Prosvjetari: Plate ili idemo na proteste!

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, Dragan Gnjatić, poručio je da će radnici u ovim oblastima sindikalnom borbom, prije svega pravnim putem, ostvariti pravo na neisplaćene naknade, posebno za prevoz, ali ne isključuju ni izlazak na ulice.

Republika Srpska 22.07.2015 | 15:01
Prosvjetari: Plate ili idemo na proteste!

Gnjatić je rekao da su radnici još strpljivi, ali da će polovinom avgusta odlučiti koje će korake preduzeti, zavisno od toga kako se prema ovom problemu dalje bude odnosilo Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske. Sudeći po izjavama resornog ministra, on ovaj problem shvata prilično neozbiljno.

Naknada za prevoz je definisana posebnim kolektivnim ugovorom, dakle zakonska obaveza i prosvjetni radnici ne mogu i ne žele da tu naknadu bilo kome poklanjaju, kaže predsjednik granskog sindikata.

Jubilarne nagrade za 30 godina rada, maknada za rođenje djeteta i naknada za smrtni slučaj člana uže porodice takođe nisu isplaćene duži period. Stoga prosvetari šalju upozorenje, ističući da će svoja prava tražiti na sudu, a ako bude bilo potrebe i na ulici.

Ministarstvo se trudi da ono što pripada prosvjetnim radnicima i isplati, to ie dosta sporo, ali ide, kaže ministar Dane Malešević. Poziva strpljenje i ne djeluje pretjerano zabrinut zbog mogućnosti da prosvjetari izađu na ulicu. "I ja izlazim svaki dan ulicu, samo što je sad malo vruće", rekao je ministar.

6.000 prosvjetnih radnika dobija naknadu za prevoz, a na mjesečnom nivou ta tranša iznosi oko pola miliona maraka.

(BN TV)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Koja

22.07.2015 13:10

Sta prosvjetu natjera da dosad cute?

ODGOVORITE
Name

prof

05.12.2015 09:04

Pa zar je normalno da jedan prof.fizike,hemije,matematike ima 1000 KM platu a u centrima za socijalni rad rade nikakvi kadrovi(socijalni radnici i psiholozi)koji mlate praznu slamu i imaju veće plate.

Name

vrijeme kurve, fukare i budale

22.07.2015 13:12

Aaaa, zar u ovoj svjetskoj krizi vi tražite plate! Kako vas nije sramota! Treba uvesti tačkice.

ODGOVORITE
Name

Marko

22.07.2015 13:47

Topli obrok i regres su stopili sa platom, pa se sad to zajedno zove plata, koja tako izgleda veća (inovacija Kasipovića). Ministarstvo prosvjete kupuje knjige učenicima I i II razreda u ovoj teškoj krizi, umjesto da ta sredstva usmjere na socijalno ugrožene kategorije. U prosvjeti su zaposlili knjižničare, socijalne radnike, psihologe, andragoge, majstore, čuvare, koji po cijeli dan zijevaju, ispijaju kafe, a primaju plate. Ministarstvo je dozvolilo da prosvjetni radnik npr. putuje iz Laktaša u Novi Grad i da ima pravo na prevoz umjesto da se to garantuje na teritoriji opštine, kao u bivšoj SFRJ. Na čelu Ministarstva je čovjek koji ne može sastaviti suvislu rečenicu, a na čelu RPZ je čovjek, koji ne zna pisati (treba pročitati njegove dopise) niti govoriti bez mucanja. Svi sposobni su gurnuti u stranu, a politički podobni rade na rukovodnim mjestima. Na sceni je dugogodišnje stranačko zapošljavanje. Predsjednik granskog sindikata je alkoholičar i to Mišićka zna. To je slika naše prosvjete. I šta sad sa tim alkoholičarom na čelu treba da glumimo budaletine. Jubilarna nagrada za 30 godina rada je smišljena za ove iz sindikata i kad su je oni dobili drugi i ne moraju...

ODGOVORITE
Name

još da dodam

22.07.2015 17:19

Djeca nastavnika/profesora se uglavnom zaposljavaju u školama. Bez konkursa ili preko sumljivih konkursa a prosvjetna inspekcija slabo reaguje. Sramota

Name

dnk

22.07.2015 19:27

Naknade za rodjenje djeteta ne isplaćuju od juna prošle godine!Ja sam lični primjer.Još kad čujem Željku kad kaže, "RS svoje obaveze servisira na vrijeme"-odmah bi razbio televizor!Aj što nas kradu al nas uz to i za.ebavaju!

Name

srbin

22.07.2015 14:02

Bravo tako i treba. Mora se neko dici protiv rezima.

ODGOVORITE
Name

STRUKOVNI SINDIKALAC

22.07.2015 14:04

OVA NAŠA UNIJA SINDIKATA RADNIKA U ZDRAVSTVU NATJERALA JE OVOG GNJATIĆA DA NAJAVI ŠTRAJK PROSVETARA DA NE BI KAO GRANULIĆ I ON OSTAO BEZ ČLANOVA... ALI NEMA NISTA OD TOGA... USKORO SE OSNIVA STRUKOVNI SINDIKAT PROSVETNIH RAADNIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA I UDRUŽUJE SE U NOVI SINDIKAT JAVNIH SLUŽBI KOJI ĆE DJELOVATI OD OKTOBRA...A DO TADA SE OČEKUJE SINDIKALNI MIR KOJI KREIRA MISIĆKA...

ODGOVORITE
Name

Sole

22.07.2015 14:19

Treba razumeti ove sto nemaju nista kad protestuju il imaju minimalac od 370km,vi imate 1000km pa vam je stalo za ko koju stoju,zato i drzava propada,daj jednom sve drugom nista

ODGOVORITE
Name

miki

05.12.2015 08:47

Plate profesora treba da budu 1200 KM,mislim da je to realno u ovoj situaciji.Međutim previše je u prosvjeti neradnika(direktor,pomoćnik direktora,sekretar,pedagog,još odskora i psiholog,bibliotekar,pravnik,računovođa,kućni majstori,čistačice itd)tako da ko će to sve platiti.Zato trpi radnik koji je nosilac posla u nastavi. Šta radi pomoćnik direktora u školi kad i direktor ima vrlo malo posla? Šta radi školski psiholog danas u školi? Prije 30 godina ga nije bilo pa su djeca bila normalnija i bolji đaci a danas ga ima pa su djeca gora,služi da maltretira profesore.

Name

VULE

22.07.2015 14:27

Sigurno ovi iz Vlade i Skupštine RS ne primaju naknade za prevoz , odvojen život, dnevnice pored astronomskih plata. Njihova primanja su usklađena sa teškim stanjem u društvu. Ova izjava ministra vrijeđa svakoga ko je misaono biće.

ODGOVORITE
Name

belaj

22.07.2015 14:30

Šta će vam novci treba biti gladan, trebate predavati džabe pa i ne ručati, da bi bili patriote.

ODGOVORITE
Name

dragan

22.07.2015 15:03

Privatizacija je zakon jel radnici imaju ista prava,ovako ovi na budzetu imaju razne povlastice,ovi kod vecine privatnika nista.

ODGOVORITE
Name

Roditelj

22.07.2015 15:22

Uz duzno postovanje posla koji bi trebalo da obavljate ali ga ne obavljate radnik sam u turistickoj agenciji koja saradjuje s dosta skola prvo moramo da damo na "kafu" direktoru koju hiljadu pa onda dnevnice nastavnicima a sve to plate roditelji koji vecnia na razne nacine koje je drzava propisala placaju. A na kraju nastavnici kazu morate vise raditi kuci s djecom kao da nisu placeni ili kvalifikovani SRAMOTA A TRI MJESECA ODMORA I DNEVNO RADE NE VISE OD PET SATI. BRUKA

ODGOVORITE
Name

joja

05.12.2015 09:01

Ma kakve ekskurzije ,to treba ukinuti i već sada pola nastavnika već neće da vodi djecu na ekskurzije.Djeca vam sjede na glavi.Nekad je profesor vodio đake ali su se morali lijepo ponašati na ekskurziji jer ako se lijepo ne ponašaju profesor ih obori u 4 razredu na popravni i na godinu,a danas nema obaranja tako da može na ekskurziji da rade šta hoće.

Name

Bojan

22.07.2015 16:43

Kakvi protesti. Kako vas nije sramota. Radno vrijeme vam je 3-4 sata dnevno. Citavo ljeto ne radite, primate dnevnice za eksurzije...

ODGOVORITE
Name

kojić

05.12.2015 08:56

Zdravstveni sam radnik,honorarno nekad predajem stručne predmete medicinske struke u srednjoj školi.Vjerujte mi da mi je dva časa predavanja veći stres nego cijela radna nedjelja u zdravstvenoj ustanovi.Škola danas liči na cirkus,djeca diktiraju kriterije,javašluk i nedisciplina na časovima,nastavnik totalno razvlašćen da kažnjava nemirne đake,đake interesuje samo visoka ocjena bez znanja.Tako da ovi što tvrde da prosvjetari imaju kratko radno vrijeme i dug odmor su totalne neznalice i primitivci.

Name

mira

22.07.2015 17:07

Napokon da se probude prosvjetni radnici! Nema težeg i odgovornijeg posla od prosvjetnog rada. Samo neznalice pričaju o poslu "3-4 sata dnevno i tri mjeseca raspusta"Kakva je prosvjeta takav je budući razvoj društva. Treba osnovati strukovni sindikat prosvjetnih radnika,izaći iz saveza sindikata kao doktori, zaboraviti Gnjatu koji je Mišićkin, zaboraviti Mišićku koja tamponira svaki radnički bunt i samo kad je njoj u interesu izvede radnike.Tako je bilo za 1. maj- ne novom zakonu o radu zato što on nema Opšti kolektivni ugovor o radu koji ona sad potpisuje u ime Saveza sindikata RS, pa onda ona nema posla i poziciju.Ona kaže da hoće kolektivno pregovaranje- zašto se nije bunila kad su u prosvjeti i zdravstvu doneseni zakoni o platama, koji su ukinuli Posebne kolektivne ugovore? Poslije su donijeli neke bezvezne kolektivne,u kojim ne piše ništa važno za radnike, samo da bi imali formalno kolektivni ugor.Zašto prosvjetni radnici sve to trpe i ćute?

ODGOVORITE
Name

Zabrinuti roditelj

22.07.2015 18:03

Vidim kakve generacije dolaze. Za to su velikim dijelom odgovorni prosvetni radnici, kojima nije u cilju da nauce nesto ovu nasu djecu, nego samo sto prije da zavrse sa predavanjem.

Name

haha

22.07.2015 18:05

Cuj ove specijalce. Ko je nezadovoljan sa svojom platom u prosvjeti nek se javi meni ja cu ga mjenjati i radicu za manju platu ako treba. Ma dopustili smo mi da se svako dize kad mu se cefne.

ODGOVORITE
Name

someone

22.07.2015 19:40

Vidim vecina vas razmislja kako je prosveta lak posao,90% vas posalje djecu da samo nisu kuci,da znate samo koliko muke je potrebno savladati svakog ucenika da prati nastavu i bude miran a svaki dan ih prodje 200 najmanje kroz ucionicu i opet profesor sa fakultetom i platom od700km ne valja,pa zbog takvih komentara nam i ubijate volju da vas nesto naucomo,sami kreirate drzavu debilizma.u memackoj je prosveta po vaznosti na 3 mjestu posle doktora i uniformisanih lica.

Name

Profesor

22.07.2015 19:44

Gospodinu je do sale. Gospodo,sve kolege koje putuju na posao su degradirani u odnosu na ostale,jer nismo dobili naknadu za prevoz od marta,tj.4 neisplacena prevoza. I nikoga nije briga imamo li cim doci u skolu. Apelujem na sindikat da poduzme mjere,a u krajnjem slucaju svoje cemo dobiti sudskim putem.

ODGOVORITE
Name

Profesor 2

22.07.2015 19:58

Gospodo iz Vlade,nismo mi prosvjetari doveli drustvo u ovakvo krizno stanje,nego vi svojim lopovskim kriminalnim radom. I jos treba da imamo razumijevanja,pa pravite od naroda budale. Sve vas treba istjerati i krivicno potjerati. Zivim za taj dan.

ODGOVORITE
Name

radnik

22.07.2015 22:09

nebi ti bio toliki da je tebi lose gospodine kakav topli obrok ovo nije socijalizam pitj ljude po njemackoj imajul topli obrok i prevoz zaboravi to ti bi da krkas vruc pasulj sa rebrima na poslu i da te jos voze na poso neide sendvic u ruke i za poslom

ODGOVORITE
Name

domaćica

23.07.2015 07:34

E pa dosta je i ovih prosvetnih radnika. Redovna plata, uslovi rada vrlo povoljni u odnosu na zaposlene u privatnom sektoru. Kakva naknada za prevoz ko koga ovdje zamajava. Naknada za rođenje djeteta, za 30 godina rada. Pa gdje ja živim, gdje je meni naknada, gdje je meni regres, alo ljudi radite i ćutite. Koliko efektivnog rada imate u jednoj godini. Koliko vas radi 8 sati dnevno ili možda 10. RAdite sa djecom pa mislite možete ucjenjivati kad god vam nešto nije po volji. Ne bih ja vama dala ni marke, pa ko neće da radi ima ko hoće, ko boga moli da dođe do posla. Hoću i ja topli obrok, hoću i ja nadoknadu ALI nema.

ODGOVORITE
Name

faktički redovno

23.07.2015 09:11

"Domaćica", bili ti bila predsjednik vlade, kad može Željka što i ti ne bi mogla. Ti bar znaš napraviti pitu i dobru čorbu a spomeuta ne zna ni to, faktički.

ODGOVORITE
Name

domaćica

23.07.2015 09:46

Re: Faktički redovno, Odgovor je ne. Ne znam engleski, a na srpskom ne znam lagati. Ne znam jedno pričati a drugo raditi. Ne mogu ljude gledati u oči i obećavati nešto što nisam sposobna uraditi. Ne veličam svoja djela koja nisu ni za spomenuti. Ima tu još mnogo toga što ja ne bih mogla a ona to radi odlično.

ODGOVORITE