Srbac: Pesticidi u vodi

Zbog povećanog prisustva pesticida, građani mjesnih zajednica Razboj Lijevče i Kukulje, upozoreni su da ne koriste vodu iz svojih individualnih vodovodnih objekata, svih oblika bunara, dok se ne završi ispitivanje ispravnosti vode na širem području srbačke opštine.

Republika Srpska 22.07.2015 | 14:10
Srbac: Pesticidi u vodi

Analizom vode iz više domaćinstava ovih sela, u Institutu za javno zdravstvo Banjaluka utvrđeno je prisustvo pesticida „metolahlora“ i „teributizana“, pa se preporučuje mještanima da ne koriste vodu za piće dok se ne utvrdi širina rasprostranjenosti zagađenja i donesu adekvatne mjere zaštite.

Opštinska uprava od danas organizuje alternativno snabdjevanje građana Razboja Lijevče i Kukulja vodom za piće za šta su organizovane cisterne Teritorijalne vatrogasne jedinice Srbac.

Cisterne će biti na raspolaganju građanima svakog dana, u Razboju Lijevče kod osnovne škole od 8 do 11 časova, a u Kukuljama, takođe kod škole od 11,30 do 15 časova.

Istovremeno predstavnici Instituta za javno zdravstvo i opštinski sanitarni inspektor Mirjana Šaula nalaze se na terenu u selima Lijevča polja gdje uzimaju uzorke vode iz vodovodnih objekata za analizu.

U saopštenju srbačkog „Vodovoda“ kaže se da je voda , koja se isporučuje putem gradske vodovodne mreže, u potpunosti ispravna za piće.

S.K.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar