Србац: Пестициди у води

Због повећаног присуства пестицида, грађани мјесних заједница Разбој Лијевче и Кукуље, упозорени су да не користе воду из својих индивидуалних водоводних објеката, свих облика бунара, док се не заврши испитивање исправности воде на ширем подручју србачке општине.

Република Српска 22.07.2015 | 14:10
Србац: Пестициди у води

Анализом воде из више домаћинстава ових села, у Институту за јавно здравство Бањалука утврђено је присуство пестицида „метолахлора“ и „терибутизана“, па се препоручује мјештанима да не користе воду за пиће док се не утврди ширина распрострањености загађења и донесу адекватне мјере заштите.

Општинска управа од данас организује алтернативно снабдјевање грађана Разбоја Лијевче и Кукуља водом за пиће за шта су организоване цистерне Територијалне ватрогасне јединице Србац.

Цистерне ће бити на располагању грађанима сваког дана, у Разбоју Лијевче код основне школе од 8 до 11 часова, а у Кукуљама, такође код школе од 11,30 до 15 часова.

Истовремено представници Института за јавно здравство и општински санитарни инспектор Мирјана Шаула налазе се на терену у селима Лијевча поља гдје узимају узорке воде из водоводних објеката за анализу.

У саопштењу србачког „Водовода“ каже се да је вода , која се испоручује путем градске водоводне мреже, у потпуности исправна за пиће.

С.К.

 

Коментари / 0

Оставите коментар