Predstavljamo - Milsami! To su oni što izbaciše Ludogorec!

Šampion Bugarske Ludogorec nije fudbalska velesila, ali pobeda Milsamija nad ambicioznim klubom iz Razgrada je prva evoprska senzacija ove sezone.

Fudbal 22.07.2015 | 23:00
Predstavljamo - Milsami! To su oni što izbaciše Ludogorec!

Malo poznati klub iz Orheja uspeo je dva puta da savlada tim koji je proteklih godina u kvalifikacijama vodio velike bitke za Partizanom, Dinamom i Steauom, a prošle sezone odlično parirao Real Madridu i Liverpulu u grupnoj fazi takmičenja.

Milsami je klub koji do pre pet godina bio prosečan čak i u svojoj zemlji. Sve je promenio dolazak 23-godišnjeg biznismena Ilana Šora u leto 2010. godine.

Moldavac rođen u Izraelu, koji je nasledio bogatstvo od oca Mirona Šora i njegovu kompaniju koja je dominantna u sektoru trgovine i elitnog snabdevanja u Moldaviji, preuzeo je tadašnji Vitrolul Orgej i odmah promenio ime kluba u Milsami.

Ime predstavlja prefiks naziva prvih investitora, a klub iste sezone osvaja treće mesto u Prvoj diviziji i debituje u Evropi.

Usledio je i prvi trofej, 2012. je osvojeni su Kup i Superkup Moldavije, a u sezoni 2013/2014. i prvi uspesi u Evropi, pobede nad Didelanžom i Šahtjorom iz Soligorska, pre nego što je Sent Etjen deklasirao Moldavce.

U te dve sezone Milsami je zauzimao četvrto mesto u ligi, 2013/2014. je završio na tek šestoj poziciji, da bi prošle konačno okončao višegodišnju dominaciju Šerifa i Dačije i osvojio prvu titulu u istoriji kluba.

U timu igraju pretežno Moldavci, ali su su i sedmorica stranaca. Najbrojniji su Rumuni, njih trojica od kojih je napadač Romeo Surdu i kapiten ekipe. Tu su takođe i jedan Hrvat, Ukrajinac, te Nigerijac i Marokanac.

Milsami se može opisati kao klub koji se u potpunosti oslanja na timsku igru, koja se oslanja na domaće talente, pa su tako protiv Ludogoreca nastupila samo četiri stranca.

Kapiten Surdu donosi preko potrebno iskustvo koje je stekao igrajući za Steauu u Ligi šampiona pre sedam godina, dok je pored njega drugi ključan igrač vezista Aleksandru Antoniuk, junak pobede u Razgradu, koji je svojevremeno bio član Rubina iz Kazanja.

Trener je takođe Moldavac, 41-godišnji stručnjak Jurije Osipenko. Njegovim dolaskom Milsami je rešio svoje najveće probleme iz prethodnih sezona, koji su uzrokovali dosta oscilacija, uprkos povremenim blistavim nastupima, kao što je bila loša disciplina.

Osipenko forsira formaciju 4-5-1 sa impresivnim 20-godišnjim Radulom Mičuom na golu, koga čuvajuz snažni Afrikanci Ovej Šedrak iz Nigerije i Adil Raili iz Maroka. Obojica su veoma opasni u šutu sa distance.

Glavnu vezu između odbrane i sredine terena čine Andrej Kojočari i Hrvat Karlo Belak, dok su za kreiranje akcija zaduženi Artur patraš, Georg Andronik i pomenuti Antoniuk.

U napadu je usamljen kapiten Surdu, dok mu je glavna zamena Kristijan Bud, koji je dominantan u vazduhu. Opasnost po gol preti sa svake strane kada je u pitanju Milsami, a drugi "kec iz rukava" moldavskog šampiona su prekidi.

Tako su u Bugarskoj i slavili pogotkom posle kornera u finišu prvog poluvremena. U revanšu su Moldavci slavili posle preokreta zahvaljujući odličnim kontrama, iako su imali igrača manje u poslednjih 20 minuta.

Bez obzira na sve, možda i najveća zvezda ovog kluba je upravo vlasnik Šor, koji osim što je veoma mlad počeo da kontroliše ekipu, pažnju privlači i ekscentričnim životnim stilom.

Njegova supruga je ruska pop zvezda jasmin, a nedavno je postao i gradonačelnik Orheja, grada koji je udaljen oko 40 kilometara od prestonice Kišinjeva.

"Za mene, moldavski fudbal je velika radost. Ako bih morao da biram da li ću gledati Barselonu ili ostati kod kuće i gledati Milsami, izabrao bih drugu opciju", rekao je jednom Šor.

Sledeći izazov za Milsami je albanski šampion Skenderbeg, koji sigurno nije tim koji bi trebalo da preplaši Moldavce.

Komentari / 0

Ostavite komentar