. Na taj način bi se promjenio odnos vlasti prema malim opštinama, koje sada vlast ne zanimaju, jer niko za njih tamo ne diže ruku”, ističe načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

Načelnici smatraju i da opštine i lokalne zajednice trebaju da imaju veće ingerencije nad onim čime raspolažu, te da Vlada Republike Srpske treba da shvati geostrateški značaj postojanja opština koje se nalaze u teškoj situaciji, što se pokazalo u prošlosti, a pokazaće se i u budućnosti.

(BN TV)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Brod

22.07.2015 19:48

Male opštine nezanimaju ni "faktički" ni drekavca, jer imaju malo glasača još ako na izborima nije pobijedila crvena banda nema ni marke.Pred izbore "faktički" posjetila Brod i u razgovoru sa načelnikom opštine otvoreno rekla ako pobijedimo biće para za kružne tokove, za sanaciju vodovodne mreže itd. Na izborima drekavac izgubijo u Brodu a naravno i "faktički", "faktičli" neda ni marke opština tone kao Titanik i vjerovatno će među prvim bankrotirati.

ODGOVORITE
Name

Realno

22.07.2015 20:01

Ovakav izlged RS-a jednostavno ne može se finansijski održati. Istočni dio BiH, koji je sad pod upravom RS-a je odvajkada uvijek ovisio od centara koji su sad pod upravom FBiH. Goražde, Sarajevo, Mostar, pa do nekle i Tuzla...... Van svake pameti mi je da trebinjac mora da ide u Banja Luku da se liječi umjesto Mostara ili Sarajeva....

ODGOVORITE
Name

hercegovina

22.07.2015 20:58

Ne moras uopste da brines za nas.....svoj ti posao gledaj.

Name

Realno

22.07.2015 22:10

Ne brinem se ja za tebe tikvane, već za sebe. Radim u Goraždu iz Foče sam.....

Name

hercegovina

22.07.2015 23:08

Pa mamlaze sta koga briga gdje ti radis i gdje zivis,imate koridor u Gorazdu pa se lijecite na koridoru.

Name

sta te briga

22.07.2015 23:39

Znas li kako su Srbi dobili Albance , a Bošnjaci Hercegovce? Ako znas i jasno ti je sve od ovog here komentar da se ne brines...Pozdrav

Name

hercegovina

23.07.2015 09:53

A ko su Bosnjaci a ko Albanci....hoces reci muslimani i siptari??? Zeleni ne bi ti ni postojao da ti nije bilo Dejtona i Milosevica. Gledaj nedje ima li u Buzicima,Brezi i sl da lopatas po rudniku mani se ti istorije i knjige.

Name

Foča

22.07.2015 20:02

Kod nas Mašić sve upropasti, jedina opština gdje se SDS i SNSD vole i sve pare pokupiše presjednici tih stranaka, a Baltazar uzme koju hiljada što dozvoli terase od kafića na zelenim površina...

ODGOVORITE
Name

banja luka

22.07.2015 20:45

PDV treba da se vraca lokalnim zajednicama za razvoj i izgradnju i poboljsanje uslova zivota stanovnistva. Nase vlasti novac od PDVa koriste za plate zaposlenih u PDVu cca 6000 zaposlenih. Ostatak novca za popunu budzeta i raznih fondova cca 90.

ODGOVORITE
Name

acoper

22.07.2015 20:49

Pa realno to treba sve i ukinuti Jer sve pare potrose opstinski pacovi na svoje plate.Ako je to Opstina,pa i netrenaju nam

ODGOVORITE
Name

hercegovina

22.07.2015 23:10

Ukinite vi zeleni kod vas u Sarajstanu i ostalim mudzahedinskim jazbinama sta vi samo trabunjate o RS! Zivite svoj zivot od 25% i pola Mostara!

Name

ja

23.07.2015 04:58

Male opštine jedino ne zaostaju u visini primanja funkcionera.

ODGOVORITE
Name

Istočni Mostar

23.07.2015 08:14

Dok je bilo "donacija" nije se zalio Palavestra.Sam put prema Nevesinju ima dvije trase, ruši, zasipaj pa opet čisti i ravnaj.Ne može ništa do vijeka trajati.

ODGOVORITE
Name

re realno

23.07.2015 10:22

Tebi ćemo se obratiti za finasijsku pomoć. Brine me tvoja prevelika briga za , kako ti reče ''istočni dio BiH pod upravom RS-a''. Vidi nove formulacije, sad nije manji BiH entitet već nešto treće.Ne prosipaj to malo pameti.

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

23.07.2015 10:23

Nevesinje je siromasna opstina koju je bivsi nacelnik unakazio finansijski.Doveo je pred kolaps totalni.Samo krediti i pljacke.Dosta je vise pa sada se priklonio rezimu misleci da ce se tako zastititi ruseci SDS i savez.

ODGOVORITE
Name

za radovana

23.07.2015 10:41

Mozda nebi bilo tolike propasti da se radilo postenije.pa u nevesinju sve isplivalo na povrsinu o malverzacijema i pljackama.te neki agregat,te putevi,te majdan,te snijeg.narod svasta prica.kazu da je mnogo istine u svemu.to je samo mali dio sta je radeno?pa na kraju onda se krenulo u rusenje rukovodstva sds da bi se tako zataskele prevare i pljacke.kako dalje niko nezna?isti likovi nacelnik pa savjetnik.direktor prosvjete,predsjednik sportskih drustava.bruka i sramota sta ste dozvolili doticnom.vjerujem da tako vise nece moci.ili cete radovane i dalje drzati glavu u pjesku ko nojevi.a neka sve propeda?

ODGOVORITE