Penzionisani policajci i dalje bez penzije

Bivši policijski službenici agencija i direkcija BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj organizovali su danas protest ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH.

Bosna i Hercegovina 22.07.2015 | 18:30
Penzionisani policajci i dalje bez penzije

Razlog protesta je to što su policijski službenici iz Republike Srpske zaposleni u Graničnoj policiji,SIPI i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH od 1.januara 2013.godine diskriminisani po pitanju penzionisanja u odnosu na svoje kolege iz Federacije.

Zakon o policijskim službenicima BiH precizira beneficirani radni staž,na osnovu čega policijski službenici ranije ostvaruju pravo na penziju.

Međutim usvajanjem novog zakona o penzijsko invalidskom osiguranju Republike Srpske u decembru 2012.godine,policijski službenici sa prebivalištem u Srpskoj našli su se u problemu.

Poslodavac,policijske agencije BiH,uručuje im je rješenje o penzionisanju jer su stekli uslove za to nakon ostvarenog punog radnog staža,ali Fond PIO Srpske ne priznaje im pravo na penziju jer nemaju dovoljno godina života.

Svake godine povećava se broj bivših policijskih službenika iz Srpske koji imaju rješenje o penzionisanju ali nemaju pravo na penziju i moraju to pravo čekati još 5,6 pa i 10 godina.

,,Nije problem čekati penziju ako ste negdje angažovani,ako radite i imate od čega da živite,ali nažalost ovi ljudi nemaju drugi posao.Oni nemju od čega da žive,nemaju zdravstveno osiguranje,to je problem'', ističe Novo Blagojević bivši službenik Granične policije BiH.

Bivši policijski službenici BiH iz Republike Srpske zatražili su pomoć od ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića koji je obećao da će po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputiti zahtjev za izmenu člana 119 Zakona o policijskim službenicima BiH,kako bi se prilikom penzionisanja policijskih službenika BiH primjenjivao zakon prema mjestu prebivališta.

,,Nadam se da ćemo u parlamentarnoj procedure doći do kvalitetnog rješenja i definitivno riješiti taj problem'', kaže ministar Mektić uz napomenu da su ti ljudu u teškoj životnoj situaciji,penzionisani a bez penzije,bez zdravstvenog osiguranja i sredstava za život njih i njihovih porodica.

Pitanjem diskriminacije policijskih službenika bavio se i Sud BiH.

Do sada je doneseno nekoliko prvostepenih presuda kojima je naloženo da se policijski službenici vrate na posao.

(BN TV)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

de

22.07.2015 16:36

Nemam komentara

ODGOVORITE
Name

pa

22.07.2015 17:27

Policija ima benificirani stgaz. Ne moze cekati 65 godina?

ODGOVORITE
Name

Evropski blam

22.07.2015 17:45

Ovo je ocit primer u kakvom sistemu zivimo i kako se postuju gradjanska i ljudska prava.Netreba nista vise od ovog.Diskriminacija.Nije ni u Boliviji ovako. Politicari imate li zrno ljudskosti.

ODGOVORITE
Name

Лија

22.07.2015 18:21

Лично сам прије двије године указивао на овај правни проблем, пишући писма тадашњем министру правде БиХ, г-дину Чолаку,клубу посланика СДС-а, клубу посланика СНСД-а и више не знам коме, али реакције није било.У те двије године на десетине службеника полиције из Граничне полиције, СИПА-е и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, осигураника Фонда ПИО РС, су завршили на улици. Овај правни проблем, поједини руководиоци из поменутих агенција су користили као средство за разрачунавање. Најдрастичнији примјер је службеник полиције који је шест година био суспендован ради подигнуте оптужнице за наводни ратни злочин у Калиновику,која се на крају завршила правоснажном пресудом да није крив. То није било довољно да остане да ради у наредне три године, већ је у задљем дану мандата бившег директора Дирекције избачен на улицу, и данас је без средстава за живот. Овим људима треба прижити пуну подршку и стати раме уз раме са њима, до остварења њихових права.

ODGOVORITE
Name

kameleon

22.07.2015 18:33

Lija u pravu si potpuno. Puna podrška, ali otvara se jedno neizostavno pitanje: Gdje su bili i šta su radili predstavnici Srba u Institucijama BiH, koji su izabrani da se bore za prava građana Republiek Srpske. Očito su u to vrijeme bili zauzeti razmišljanjem o svojim pozicijama, primanjima, predizbornom kampanjom i drugim ličnim i stranačkim problemima. A obični smrtnici neka trpe.

ODGOVORITE
Name

Snouden

22.07.2015 18:57

Za ovo je kriv fond Republike Srpske koji pod hitno mora izmjeriti zakone i biti transformisan!!!

ODGOVORITE