Просвјетари: Плате или идемо на протесте!

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, Драган Гњатић, поручио је да ће радници у овим областима синдикалном борбом, прије свега правним путем, остварити право на неисплаћене накнаде, посебно за превоз, али не искључују ни излазак на улице.

Република Српска 22.07.2015 | 15:01
Просвјетари: Плате или идемо на протесте!

Гњатић је рекао да су радници још стрпљиви, али да ће половином августа одлучити које ће кораке предузети, зависно од тога како се према овом проблему даље буде односило Министарство просвјете и културе и Влада Републике Српске. Судећи по изјавама ресорног министра, он овај проблем схвата прилично неозбиљно.

Накнада за превоз је дефинисана посебним колективним уговором, дакле законска обавеза и просвјетни радници не могу и не желе да ту накнаду било коме поклањају, каже предсједник гранског синдиката.

Јубиларне награде за 30 година рада, макнада за рођење дјетета и накнада за смртни случај члана уже породице такође нису исплаћене дужи период. Стога просветари шаљу упозорење, истичући да ће своја права тражити на суду, а ако буде било потребе и на улици.

Министарство се труди да оно што припада просвјетним радницима и исплати, то ие доста споро, али иде, каже министар Дане Малешевић. Позива стрпљење и не дјелује претјерано забринут због могућности да просвјетари изађу на улицу. "И ја излазим сваки дан улицу, само што је сад мало вруће", рекао је министар.

6.000 просвјетних радника добија накнаду за превоз, а на мјесечном нивоу та транша износи око пола милиона марака.

(БН ТВ)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Која

22.07.2015 13:10

Ста просвјету натјера да досад цуте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф

05.12.2015 09:04

Па зар је нормално да један проф.физике,хемије,математике има 1000 КМ плату а у центрима за социјални рад раде никакви кадрови(социјални радници и психолози)који млате празну сламу и имају веће плате.

Name

вријеме курве, фукаре и будале

22.07.2015 13:12

Аааа, зар у овој свјетској кризи ви тражите плате! Како вас није срамота! Треба увести тачкице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.07.2015 13:47

Топли оброк и регрес су стопили са платом, па се сад то заједно зове плата, која тако изгледа већа (иновација Касиповића). Министарство просвјете купује књиге ученицима И и ИИ разреда у овој тешкој кризи, умјесто да та средства усмјере на социјално угрожене категорије. У просвјети су запослили књижничаре, социјалне раднике, психологе, андрагоге, мајсторе, чуваре, који по цијели дан зијевају, испијају кафе, а примају плате. Министарство је дозволило да просвјетни радник нпр. путује из Лакташа у Нови Град и да има право на превоз умјесто да се то гарантује на територији општине, као у бившој СФРЈ. На челу Министарства је човјек који не може саставити сувислу реченицу, а на челу РПЗ је човјек, који не зна писати (треба прочитати његове дописе) нити говорити без муцања. Сви способни су гурнути у страну, а политички подобни раде на руководним мјестима. На сцени је дугогодишње страначко запошљавање. Предсједник гранског синдиката је алкохоличар и то Мишићка зна. То је слика наше просвјете. И шта сад са тим алкохоличаром на челу треба да глумимо будалетине. Јубиларна награда за 30 година рада је смишљена за ове из синдиката и кад су је они добили други и не морају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

још да додам

22.07.2015 17:19

Дјеца наставника/професора се углавном запосљавају у школама. Без конкурса или преко сумљивих конкурса а просвјетна инспекција слабо реагује. Срамота

Name

днк

22.07.2015 19:27

Накнаде за родјење дјетета не исплаћују од јуна прошле године!Ја сам лични примјер.Још кад чујем Жељку кад каже, "РС своје обавезе сервисира на вријеме"-одмах би разбио телевизор!Ај што нас краду ал нас уз то и за.ебавају!

Name

србин

22.07.2015 14:02

Браво тако и треба. Мора се неко дици против резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРУКОВНИ СИНДИКАЛАЦ

22.07.2015 14:04

ОВА НАША УНИЈА СИНДИКАТА РАДНИКА У ЗДРАВСТВУ НАТЈЕРАЛА ЈЕ ОВОГ ГЊАТИЋА ДА НАЈАВИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА ДА НЕ БИ КАО ГРАНУЛИЋ И ОН ОСТАО БЕЗ ЧЛАНОВА... АЛИ НЕМА НИСТА ОД ТОГА... УСКОРО СЕ ОСНИВА СТРУКОВНИ СИНДИКАТ ПРОСВЕТНИХ РААДНИКА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА И УДРУЖУЈЕ СЕ У НОВИ СИНДИКАТ ЈАВНИХ СЛУЖБИ КОЈИ ЋЕ ДЈЕЛОВАТИ ОД ОКТОБРА...А ДО ТАДА СЕ ОЧЕКУЈЕ СИНДИКАЛНИ МИР КОЈИ КРЕИРА МИСИЋКА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соле

22.07.2015 14:19

Треба разумети ове сто немају ниста кад протестују ил имају минималац од 370км,ви имате 1000км па вам је стало за ко коју стоју,зато и дрзава пропада,дај једном све другом ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

05.12.2015 08:47

Плате професора треба да буду 1200 КМ,мислим да је то реално у овој ситуацији.Међутим превише је у просвјети нерадника(директор,помоћник директора,секретар,педагог,још одскора и психолог,библиотекар,правник,рачуновођа,кућни мајстори,чистачице итд)тако да ко ће то све платити.Зато трпи радник који је носилац посла у настави. Шта ради помоћник директора у школи кад и директор има врло мало посла? Шта ради школски психолог данас у школи? Прије 30 година га није било па су дјеца била нормалнија и бољи ђаци а данас га има па су дјеца гора,служи да малтретира професоре.

Name

ВУЛЕ

22.07.2015 14:27

Сигурно ови из Владе и Скупштине РС не примају накнаде за превоз , одвојен живот, дневнице поред астрономских плата. Њихова примања су усклађена са тешким стањем у друштву. Ова изјава министра вријеђа свакога ко је мисаоно биће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

22.07.2015 14:30

Шта ће вам новци треба бити гладан, требате предавати џабе па и не ручати, да би били патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

22.07.2015 15:03

Приватизација је закон јел радници имају иста права,овако ови на будзету имају разне повластице,ови код вецине приватника ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

22.07.2015 15:22

Уз дузно постовање посла који би требало да обављате али га не обављате радник сам у туристицкој агенцији која сарадјује с доста скола прво морамо да дамо на "кафу" директору коју хиљаду па онда дневнице наставницима а све то плате родитељи који вецниа на разне нацине које је дрзава прописала плацају. А на крају наставници казу морате висе радити куци с дјецом као да нису плацени или квалификовани СРАМОТА А ТРИ МЈЕСЕЦА ОДМОРА И ДНЕВНО РАДЕ НЕ ВИСЕ ОД ПЕТ САТИ. БРУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

05.12.2015 09:01

Ма какве екскурзије ,то треба укинути и већ сада пола наставника већ неће да води дјецу на екскурзије.Дјеца вам сједе на глави.Некад је професор водио ђаке али су се морали лијепо понашати на екскурзији јер ако се лијепо не понашају професор их обори у 4 разреду на поправни и на годину,а данас нема обарања тако да може на екскурзији да раде шта хоће.

Name

Бојан

22.07.2015 16:43

Какви протести. Како вас није срамота. Радно вријеме вам је 3-4 сата дневно. Цитаво љето не радите, примате дневнице за ексурзије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

којић

05.12.2015 08:56

Здравствени сам радник,хонорарно некад предајем стручне предмете медицинске струке у средњој школи.Вјерујте ми да ми је два часа предавања већи стрес него цијела радна недјеља у здравственој установи.Школа данас личи на циркус,дјеца диктирају критерије,јавашлук и недисциплина на часовима,наставник тотално развлашћен да кажњава немирне ђаке,ђаке интересује само висока оцјена без знања.Тако да ови што тврде да просвјетари имају кратко радно вријеме и дуг одмор су тоталне незналице и примитивци.

Name

мира

22.07.2015 17:07

Напокон да се пробуде просвјетни радници! Нема тежег и одговорнијег посла од просвјетног рада. Само незналице причају о послу "3-4 сата дневно и три мјесеца распуста"Каква је просвјета такав је будући развој друштва. Треба основати струковни синдикат просвјетних радника,изаћи из савеза синдиката као доктори, заборавити Гњату који је Мишићкин, заборавити Мишићку која тампонира сваки раднички бунт и само кад је њој у интересу изведе раднике.Тако је било за 1. мај- не новом закону о раду зато што он нема Општи колективни уговор о раду који она сад потписује у име Савеза синдиката РС, па онда она нема посла и позицију.Она каже да хоће колективно преговарање- зашто се није бунила кад су у просвјети и здравству донесени закони о платама, који су укинули Посебне колективне уговоре? Послије су донијели неке безвезне колективне,у којим не пише ништа важно за раднике, само да би имали формално колективни угор.Зашто просвјетни радници све то трпе и ћуте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринути родитељ

22.07.2015 18:03

Видим какве генерације долазе. За то су великим дијелом одговорни просветни радници, којима није у циљу да науце несто ову насу дјецу, него само сто прије да заврсе са предавањем.

Name

хаха

22.07.2015 18:05

Цуј ове специјалце. Ко је незадовољан са својом платом у просвјети нек се јави мени ја цу га мјењати и радицу за мању плату ако треба. Ма допустили смо ми да се свако дизе кад му се цефне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

22.07.2015 19:40

Видим вецина вас размисља како је просвета лак посао,90% вас посаље дјецу да само нису куци,да знате само колико муке је потребно савладати сваког уценика да прати наставу и буде миран а сваки дан их продје 200 најмање кроз уционицу и опет професор са факултетом и платом од700км не ваља,па због таквих коментара нам и убијате вољу да вас несто науцомо,сами креирате дрзаву дебилизма.у мемацкој је просвета по вазности на 3 мјесту после доктора и униформисаних лица.

Name

Професор

22.07.2015 19:44

Господину је до сале. Господо,све колеге које путују на посао су деградирани у односу на остале,јер нисмо добили накнаду за превоз од марта,тј.4 неисплацена превоза. И никога није брига имамо ли цим доци у сколу. Апелујем на синдикат да подузме мјере,а у крајњем слуцају своје цемо добити судским путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор 2

22.07.2015 19:58

Господо из Владе,нисмо ми просвјетари довели друство у овакво кризно стање,него ви својим лоповским криминалним радом. И јос треба да имамо разумијевања,па правите од народа будале. Све вас треба истјерати и кривицно потјерати. Зивим за тај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

22.07.2015 22:09

неби ти био толики да је теби лосе господине какав топли оброк ово није социјализам питј људе по њемацкој имајул топли оброк и превоз заборави то ти би да кркас вруц пасуљ са ребрима на послу и да те јос возе на посо неиде сендвиц у руке и за послом

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаћица

23.07.2015 07:34

Е па доста је и ових просветних радника. Редовна плата, услови рада врло повољни у односу на запослене у приватном сектору. Каква накнада за превоз ко кога овдје замајава. Накнада за рођење дјетета, за 30 година рада. Па гдје ја живим, гдје је мени накнада, гдје је мени регрес, ало људи радите и ћутите. Колико ефективног рада имате у једној години. Колико вас ради 8 сати дневно или можда 10. РАдите са дјецом па мислите можете уцјењивати кад год вам нешто није по вољи. Не бих ја вама дала ни марке, па ко неће да ради има ко хоће, ко бога моли да дође до посла. Хоћу и ја топли оброк, хоћу и ја надокнаду АЛИ нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фактички редовно

23.07.2015 09:11

"Домаћица", били ти била предсједник владе, кад може Жељка што и ти не би могла. Ти бар знаш направити питу и добру чорбу а спомеута не зна ни то, фактички.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаћица

23.07.2015 09:46

Ре: Фактички редовно, Одговор је не. Не знам енглески, а на српском не знам лагати. Не знам једно причати а друго радити. Не могу људе гледати у очи и обећавати нешто што нисам способна урадити. Не величам своја дјела која нису ни за споменути. Има ту још много тога што ја не бих могла а она то ради одлично.

ОДГОВОРИТЕ