Представљамо - Милсами! То су они што избацише Лудогорец!

Шампион Бугарске Лудогорец није фудбалска велесила, али победа Милсамија над амбициозним клубом из Разграда је прва евопрска сензација ове сезоне.

Фудбал 22.07.2015 | 23:00
Представљамо - Милсами! То су они што избацише Лудогорец!

Мало познати клуб из Орхеја успео је два пута да савлада тим који је протеклих година у квалификацијама водио велике битке за Партизаном, Динамом и Стеауом, а прошле сезоне одлично парирао Реал Мадриду и Ливерпулу у групној фази такмичења.

Милсами је клуб који до пре пет година био просечан чак и у својој земљи. Све је променио долазак 23-годишњег бизнисмена Илана Шора у лето 2010. године.

Молдавац рођен у Израелу, који је наследио богатство од оца Мирона Шора и његову компанију која је доминантна у сектору трговине и елитног снабдевања у Молдавији, преузео је тадашњи Витролул Оргеј и одмах променио име клуба у Милсами.

Име представља префикс назива првих инвеститора, а клуб исте сезоне осваја треће место у Првој дивизији и дебитује у Европи.

Уследио је и први трофеј, 2012. је освојени су Куп и Суперкуп Молдавије, а у сезони 2013/2014. и први успеси у Европи, победе над Диделанжом и Шахтјором из Солигорска, пре него што је Сент Етјен декласирао Молдавце.

У те две сезоне Милсами је заузимао четврто место у лиги, 2013/2014. је завршио на тек шестој позицији, да би прошле коначно окончао вишегодишњу доминацију Шерифа и Дачије и освојио прву титулу у историји клуба.

У тиму играју претежно Молдавци, али су су и седморица странаца. Најбројнији су Румуни, њих тројица од којих је нападач Ромео Сурду и капитен екипе. Ту су такође и један Хрват, Украјинац, те Нигеријац и Мароканац.

Милсами се може описати као клуб који се у потпуности ослања на тимску игру, која се ослања на домаће таленте, па су тако против Лудогореца наступила само четири странца.

Капитен Сурду доноси преко потребно искуство које је стекао играјући за Стеауу у Лиги шампиона пре седам година, док је поред њега други кључан играч везиста Александру Антониук, јунак победе у Разграду, који је својевремено био члан Рубина из Казања.

Тренер је такође Молдавац, 41-годишњи стручњак Јурије Осипенко. Његовим доласком Милсами је решио своје највеће проблеме из претходних сезона, који су узроковали доста осцилација, упркос повременим блиставим наступима, као што је била лоша дисциплина.

Осипенко форсира формацију 4-5-1 са импресивним 20-годишњим Радулом Мичуом на голу, кога чувајуз снажни Африканци Овеј Шедрак из Нигерије и Адил Раили из Марока. Обојица су веома опасни у шуту са дистанце.

Главну везу између одбране и средине терена чине Андреј Којочари и Хрват Карло Белак, док су за креирање акција задужени Артур патраш, Георг Андроник и поменути Антониук.

У нападу је усамљен капитен Сурду, док му је главна замена Кристијан Буд, који је доминантан у ваздуху. Опасност по гол прети са сваке стране када је у питању Милсами, а други "кец из рукава" молдавског шампиона су прекиди.

Тако су у Бугарској и славили поготком после корнера у финишу првог полувремена. У реваншу су Молдавци славили после преокрета захваљујући одличним контрама, иако су имали играча мање у последњих 20 минута.

Без обзира на све, можда и највећа звезда овог клуба је управо власник Шор, који осим што је веома млад почео да контролише екипу, пажњу привлачи и ексцентричним животним стилом.

Његова супруга је руска поп звезда јасмин, а недавно је постао и градоначелник Орхеја, града који је удаљен око 40 километара од престонице Кишињева.

"За мене, молдавски фудбал је велика радост. Ако бих морао да бирам да ли ћу гледати Барселону или остати код куће и гледати Милсами, изабрао бих другу опцију", рекао је једном Шор.

Следећи изазов за Милсами је албански шампион Скендербег, који сигурно није тим који би требало да преплаши Молдавце.

Коментари / 0

Оставите коментар