Пензионисани полицајци и даље без пензије

Бивши полицијски службеници агенција и дирекција БиХ са пребивалиштем у Републици Српској организовали су данас протест испред зграде Заједничких институција БиХ.

Босна и Херцеговина 22.07.2015 | 18:30
Пензионисани полицајци и даље без пензије

Разлог протеста је то што су полицијски службеници из Републике Српске запослени у Граничној полицији,СИПИ и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ од 1.јануара 2013.године дискриминисани по питању пензионисања у односу на своје колеге из Федерације.

Закон о полицијским службеницима БиХ прецизира бенефицирани радни стаж,на основу чега полицијски службеници раније остварују право на пензију.

Међутим усвајањем новог закона о пензијско инвалидском осигурању Републике Српске у децембру 2012.године,полицијски службеници са пребивалиштем у Српској нашли су се у проблему.

Послодавац,полицијске агенције БиХ,уручује им је рјешење о пензионисању јер су стекли услове за то након оствареног пуног радног стажа,али Фонд ПИО Српске не признаје им право на пензију јер немају довољно година живота.

Сваке године повећава се број бивших полицијских службеника из Српске који имају рјешење о пензионисању али немају право на пензију и морају то право чекати још 5,6 па и 10 година.

,,Није проблем чекати пензију ако сте негдје ангажовани,ако радите и имате од чега да живите,али нажалост ови људи немају други посао.Они немју од чега да живе,немају здравствено осигурање,то је проблем'', истиче Ново Благојевић бивши службеник Граничне полиције БиХ.

Бивши полицијски службеници БиХ из Републике Српске затражили су помоћ од министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића који је обећао да ће по хитном поступку у парламентарну процедуру упутити захтјев за измену члана 119 Закона о полицијским службеницима БиХ,како би се приликом пензионисања полицијских службеника БиХ примјењивао закон према мјесту пребивалишта.

,,Надам се да ћемо у парламентарној процедуре доћи до квалитетног рјешења и дефинитивно ријешити тај проблем'', каже министар Мектић уз напомену да су ти људу у тешкој животној ситуацији,пензионисани а без пензије,без здравственог осигурања и средстава за живот њих и њихових породица.

Питањем дискриминације полицијских службеника бавио се и Суд БиХ.

До сада је донесено неколико првостепених пресуда којима је наложено да се полицијски службеници врате на посао.

(БН ТВ)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

де

22.07.2015 16:36

Немам коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

22.07.2015 17:27

Полиција има бенифицирани стгаз. Не мозе цекати 65 година?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европски блам

22.07.2015 17:45

Ово је оцит пример у каквом систему зивимо и како се постују градјанска и људска права.Нетреба ниста висе од овог.Дискриминација.Није ни у Боливији овако. Политицари имате ли зрно људскости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

22.07.2015 18:21

Лично сам прије двије године указивао на овај правни проблем, пишући писма тадашњем министру правде БиХ, г-дину Чолаку,клубу посланика СДС-а, клубу посланика СНСД-а и више не знам коме, али реакције није било.У те двије године на десетине службеника полиције из Граничне полиције, СИПА-е и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, осигураника Фонда ПИО РС, су завршили на улици. Овај правни проблем, поједини руководиоци из поменутих агенција су користили као средство за разрачунавање. Најдрастичнији примјер је службеник полиције који је шест година био суспендован ради подигнуте оптужнице за наводни ратни злочин у Калиновику,која се на крају завршила правоснажном пресудом да није крив. То није било довољно да остане да ради у наредне три године, већ је у задљем дану мандата бившег директора Дирекције избачен на улицу, и данас је без средстава за живот. Овим људима треба прижити пуну подршку и стати раме уз раме са њима, до остварења њихових права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

22.07.2015 18:33

Лија у праву си потпуно. Пуна подршка, али отвара се једно неизоставно питање: Гдје су били и шта су радили представници Срба у Институцијама БиХ, који су изабрани да се боре за права грађана Републиек Српске. Очито су у то вријеме били заузети размишљањем о својим позицијама, примањима, предизборном кампањом и другим личним и страначким проблемима. А обични смртници нека трпе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

22.07.2015 18:57

За ово је крив фонд Републике Српске који под хитно мора измјерити законе и бити трансформисан!!!

ОДГОВОРИТЕ