Ово су најбољи домаћи лијекови за опекотине

Поред неге, важно је и да током опоравка пијете пуно воде и туширате предео са опекотинама хладном водом три до четири пута на дан, како бисте надокнадили изгубљену влагу у дубљим слојевима коже

Здравље 22.07.2015 | 20:00
Ово су најбољи домаћи лијекови за опекотине

Поред сталних упозорења на опасности од УВ зрачења, многи људи и даље немарно уживају на плажама без адекватне заштите па многи кући дођу црвени “као рак”, а неки богами заврше и с озбиљним опекотинама.



Уколико сте и ви заборавили на то колико је сунце јако док сте уживали у сунчању и сада муку мучите са црвеном и болном кожом, помозите себи неком од намирница које имате у својој кухињи. Осим што су вам вероватно одмах доступне, ове намирнице су и високо ефикасне у погледу санирања опасних оштећења коже које опекотине од сунца касније могу да проузрокују.

Зобена каша

Направите освежавајућу купку у кади па у воду додајте две до три шољице млевене зобене каше и све добро измешајте. Сачекајте 10 минута па лезите у каду и уживајте следећих 20 минута до пола сата. Након купке исперите кожу хладнијом водом.

Зобена каша ће умирити кожу и ублажити пецкање и иритацију коже. Исто тако, ова здрава намирница чисти површину коже и помаже јој да брже зарасте.

Парадајз

Антиоксиданси из парадајза добра су превенција против инфекција на површини коже која је оштећена услед излагања јаком сунцу.

Извадите парадајз из фрижидера, ољуштите му кору, па га уситните у сецкалици или га испасирајте виљушком тако да постане кашаст. Смесу, док је још хладна, нанесите на опекотине и оставите да одстоји пола сата, а потом је уклоните влажним пешкиром.

Краставци

Сви добро знамо колико је маска од краставаца ефикасна за суву кожу лица. Пошто стимулишу циркулацију и природно обнављају влагу коже, краставци су одлично решење и за опекотине од сунца.

Хладан краставац исеците на колутове, а потом их распоредите по опеченој кожи. Пустите их да одстоје 15-20 минута, а потом их замените новим, хладнијим колутовима и поновите још једном поступак.

Јогурт

Мазање јогуртом је добро позната метода за санирање опекотина од сунца јер он ублажава симптоме попут пецкања и осећаја затегнуте коже.

Можете критичне зоне премазати дебљим слојем хладног јогурта, а ако желите да појачате ефекат, онда можете јогурт помешати са зобеном кашом или, чак, намазати јогурт па на њега поређати краставце. У сваком случају, смесу држите 15-ак минута, сперите хладном водом, па кроз сат времена поновите поступак.

Јабуково сирће

Ова чаробна течност чини чуда за вашу кожу, посебно ако је оштећена сунчевим зрацима. Јабуково сирће ће уклонити штетне бактерије с површине коже и омогућити кожи да врати пХ равнотежу нарушену исушивањем.

Измешајте пола литре хладне воде и пола шољице јабуковог сирћета па том мешавином намочите памучну пелену и њоме прекријте опечене делове тела. Након 15 минута, поново смочите крпу и поновите третман.

Кромпир

Када спустите руку на регије које су изгорела од сунца, имате утисак као да вам кожа гори, а кромпир је познат као добар природни лек за “извлачење” температуре. Поред тога, ово поврће делује и као природни аналгетик, односно природно средство против болова.

Ољуштите кромпир и насеците га на танке кришке или га нарендајте па га ставите на болна места. Прекријте са танким чаршавом или пеленом па останите тако бар 20 минута.

Сода бикарбона

Ако вам је изгорео већи део тела, тада напуните каду млаком водом и у њу ставите пола шољице соде бикарбоне. Лезите у ту воду и останите у њој око десет минута.

Код мањих опекотина на ране ставите облоге од хладне воде у коју сте растопили соду бикарбону и држите их око 15 минута. Ово радите више пута у току дана.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар